Στο φύλλο της Εφημερίδας  ΕΣΤΙΑ της 21-07-2023  δημοσιεύθηκε  άρθρο με τίτλο “Το Μεγάλο Κράτος των Φιλελευθέρων”, στο οποίο αναφέρεται ο διορισμός  63 νέων Γενικών Γραμματέων,  οι οποίοι προστίθενται στους  63 Υπουργούς και Υφυπουργούς  της νέας Κυβέρνησης. Ενώ τοποθετήθηκε γραμματέας και  για τα ζώα συντροφιάς.

Επειδή   λοιπόν  η Χώρας μας  είναι  μικρού οικονομικού μεγέθους, η οποία  μάλιστα  βγήκε πρόσφατα    από την μεγάλη οικονομική περιπέτεια των Μνημονίων, οφείλουν  οι Κυβερνήσεις να εφαρμόζουν  οικονομική πολιτική νοικοκυρέματος του Κράτους, για  να μην βρεθεί  ξανά  η Χώρα  σε νέα οικονομική κρίση, διότι τότε η δευτέρα πλάνη θα είναι χείρον της πρώτης.

Η συγκρότηση λοιπόν  της νέας Κυβέρνησης με ένα τόσο μεγάλο αριθμό  Υπουργών και Υφυπουργών που μετράς και   κουράζεσαι να φτάσεις στο τέλος,  δείχνει ότι  αντί  να  διοικεί  το Κράτος,  δίδει την εντύπωση ότι  προσπαθεί να το υποκαταστήσει και με δεδομένο μάλιστα το γεγονός των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και όχι μόνο,  που έγιναν πρόσφατα  στη Χώρα μας, φαίνεται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί  έχουν μειωμένες αντιστάσεις.

Όταν όμως για κάθε Υπουργό και Υφυπουργό διορίζεται και από ένας Γενικός Γραμματέας, καθώς και το επί πλέον προσωπικό που απαιτείται για τη στελέχωση του, αλλά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα,  προσωπικό ασφαλείας  κτλ είναι φυσικό, με τον μεγάλο αριθμό συγκρότησης του νέου Κυβερνητικού σχήματος, να δημιουργείται στο Κράτος  μια  μεγάλη οικονομική  επιβάρυνση, η οποία αγγίζει τα όρια της σπατάλης.

Αρκεί  λοιπόν να συγκρίνουμε το Κυβερνητικό σχήμα  της Χώρας μας με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), μιας τεράστιας Χώρας με  πληθυσμό 31 φορές μεγαλύτερο από τη Χώρα μας και σε έκταση 74 φορές παραπάνω, η οποία   επηρεάζει τις πολιτικές, οικονομικές κτλ εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και η Κυβέρνηση της  να αποτελείται εκτός από τον Πρόεδρο και  την Αντιπρόεδρο και από ένα  15μελές Υπουργικό Συμβούλιο,   που μόνο  κατά την χρονική περίοδο της πανδημίας διορίστηκε ένας Υφυπουργός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού,  αλλά και σε Ελληνικό επίπεδο η πρώτη Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που σχηματίστηκε μετά την πτώση της Χούντας το έτος 1974 ήταν 19μελής, ενώ  σήμερα  έχει  ένα τόσο μεγάλο  Κυβερνητικό σχήμα,   το οποίο αποτελείται από  63 μέλη.

Στην πράξη  μάλιστα έχει αποδειχθεί,   ότι τα μεγάλα Κυβερνητικά σχήματα δεν  είναι  καθόλου αποτελεσματικά, γιατί όπως λέει ο σοφός λαός μας,  όπου λαλούν πολλά κοκόρια  αργεί να ξημερώσει.

Σε όλες τις Δημοκρατικές Χώρες  οι Κυβερνήσεις   είναι εντολοδόχοι του  λαού,  οι οποίες  είναι  περιορισμένης θητείας  και  μπορούν να διοικούν το Κράτος, αλλά όχι να το υποκαθιστούν, διότι η εξουσία ανήκει στον λαό, αυτός αποφασίζει για την Κυβέρνηση του  και   σε αυτόν οφείλουν να λογοδοτούν.

Όταν όμως ξεπερνούν τα όρια της εντολής του λαού και δεν κάνουν ό,τι οφείλουν, αλλά κάνουν ό,τι θέλουν και μοιράζουν το Κρατικό χρήμα όπως θέλουν και όπου θέλουν, χωρίς να δίδουν λογαριασμό σε κανένα, τότε ισχύει αυτό που είχε πει ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβικος ο 14ος ότι «το Κράτος είμαι εγώ».

Παλιότερα βέβαια υπήρχε ένα πολιτικό σύνθημα στη Χώρα μας, που έλεγε ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το σύνθημα  είναι σωστό και διαχρονικό, μόνο αν η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

Γεννάται όμως το ερώτημα σε ποιους ανήκουν οι Έλληνες, αφού δυστυχώς στην πραγματικότητα υπάρχουν αφεντικά τα οποία ρυθμίζουν την τύχη τους.

Τέλος  αν ο μεγάλος αριθμός των Υπουργών και Υφυπουργών της σημερινής  Κυβέρνησης, καθώς και των λοιπών πολιτικών προσώπων όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς, έγινε για το καλό της Χώρας, κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, αν όμως έγινε και το πιθανότερο είναι για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε  είναι επιεικώς απαράδεκτο, διότι δεν είναι δυνατόν, όταν το Κράτος δεν έχει ασθενοφόρα για την μεταφορά των ασθενών στις υγειονομικές μονάδες  περίθαλψης για την θεραπεία τους και πυροσβεστικά για να σβήνουν τις φωτιές,  να δημιουργείται ένα τόσο μεγάλο και πολυδάπανο Κυβερνητικό σχήμα.

 

* O Γιάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