Η οικονομική κρίση την οποία βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε στη χώρα μας, άφησε ανεξίτηλες τις αρνητικές της επιπτώσεις στον ελληνικό κοινωνικό ιστό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Έτσι, πολλές επιχειρήσεις είτε οδηγήθηκαν σε λουκέτο είτε μετακόμισαν σε άλλες χώρες, ενώ και όσες παρέμειναν αναγκάστηκαν να μειώσουν τις δαπάνες τους απολύοντας εργατικό δυναμικό, προκειμένου να επιβιώσουν.
Η εξέλιξη αυτή έπληξε ιδιαίτερα τις τοπικές οικονομίες, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Μαλεβιζίου, ο οποίος, ωστόσο, κατάφερε να αναδείξει έναν τύπο επιχειρηματικότητας που διαθέτει σημαντικά κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και δεν είναι άλλος από τους Γυναικείους Αγροτοβιοτεχνικούς Συνεταιρισμούς που αναπτύχθηκαν στην ύπαιθρο του Μαλεβιζίου.
Ως γυναίκα, πρώην επιχειρηματίας και με εμπειρία πολλών ετών, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι, όταν γυναικεία μυαλά με κέφι, μεράκι και φαντασία, αξιοποιήσουν τις παραδόσεις και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όπως οι γυναίκες του Μαλεβιζίου, τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Αυτή η μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας συνδυάζει το οικονομικό αποτέλεσμα με την κοινωνική ευαισθησία, αποτελώντας έτσι ένα «οικονομικό σύστημα με κοινωνικό περιεχόμενο».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων Γυναικείων Συνεταιρισμών στο Δήμο Μαλεβιζίου είναι ο Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός «Η Κρουσανιώτισσα» στον Κρουσώνα, ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κορφών «Κορφιανά Καλολοΐδια» και ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Μάραθου.
Οι εν λόγω Γυναικείοι Συνεταιρισμοί παράγουν ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων, κυρίως αστοσκευασμάτων από αγνά ντόπια υλικά. Κύριος σκοπός τους είναι να μεταλαμπαδευτούν οι ελληνικές διατροφικές συνήθειες και να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο οι παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου.
Προάγουν, ακόμη, τα επώνυμα προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) της κάθε περιοχής, προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα, θεωρώ, ότι είναι η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί του Μαλεβιζίου θα πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα ώστε να αναζητήσουμε σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής, στρατηγικές με κοινωνική ευαισθησία για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ερημοποίηση της υπαίθρου κ.ά. Αυτό θα είναι και το στοίχημα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Χρειάζονται δημοτικές Αρχές με έμπνευση και κοινωνικοοικονομικό όραμα για το Μαλεβίζι.
Χρειάζονται δημοτικές Αρχές με όρεξη για δουλειά, που θα προωθήσουν δράσεις οι οποίες θα διευρύνουν τις προοπτικές τόνωσης της απασχόλησης και θα βελτιώσουν την κοινωνική ευημερία των πολιτών.
Είμαι πεπεισμένη ότι ένα τέτοιο πρόσωπο το οποίο διαθέτει την έμπνευση, το όραμα και τη γνώση για να προωθήσει στο Μαλεβίζι αυτή την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, είναι ο Μενέλαος Μποκέας, με τον συνδυασμό του οποίου συμπαρατάσσομαι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο Δήμο μας.
*Η Έφη Βολανάκη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Μαλεβιζίου με τον συνδυασμό «Το Μαλεβίζι μπορεί» του Μενέλαου Μποκέα