Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, δια ζώσης, για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κρήτης στις νέες τεχνολογίες, ειδικά στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στόχος του Υπουργείου του είναι να αξιοποιήσει τις καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί στο νησί μας, με σκοπό «να δοθούν σε όλους τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Τα επαινετικά λόγια του υπουργού για την Περιφέρεια Κρήτης δεν ειπώθηκαν από ευγένεια. Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας το γνωρίζουν.
Η επίσκεψη του υπουργού σχετίζεται άμεσα με το ψηφιακό προβάδισμα της Κρήτης. Στόχος του ήταν να ενημερώσει για το πρόγραμμα «e-perifereies», που αφορά την ενοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η επιτυχία του προγράμματος σε σημαντικό βαθμό βασίζεται στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει επενδύσει συστηματικά στις νέες τεχνολογίες και έχει καταφέρει να λειτουργεί σαν πρότυπο.
Σήμερα, η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρει συνολικά 334 ψηφιακές υπηρεσίες, μέσω της πλατφόρμας politis.crete.gov.gr και της εφαρμογής «MyCrete» για κινητά τηλέφωνα. Είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό και σε τόσο μεγάλο εύρος την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο κάθε έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Η εξυπηρέτηση γίνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς ταλαιπωρία για τους εξυπηρετούμενους.
Διευκολύνεται η καθημερινότητα όλων και παράλληλα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα ακόμη και για όσους δυσκολεύονται στις μετακινήσεις, ή διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Βελτιώνεται, επίσης, ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών και οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, ενώ αποτρέπονται οι αθέμιτες συναλλαγές και διασφαλίζεται η διαφάνεια.
Τα επιτεύγματα αυτά ήρθαν ως αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς, που καταβλήθηκε από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και από την επιμονή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την προώθηση των συνεργασιών και την αξιοποίηση ενός κεφαλαιώδους συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει το νησί μας: την παρουσία του πλούσιου και δυναμικού οικοσυστήματος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Ενδεικτικά, το εμβληματικό έργο ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφορές, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Πληροφορικής. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν, υιοθετήθηκαν ως πρότυπο από το κεντρικό κράτος και αξιοποιούνται από άλλες Περιφέρειες.
Με βάση αυτή την εμπειρία στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και προτύπων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί, με το πρόγραμμα «e-perifereies», να ομογενοποιήσει και ενοποιήσει το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Περιφέρειες.
Η υπεροχή βέβαια της Περιφέρεια Κρήτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες που παρέχονται άμεσα στους πολίτες, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των λειτουργιών της, καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την προώθηση της ανάπτυξης.
Κατά την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πληροφορικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι εφαρμογές γεωπληροφορικής στις οποίες έχει επενδύσει, για την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων στον αγροτικό τομέα, την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.
Στις συνομιλίες που έγιναν, εξετάστηκαν επίσης ζητήματα που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως:
-Η ανάπτυξη των υποδομών ευρυζωνικότητας μέσω του προγράμματος Ultra-Fast Broadband. Αυτή την περίοδο εκτελούνται στην Κρήτη περίπου 450 έργα για την ευρυζωνικότητα και την επέκταση των δικτύων. Επισημάνθηκε στον υπουργό η ανάγκη επίσπευσης των έργων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, μικρούς οικισμούς και ορεινές κοινότητες.
Στην επιτάχυνση των έργων, σύμφωνα με τον υπουργό, θα συμβάλει η αδειοδότηση των υπέργειων δικτύων και η λειτουργία του συστήματος «e-Διέλευσις», που έχει στόχο να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των δήμων, σχετικά με τον προγραμματισμό εκτέλεσης εργασιών στο οδικό δίκτυο και σε δημόσιους χώρους.
– Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κρήτης για την εγκατάσταση νέων κέντρων δεδομένων (Data Centers). Δεκάδες υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που συνδέουν την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη διέρχονται ήδη από την περιοχή της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα για νέες αδειοδοτήσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
Το γεγονός αυτό καθιστά την Κρήτη ιδανική τοποθεσία για την εγκατάσταση μεγάλων Κέντρων Δεδομένων. Τέτοιου είδους κέντρα λειτουργούν ήδη στο νησί μας (μεγάλο μέρος του gov.gr λειτουργεί από την Κρήτη) και στο μέλλον το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί από εταιρείες του εξωτερικού.
Η Κρήτης έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τα εφόδια για να ηγηθεί της ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με μεθοδικότητα, με ταπεινότητα, αλλά και με αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές μας και θα πετύχουμε.
Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης MSc, PhD, διδάσκων ΕΛΜΕΠΑ & ΕΑΠ