«Η σύνδεση εξελίσσεται και το ίδιο κι εμείς». Με αυτή τη φράση υποδέχεται τους επισκέπτες της η ολοκαίνουρια ιστοσελίδα του γνωστού μας «Facebook».

Του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης που μετονομάζεται τώρα σε «Meta». Λίγο πιο κάτω και με μικρότερα γράμματα δίνεται η εξήγηση: «Το μετασύμπαν (Metaverse) είναι η επόμενη εξέλιξη της κοινωνικής σύνδεσης.

Το όραμα της εταιρείας μας είναι να συμβάλει στη ζωή του μετασύμπαντος, επομένως αλλάζουμε το όνομά μας για να αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας σε αυτό το μέλλον». Για να καταλήξει στο όραμα του ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου: «Το μετασύμπαν θα είναι κανονικό.

Οι τρισδιάστατοι χώροι στο μετασύμπαν θα σας επιτρέψουν να κοινωνικοποιηθείτε, να μάθετε, να συνεργαστείτε και να παίξετε με τρόπους που ξεπερνούν αυτό που μπορούμε να φανταστούμε». Ακολουθεί στη συνέχεια ένα σχετικό βίντεο με τη λεζάντα να προτρέπει: «Ακούστε τον Mark Zuckerberg να μοιράζεται το όραμά μας για να ζωντανέψουμε μαζί το σύμπαν».

 Η μητρική εταιρεία «Facebook lnc» προχώρησε σε μια κίνηση που σιγοψιθυριζόταν το τελευταίο διάστημα. Έτσι, η «Meta» αποτελεί πλέον την μητρική εταιρεία και το γνωστό «Facebook» «υποβιβάζεται» σε μια θυγατρική πλατφόρμα, μαζί με το «Instagram», το «WatsApp» και το «Oculus».

Η επιλογή του ονόματος «Meta» έρχεται να επιβεβαιώσει τους εμπνευστές του, καθώς τον τελευταίο καιρό είχαν καταστήσει σαφές ότι «το μέλλον της εταιρείας τους βρίσκεται στο σύμπαν του Metaverse».

Το πρώτο συνθετικό της λέξης «Metaverse» επιλέχθηκε ως όνομα της κραταιάς εταιρείας. Ο ιδρυτής της και 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Μαρκ Ζάκερμπεργκ έσπευσε να επεξηγήσει ότι ο όρος «Meta» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Μετά», που σημαίνει «Πέρα από…».

Βλέπετε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουμε ως λαός για να απαξιώνουμε και να περιφρονούμε τη γλώσσα μας, εισάγοντας διαρκώς «μοντέρνους» ξενικούς όρους, αυτή η πλούσια γλώσσα βρίσκει πάντα αναντικατάστατες λέξεις για να τις «εξάγει»!

Η ελληνική λέξη «Μετά», είτε σαν πρόθεμα, είτε σαν πρόθεση, είτε σαν επίρρημα, αναφέρεται σε χρόνο μέλλοντα και παραπέμπει στην εξέλιξη και την πρόοδο. Άρα, αποτελεί μια πραγματικά καλή επιλογή!

Ας δούμε όμως και την ουσία όλων αυτών που συμβαίνουν στο παράλληλο σύμπαν της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε.

Η μετονομασία του «Facebook» έρχεται σε μια περίοδο όπου η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τις νομικές αλλά και τις ρυθμιστικές αρχές για την ισχύ της στην αγορά, τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί, αλλά και για την αδιαφορία της να ελέγξει και να περιορίσει τις καταχρηστικές συμπεριφορές.

Η αλλαγή επωνυμίας του διαδικτυακού κολοσσού, ερμηνεύεται από πολλούς ως ελιγμός αντιπερισπασμού από τον ιδρυτή του, καθώς η πλατφόρμα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, πλήττεται από σκάνδαλα και αποκαλύψεις σχετικά με αμφιλεγόμενες πρακτικές της εταιρείες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των χρηστών και την παραπληροφόρηση. Ο δισεκατομμυριούχος Ζάκεμπεργκ στρέφεται τώρα στο μέλλον, ίσως γιατί το παρόν δεν είναι καλό μαζί του…

Οι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», φαίνεται ότι μεροληπτούν στα πολιτικά ρεπορτάζ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν, ο ένας μετά τον άλλον, πρώην εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές που είναι αποκλεισμένοι από την «Facebook».

