Έχουν περάσει 42 χρόνια από τη μαύρη μέρα της εισβολής. Την ετοίμασαν και προώθησαν Αμερικανοί, Άγγλοι και Τούρκοι. Οι δικοί μας άνοιξαν διάπλατα τις “κερκόπορτες”. Αυτή η εισβολή των Τούρκων ήταν η αρχή μιας άλλης γενοκτονίας του Ελληνισμού. Βιάστηκαν και θανατώθηκαν Κυπριοτοπούλες. Εκτελέστηκαν χιλιάδες και αγνοούνται άλλοι τόσοι. Το ελληνικό κράτος, υπεύθυνο της τραγωδίας, δεν έκαμε τίποτε να την αποτρέψει. Η Χούντα των Αθηνών διέταξε “Γενική Επιστράτευση”.
Όλοι οι επίστρατοι έτρεξαν με ενθουσιασμό στις μονάδες τους, για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Πίστευαν πως είχε έρθει η ώρα να λογιαριαστούμε με τους ύπουλους γείτονές μας. Να υπερασπιστούμε την τιμή του έθνους. Είχαμε καταχρεωθεί με τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά είχαμε υπεροχή στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Προπαντός όμως, στην ευψυχία του λαού μας που φαίνεται όταν κινδυνεύει η πατρίδα, όπως διδάσκει η ιστορία μας.
Η ανίκανη δικτατορία Ιωαννίδη με το επιτελείο του, που με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου έδωσε το δικαίωμα της εισβολής των Τούρκων, δεν έκαμε τίποτε να την αποτρέψει. Δεν εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό των επιστράτων και την οργή του λαού μας. Δεν άκουσε τη φωνή των προγόνων μας.
Οι Άγγλοι γνώριζαν για την εισβολή, πολλές μέρες ενωρίτερα και δεν την απέτρεψαν. Συμφωνούσαν μάλιστα να καταλάβουν οι Τούρκοι το 1/3 της νήσου. Οι Αμερικανοί (Κίσσιγκερ, υπουργός Εξωτερικών φανατικός φιλότουρκος) ενοχλήθηκαν με το λάθοςτου Μακαρίου να προσχωρήσει στους “αδέσμευτους”. Φοβήθηκαν για μια νέα “Κούβα” στη Μεσόγειο. Τα σχέδια της εισβολής ήταν αμερικανοκίνητα. Δεν ήθελαν όμως έναν “ελληνοτουρκικό πόλεμο”.
Έμμεσα είχαν δώσει εντολή στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, Αραπάκη, Μπονάνο, Παπανικολάου και Γαλατσάνο, να μη χτυπήσουν την τουρκική εισβολή. Αυτό εξηγεί και τις προδοτικές ενέργειες των ελληνικών επιτελείων. Τα δύο υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας, Γλαύκος και Νηρεύς, είχαν διαταχθεί την παραμονή της εισβολής να χτυπήσουν τον αποβατικό στόλο των Τούρκων. Ενώ έπλεαν προς την Κύπρο, ο Μπονάνος διέταξε να επιστρέψουν στη βάση τους. Υπήρχαν πέντε μοίρες πυροβολικού στην Κύπρο, που μπορούσαν ν’ αποτρέψουν οποιαδήποτε απόβαση. Η διοίκηση τους όμως δεν επέτρεψε να μετακινηθούν. Υπήρχε μεγάλος αριθμός ναρκών που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν τα παράλια και τη θάλασσα κι έμειναν στις αποθήκες. Τα πυροβολεία και πολυβολεία στις ακτές της Κυρήνειας, δεν επανδρώθηκαν. Δεν είχε ληφθεί κανένα αντιαεροπορικό μέτρο και τα μεταγωγικά των Τούρκων πετούσαν πολύ χαμηλά, ανενόχλητα, κι έριχναν τους αλεξιπτωτιστές. Είχε ξεκινήσει το πλοίο “Ρέθυμνο” για να μεταφέρει στην Κύπρο το S13 τ.π., μια ίλη αρμάτων και ερπυστριοφόρα και ο Μπονάνος διέταξε να επιστρέψει στη Ρόδο. Μοίρα καταδρομών πέταξε από τα Χανιά κι έφτασε την Κύπρο. Η κακή συνεννόηση τα θεώρησε εχθρικά και χτυπήθηκαν από κυπριακά πυρά. Ενα αεροπλάνο καταστράφηκε, σκοτώνοντας δεκάδες καταδρομείς. Αυτή παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση έσωσε τη Λευκωσία.
