Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη χρεωκοπία της Ελλάδας το Μάιο του 2009 και λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές υπάρχουν ακόμη πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι έχει συμβεί σ’ αυτή τη χώρα.

Το μόνο βέβαιο που φαίνεται να γνωρίζουμε είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου με τη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι γίνεται στην πολιτική, υπάρχουν όλα και οι νίκες και οι ήττες, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες. Όμως με τον τρόπο που συμπεριφέρονται προεκλογικά ορισμένοι πολιτικοί κινδυνεύουν να χάσουν την πολιτική τους αξιοπρέπεια.

Στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία καταστροφολογούν και προφητεύουν ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψουν οι μαύρες ημέρες του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι τα μνημόνια και το ΔΝΤ έφεραν τη χρεωκοπία. Αγνοούν συστηματικά ότι η οικονομία εκτροχιάστηκε γιατί το οικονομικό μοντέλο βασιζόταν στον κρατισμό και στην έλλειψη πολιτικής μεταρρυθμίσεων.

Από τη μια κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε τη χώρα και από την άλλη αποθεώνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στις συγκεντρώσεις μιμούμενοι παλιά πολιτικά συνθήματα, επιχειρώντας να πείσουν ότι είναι το νέο ΠΑΣΟΚ σε μια απελπισμένη προσπάθεια χωρίς κανένα νόημα.

Κανένα νόημα δεν βγαίνει επίσης από τις αντιδράσεις των πολιτικών που είχαν συμπεριληφθεί πρόσφατα στα ψηφοδέλτια κομμάτων που ισχυρίζονται ότι δεν είχαν καταλάβει όταν εισέπρατταν παράνομα συντάξεις των γονέων τους. Και όταν αποκαλύφθηκαν τα ατοπήματα, δεν έφυγαν από μόνοι τους αλλά περίμεναν να τους το υποδείξουν.

Κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια από λάθος της ΕΛΣΤΑΤ, ή την παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμα. Υπάρχουν πολιτικοί που ακόμη ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε ρήξη με την Ευρώπη.

Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και τα ψευδοαφηγήματα. Οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην οικονομική εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα είναι πάρα πολλές.

Θα είναι καταστροφικό λάθος για τη χώρα να εμπλακεί μετεκλογικά σε ένα νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν τη νέα διακυβέρνηση που έρχεται λειτουργώντας υπεύθυνα σε κλίμα συναίνεσης, διαφορετικά θα χάσουμε όλοι και πρώτα απ’ όλα η ίδια η χώρα.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. που εξαγγέλθηκε πρόσφατα αποτελεί κατά κοινή ομολογία την εγγύηση για τη σταδιακή αποκατάσταση των υφιστάμενων οικονομικών παθογενειών οδηγώντας σε σταθερή πορεία ανάπτυξης της χώρας.