Με τη συμβουλή αυτή, που ο Καζαντζάκης αποδίδει σε κάποιον Αιγύπτιο σοφό, φαίνεται να συμμαχεί και ο γνωστός και δραστήριος γιατρός, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργος Σχορετσανίτης.

Ίσως διερωτάται ο αναγνώστης της Πατρίδας ή όποιος τον γνωρίζει, πώς συμβαίνει σε λίγο χρονικό διάστημα να μπορεί να γράφει τόσα βιβλία, που μέσα τους περιέχουν ταξιδιωτικές εντυπώσεις, εποικοδομητικούς προβληματισμούς και δικαιολογημένες απορίες.

Η απάντηση είναι απλή. Τα βιβλία που γράφει είναι τα κοιτάσματα των γνώσεών του, τα οποία κατά καιρούς ανηφορίζουν, ψάχνοντας το φως της δημοσιότητας. Και τα βιβλία αυτά δεν καλύπτουν απλά τις ταξιδιωτικές του ανησυχίες, τις οποίες ξέρει πού τις κατευθύνει, χωρίς να γίνεται ποτέ κουραστικός.

Με την ίδια ευχέρεια με την οποία αναπτύσσει τα ιατρικά ενδιαφέροντα ενός λαού που επισκέπτεται, θα καταγράψει την αυτοπυρπόληση ενός μοναχού καταπιεσμένου από κάποιο καθεστώς, αλλά και την ιστορία του περιληπτικά, καθώς και τις απόψεις ενός άλλου που δεν στέκεται επικριτικά απέναντι στον πόλεμο, όταν λέει:

«Η ανθρώπινη αγάπη δεν γνωρίζει καλύτερη αγκαλιά ή πιο καρποφόρες συνέπειες απ’ ό,τι ο νικητής και ο ηττημένος στο πεδίο της μάχης».

Το πλούσιο θεματολογικό περιεχόμενο του νέου βιβλίου του κ. Σχορετσανίτη περικλείεται σ’ ένα βιβλίο 314 σελίδων με 29 επίκαιρα θέματα με τον τίτλο «Βιετνάμ, η γη των ατελείωτων ορυζώνων».

Μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου καταφαίνεται η ερευνητική ματιά του συγγραφέα αλλά και η γλωσσική ομοιομορφία και λογοτεχνική αρτιότητα που καλύπτουν τα πάντα ενδιαφέροντα θέματά του. Και τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία, ψηλαφίζοντάς τα, σε βοηθούν να γνωρίσεις έναν λαό, την ιστορία του, τις παραδόσεις του, τα προβλήματα, τις ανησυχίες του και τις ευχάριστες απολαύσεις της ζωής του.

Ο γιατρός κ. Γ. Σχορετσανίτης αποτελεί άξιο προς μίμηση παράδειγμα.

Υ.Γ. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς στην καλλιτεχνική ευαισθησία και τυπογραφική αρτιότητα των εκδόσεων Οδός Πανός, Αθήνα.

*Ο Γεώργιος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής