Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι το πρώτο χειμωνιάτικο Μουντιάλ, που διεξάγεται για πρώτη φορά σε αραβικό έδαφος, αποτελεί ένα πείραμα για τη FIFA, αλλά δεν παύει να είναι το ποδοσφαιρικό γεγονός της τετραετίας. Αρχίζει το ματς, όπως έλεγε και ο αείμνηστος τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης, και από τις 20 Νοεμβρίου έως της 18 Δεκεμβρίου θα απολαύσουμε ωραία μπάλα, αυτή είναι η σωστή έκφραση, όχι απλά θα δούμε ποδόσφαιρο.
Ζούμε μια δύσκολη χρονική περίοδο με τα πρωτοφανή δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και όσο μπορεί να ακούγεται κυνικό ο κόσμος χρειαζόταν αυτό το διάλειμμα μέσα στα όσα τραγικά και παράλογα παρακολουθούμε κάθε μέρα. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουν οι Έλληνες φίλαθλοι από τη μιζέρια του ελληνικού πρωταθλήματος, από τις κόντρες των μεγαλοπαραγόντων, τους χουλιγκανισμούς των οργανωμένων ποδοσφαιρικών «στρατών» και τα αμφισβητούμενα γκολ των φάσεων με πέναλτι και οφσάιντ.
Το Μουντιάλ είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου με τις απρόσμενες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις με τα νέα είδωλα και τα αστέρια που γεννιούνται. Φέτος θα δούμε τον Μέσι και τον Ρονάλντο να παίζουν τελευταία φορά με τις φανέλες των εθνικών τους ομάδων. Σε κάθε εποχή έχουμε διαφορετικούς ήρωες, όπως τον Πούσκας, τον Πελέ, τον Κροϊφ, τον Μαραντόνα, τον Ροσι, τον Ζιντάν και πολλούς άλλους.
Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μεταξύ των άλλων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό καθώς είναι το πρώτο που διεξάγεται σε αραβική χώρα. Είναι φυσικό λοιπόν να διεγείρει ολόκληρο το αραβικό έθνος, περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν την ίδια θρησκεία και μιλάνε την ίδια γλώσσα.
Παρά το ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ χωρίς αμφιβολία πρώτο στις προτιμήσεις ως το δημοφιλέστερο άθλημα, το Μουντιάλ του Κατάρ χωρίς υπερβολή κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως το «Μουντιάλ των πλουσίων» αφού ούτε η εύπορη τάξη της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα του.
Παραδοσιακά τα παγκόσμια κύπελλα προσελκύουν ευπορότερο ποδοσφαιρικό κοινό από εκείνο των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά όπως λένε σήμερα οι σχολιαστές το φετινό Κατάρ «ενισχύει την παγκόσμια τάση διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον πλανήτη». Η επιλογή να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελο στο Κατάρ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Η κριτική που ασκήθηκε αφορούσε το ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.
Άλλοι σχολίασαν το αντίθετο ότι οι θέσεις του Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δεχθεί αυστηρά επιλεγμένη κριτική, σε σχέση με άλλες χώρες που δεν το συζητούσαν, όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας την διαμάχη υποκριτική, αφού αυτό που συμβαίνει στο Κατάρ υπάρχει πάνω-κάτω σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.
Τελικά υπερίσχυσε της διαδικασίας η υποψηφιότητα του Κατάρ στην ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στη Ζυρίχη, έναντι των άλλων χωρών που ήταν υποψήφιες όπως Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να προηγήθηκε των διαδικασιών το Μουντιάλ στο Κατάρ είναι γεγονός και η μαγεία του αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί το Μουντιάλ δεν είναι μόνο η μπάλα, ούτε είναι μόνο αθλητισμός, είναι αδιαμφησβήτητα ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη κάθονται ένα μήνα και παρακολουθούν, χωρίς καθόλου να νοιάζονται σε ποια χώρα δόθηκε η διοργάνωση του. Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι μία αυταπάτη, και το Μουντιάλ αποτελεί μία παγκόσμια… ψυχοθεραπεία, αφού κάνει για λίγες ημέρες τους ανθρώπους να ξεχνάνε τα προβλήματα τους.
Όμως το Μουντιάλ είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο, τα προβλήματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν και οι πόλεμοι θα συνεχίζονται εις τους αιώνες των αιώνων. Εκείνο που σίγουρα θα αλλάξει είναι για λίγο καιρό η διάθεσή μας.
Μετά θα έλθουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και η Πρωτοχρονιά και τον καινούριο χρόνο μας περιμένει πολλή δουλειά με σχόλια και συζητήσεις, στην νέα προεκλογική περίοδο που έρχεται στην Ελλάδα.