Η διάσημη εταιρεία της «Κοιλάδας του Πυριτίου» (κοινώς Silicon Valley), τα τελευταία χρόνια έχει εγκλωβιστεί σε πολλές διαμάχες και είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για την διαχείριση που κάνει στο περιεχόμενο της πλατφόρμας της και ενοχοποιείται από πολλές κυβερνήσεις ότι παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Μεγάλες έγκριτες εφημερίδες των ΗΠΑ φιλοξενούν τις μαρτυρίες πρώην εργαζομένων στην «Facebook lnc» και νέων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που κατηγορούν τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι επιλέγει τα κέρδη έναντι της συγκράτησης προβληματικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Washigton Post» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ακόμα ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην εργαζόμενος στην «Facebook», μέλος της ομάδας μάλιστα που ήταν αρμόδια για την πολιτική ακεραιότητα της πλατφόρμας, υπέβαλε γραπτή κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, παραθέτοντας στοιχεία και συγκεκριμένα σχόλια που έγιναν το 2017, όταν η εταιρεία αποφάσισε να αναλάβει την διαχείριση της διαμάχης που αφορούσε την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Άλλη μια έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, η «Wall Street Journal», δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα της εν λόγω εταιρείας, τα οποία διέρρευσαν από πρώην εργαζόμενη σε αυτήν. Η τότε εργαζόμενη και νυν μάρτυρας κατηγορίας, αποκάλυψε με αυτά τα έγγραφα ότι, ηγετικά στελέχη της εταιρείας της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον ίδιο τον ιδρυτή της, επιλέγουν τα κέρδη τους έναντι της ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών.

Η ίδια μάρτυρας φρόντισε να γνωστοποιηθεί στην «Wall Street Journal» και άλλα εσωτερικά έγγραφα που αποκάλυπταν τις μεθόδους παραπληροφόρησης που υποσκάπτουν την δημοκρατία, αλλά και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που αναδύονται στους εφήβους από την έκθεσή τους σε αυτά και τα τοξικά τους περιεχόμενα.

Από την 1η του ερχόμενου Δεκέμβρη η επωνυμία «Meta», και με νέο λογότυπο της εταιρείας το μαθηματικό σύμβολο του άπειρου, θα αντικαταστήσει την παρούσα επωνυμία του τεχνολογικού κολοσσού στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Η νέα τρισδιάστατη πλατφόρμα του «Meta», σύμφωνα πάντα με τους εμπνευστές της, θα μας οδηγήσει σε μια νέα «Metaεποχή». Σε ένα νέο διαδικτυακό σύμπαν όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους. Θα αναμειγνύονται πραγματικά πρόσωπα, αντικείμενα και εικονικά περιβάλλοντα, χάρη στις νέες τεχνολογίες αιχμής.

Μια εξελιγμένη εικονική πραγματικότητα που θα αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους, που ήδη έχουν μάθει να ζουν μόνοι τους και να απομακρύ- νονται ολοένα και περισσότερο από την φυσική και ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Oι δημιουργοί της «Meta» υπολογίζουν ότι, σε δέκα χρόνια το «οικοσύστημα» που οικοδομούν θα αντιπροσωπεύει ένα δισεκατομμύριο χρήστες, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ψηφιακού εμπορίου, καθώς και εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η λέξη «τώρα» απουσιάζει από τον τίτλο αυτού του άρθρου και όχι αδικαιολόγητα. Ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά» ασφυκτιά το «τώρα». Η τεχνολογία περιφρονεί το παρελθόν ως παρωχημένο υλικό, αποδέχεται το μέλλον ως δελεαστική πρόκληση και παραβλέπει το παρόν ως εφήμερο αναλώσιμο.

Ό,τι συμβαίνει τώρα, πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Ο ψηφιακός μας κόσμος συμπυκνώνει τον χρόνο, επιμηκύνει το μέλλον και συρρικνώνει το παρόν. Ένα παρόν που δεν «εισπράττεται», αλλά που «ξοδεύεται» εξολοκλήρου και «σπαταλιέται» για την κατάκτηση ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Η νέα εξελιγμένη διαδικτυακή τεχνολογία σε καλεί να την ακολουθήσεις. Η βελτιωμένη έκδοση της σύγχρονης εικονικής πραγματικότητας σε περιμένει τώρα να την εξερευνήσεις και να νιώσεις ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις, ακόμα πλουσιότερες εμπειρίες, ακόμα περισσότερη μοναξιά…

Το νέο εταιρικό site πάντως του «Facebook» (meta.com), έχει ήδη ενεργοποιηθεί και σε παρακινεί να ακολουθήσεις την πρόοδό του. Το υπερβατικό ψηφιακό σου μέλλον είναι εδώ και σου χαμογελά. Σου χαμογελούν και οι τεχνοκράτες που το δημιουργούν. Όπως θα έλεγε  ο αλησμόνητος και ασυμβίβαστος Χρόνης Μίσσιος, «Χαμογέλα κι εσύ, ρε… Τι σου ζητάνε;»

https://moschonas.wordpress.com