Οι Ελληνοκύπριοι των βόρειων επαρχιών εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Όλα τα ιερά και όσιά τους λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Τα εγκήματα των Τούρκων συμπληρώθηκαν με τον εποικισμό δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Ανατολίας. Στα κατεχόμενα έγινε πολιτισμική γενοκτονία.
Πηγή των προαναφερομένων είναι ο “φάκελος της Κύπρου” και οι μαρτυρίες των πληγωμένων αδελφών μας.
Η κυπριακή Εκκλησία φιλοξένησε 9/11/2017, στη Λευκωσία, τη διάσκεψη των ευρωπαϊκών εκκλησιών με αντιπροσώπους 15 χωρών.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων: “Στην πατρίδα μου την Κύπρο το 80% είναι Ελληνοκύπριοι ορθόδοξοι χριστιανοί, το 18% Τουρκοκύπριοι μουσουλμάνοι και το 2% Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Προς της τουρκικής εισβολής όλοι ζούσαν ειρηνικά κι αγαπημένα. Τα στρατεύματα κατοχής επιδόθηκαν σε βάναυση και σκληρή προσπάθεια καταστροφής και λεηλασίας των θρησκευτικών μας χώρων και μνημείων, νανών και μονών μας, των ιερών και οσίων μας, των κοιμητηρίων και κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την ύπαρξη χριστιανισμού στα κατεχόμενα” (εφ. Χριστιαν. 16-11-17).
Τα λόγια του Μακαριοτάτου επιβεβαιώνουν τη γενοκτονία του Ελληνιμού στην κατεχόμενη Κύπρο.
Αφορμή του παρόντος κειμένου είναι η πρόσφατη επίσκεψη στην Κρήτη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του διαμερίσματος Μόρφου, της κατεχόμενης Κύπρου.
Οι έφεδροι αξιωματικοί του νομού Ηρακλείου έχουν αδελφοποιηθεί με τους συναδέλφους αυτού του διαμερίσματος. Ανταλλάσσουν επισκέψεις και τελούν επιμνημόσυνες δεήσεις στους τόπους των θυσιών και τους τάφους των ηρώων. Το ταξίδι των αδελφών Κυπρίων στους νομούς της Κρήτης, με τον άξιο πρόεδρό τους Στέλιο Παπαλεξάνδρου, το γεν. γραμματέα Κώστα Λύμπουρα, με τη συμμετοχή μελών του ΣΕΑΝ Ηρακλείου ξενίνησε από την Αρχ/πή όπου τίμησαν τον κ. Ειρηναίο.
Οι επισκέψεις στον κάθε νομό ξεκινούσε από τις Ι. Μητροπόλεις με τις ευλογίες και τα κεράσματα των Σεβασμιωτάτων. Ακολουθούσαν επισκέψεις, επιμνημόσυνες δεήσεις και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των Κρητών ηρώων που θυσιάστηκαν στα δραματικά γεγονόταν το 1974.
Μεγάλη συγκίνηση των αδελφών Κυπρίων στην ξενάγηση της Μονής Αρκαδίου. Άλλη τόση στο Ρέθυμνο όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος τέλεσε την επιμνημόσυνο δέηση μπροστά στον ανδριάντα του έφεδρου ανθυπολοχαγού, που αναφέρεται και στον Κύπριο εφ. ανθυπολοχαγό ήρωα Αυξεντίου. Ο κ. Ευγένιος πρόσφερε πλούσιο γεύμα στους φιλοξενούμενους. Μεγάλη συγκίνηση των αδελφών και στον τάφο του μακαριστού Κυρού Νεκταρίου, αγαπημένου τους φίλους. Προτού αναχωρήσουν για την Κύπρο, τίμησαν τους κατά καιρούς προέδρους του ΣΕΑΝ Ηρακλείου, παρουσία του Σεβ. κ. Ειρηναίου.
Αγαπημένοι μας αδελφοί. Σας αγαπούμε και συμπάσχομε μαζί σας. Ίσως η δική σας γενοκτονία να μας βοηθήσει να μάθομε καλύτερα την ιστορία μας.