Η παραίτηση της πρωθυπουργού της Μεγάλής Βρετανίας Λιζ Τράς μέσα σε 45 ημέρες και οι τέσσερις υπουργοί Οικονομικών μέσα σε λίγους μήνες αποδεικνύουν την χρεωκοπία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας, την ώρα που η στερλίνα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και ο πληθωρισμός ευρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της 40ετίας.
Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν αυτούς που προέβλεπαν για της δραματικές επιπτώσεις που θα είχε το Brexit στην Αγγλία και δείχνουν πόσο κακό μπορεί να κάνει ο λαϊκισμός ακόμη και σε μια μεγάλη αυτοδύναμη χώρα που υπήρξε η μεγαλύτερη αυτοκρατορία με την ισχυρότερη αποικιοκρατική επιρροή στην παγκόσμια ιστορία.
Στην Βρετανία που υποτίθεται ότι υπάρχουν οι πιο σοβαροί πολιτικοί λήφθηκε η πλέον ανεύθυνη καταστροφική απόφαση για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσουν τη χώρα μετά από δημοψήφισμα στο Brexit, υπακούοντας στις τυχοδιωκτικές λαϊκίστικες φωνές, με συνέπεια τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.
Οι λαϊκιστές πολιτικοί έπεισαν τον λαό της Αγγλίας με απατηλές υποσχέσεις ότι μετά την έξοδο από την Ευρώπη τα λεφτά θα έρρεαν ποταμός στα ταμεία του κράτους, στο σύστημα υγείας, στους μισθούς και τις συντάξεις, κέρδισαν οριακά το δημοψήφισμα, προκαλώντας σύγχυση, πρόβλημα προσανατολισμού και αδιέξοδο στη χώρα.
Έτσι τόσο απλά και γρήγορα μια από τις επτά ισχυρότερες χώρες στον πλανήτη έπεσε θύμα της δημαγωγίας με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην προφτάνει και ενώ είχε δικό της νόμισμα όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, αυτό δεν στάθηκε αρκετό να αποφύγει την οικονομική κρίση που μέσα σε λίγο χρόνο μετατράπηκε σε πολιτική θύελλά.
Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία η θητεία της Λιζ Τρας ήταν η μικρότερη πρωθυπουργού όλων των εποχών στην Μεγάλη Βρετανία.
Ήταν ιδιαίτερα θυελλώδης, ενώ η απομάκρυνσή της είχε θεωρηθεί μονόδρομος μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές, την απομάκρυνση δυο βασικών υπουργών και την απώλεια εμπιστοσύνης σχεδόν όλων των βουλευτών της.
Παρά του ότι η θητεία της ήταν βραχύβιά ξεκίνησε επεισοδιακά και ήταν η τελευταία πρωθυπουργός που έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσά Ελισάβετ η οποία δυο ημέρες αργότερα πέθανε.
Οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις την ανάγκασαν να παραιτηθεί, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων ότι:
«Αναγνωρίζω ωστόσο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία επιλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα . Ως εκ τούτου μίλησα με τον βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος».
Ήταν ένα άδοξο τέλος για την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας που είχε πιστέψει ότι η ίδια θα αναβίωνε την σιδηρά κυρία πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ.
Παρά ταύτα σήμερα ανοίγει μια νέα εποχή στην Βρετανία αφού εκλέχτηκε νέος αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ.
Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία αναβιώνουν στην μνήμη των Ελλήνων εκείνο το περίφημο δημοψήφισμα που έφερε η συγκυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ το 2015 στην Ελλάδα.
Είναι αλήθεια ότι οι ομοιότητες με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, με την Ελλάδα του 2015 είναι πασιφανείς.
Τότε που η αντιπολίτευση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έγινε κυβέρνηση με τις απατηλές υποσχέσεις ότι θα καταργούσε τα μνημόνια και την λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο και τελικά κατέληξε στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Πριν την ψήφισή του είχε προηγηθεί η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση με τους δανειστές που αποδείχθηκε καταστροφική και ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που οδηγούσε την Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Θεός της Ελλάδας αποδείχθηκε μεγάλος γιατί φώτισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την τελευταία ώρα, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη μεταστροφή εκλογικού αποτελέσματος, για να ανατρέψει το «Όχι»των πολιτών και να το μετατρέψει σε «Ναι».
Με αυτήν την κίνηση σώθηκε η Ελλάδα από την επιστροφή της στην δραχμή, διασώθηκε πολιτικά ο ίδιος με την «κωλοτούμπα» του, εξασθενώντας σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την πολιτική και οικονομική κρίση από το Brexit η Βρετανία παραμένει άγνωστο.
Το βέβαιο είναι ότι ο τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκισμός έχουν μεγάλο τίμημα.
Το πάθημα της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί ένα μάθημα για όλους αλλά και για τους Έλληνες που κόντεψαν να πληρώσουν ακριβά το δικό τους καταστροφικό «πείραμα» στο δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα.