Η ιστορία διδάσκει. Αρκεί να την γνωρίζουμε. Αρκεί την μαθαίνουμε σωστά. Να αφήσουμε τις συνωμοσιολογίες και να πιάσουμε την αλήθεια. Να αφήσουμε τα φοβικά σύνδρομα και να παραδειγματιστούμε.
Όχι πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Πάντα υπήρχαν. Και μυστικά και σχεδιασμοί και…μηχανορραφίες εξυφαίνονταν, αν και τα περισσότερα αποτύγχαναν, γι’αυτό και τα μαθαίναμε!
Ωστόσο, αυτό που διακρίνει την παγκόσμια ιστορία είναι η…συνωμοσιολογία.
Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι βόλευε η…δύσκολη εξήγηση για τα απλά πράγματα, οι υποθετικές και φανταστικές συνωμοσίες , η πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, δικαιολογεί τη μεταφυσική ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν ότι και τα πιο τρομακτικά πράγματα, αυτά που μας ξεπερνούν, έχουν τη δική τους εξήγηση.
Την υιοθετείς, είναι πιο εύπεπτη και ησυχάζεις. Ενώ εμφανίζεται… υποψιασμένος ο συνωμοσιολόγος είναι ο πιο ευκολόπιστος, ο πιο… χάνος και δεν το ξέρει!
Αυτό συνέβη με τον ιό και την πανδημία, τα σενάρια, οι κάθε λογής παραμυθάδες βάζουν στο κάδρο τις δικές τους ιστορίες. Αυτό συμβαίνει και στις πολεμικές αναμετρήσεις που οι άνθρωποι μεγαλοποιούν γεγονότα, υπερδιαστασιολογούν την οπτική που βλέπουν τα πράγματα.
Λόγω των ημερών αυτών, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητα αξίζει να θυμηθούμε ένα ιστορικό γεγονός που μπορεί να διδάξει πολλά.
Αναφέρομαι στον πόλεμο των έξι ημερών που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 1967 και σαν σήμερα έληξε νικηφόρα (εντυπωσιακά μάλιστα!) για το Ισραήλ που και τότε ήταν μόνο εναντίον όλων.
Τι έκανε το Ισραήλ; Από το να ανέχεται απειλές περί εξαφάνισής του αποφάσισε να στραφεί εναντίον όλων των κρατών που ήταν στη γειτονιά του και να επιτεθεί πρώτο. Η επίθεση ήταν πιο επιτυχημένη ακόμα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των Ισραηλινών.
Οι Αιγύπτιοι και οι άλλοι Άραβες αιφνιδιάστηκαν απόλυτα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ουσιαστικά ολόκληρη η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία χωρίς καν να προλάβει να απογειωθεί, με ελάχιστες ισραηλινές απώλειες.
Πάνω από 300 αιγυπτιακά αεροσκάφη καταστράφηκαν και 100 Αιγύπτιοι πιλότοι σκοτώθηκαν! Οι Ισραηλινοί έχασαν 19 αεροπλάνα, κυρίως λόγω επιχειρησιακών απωλειών (μηχανική βλάβη, ατυχήματα, κ.τλ.).
Μετά την επιτυχία των πρώτων επιθετικών κυμάτων εναντίον των κύριων αιγυπτιακών αεροδρομίων και των επακόλουθων επιδρομών, η ιορδανική, συριακή και ιρακινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκαν στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ απάντησε κι εκείνο με δεύτερο γύρο αεροπορικών επιθέσεων στα αιγυπτιακά, ιορδανικά και συριακά αεροδρόμια και αφάνισε την πολεμική αεροπορία όλων αυτών των χωρών.
Ως το απόγευμα της πρώτης μέρας, η ιορδανική πολεμική αεροπορία καταστράφηκε, χάνοντας πάνω από 20 μαχητικά Hawker Hunter, μαζί με έξι μεταγωγικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Η συριακή πολεμική αεροπορία έχασε κοντά στα 32 MiG 21, και 23 MiG-15 και MiG-17 μαχητικά, και δύο βομβαρδιστικά Ilyushin Il-28. Καταστράφηκε επίσης ένας αριθμός ιρακινών αεροσκαφών στην βάση H3 στο δυτικό Ιράκ από ένα ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα.
Μέσα σε έξι μέρες το Ισραήλ είχε πάρει τη Λωρίδα της Γάζας, την χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού (μαζί με την ανατολική Ιερουσαλήμ), και τα υψώματα Γκολάν.
Το έδαφός του τριπλασιάστηκε και οι 5 γειτονικές χώρες πήραν ίνα ισχυρό μάθημα και χριέαστηκαν…6 χρόνια για να επανέλθουν δυναμικά παίρνοντας πίσω μερικά εδάφη με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Η συνωμοσιολογία
Έχει ενδιαφέρον μάλιστα πως η επιτυχία του Ισραήλ αμφισβητήθηκε. Το πρώτο ανακοινωθέν του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου, αντιστράτηγου Γιτζάκ Ράμπιν- μετέπειτα πρωθυπουργού- ανέφερε την καταστροφή 300 αιγυπτιακών αεροσκαφών και άλλων εβδομήντα και πλέον των υπόλοιπων Αράβων εμπολέμων.
Το δεύτερο ανακοινωθέν ανέβασε τις απώλειες των Αράβων σε περισσότερα από τετρακόσια αεροσκάφη και κατά πάσα πιθανότητα προσέγγιζε περισσότερο την πραγματικότητα.
Τα ανακοινωθέντα των αραβικών δυνάμεων περί κατάρριψης 160 ισραηλινών μαχητικών προφανώς δεν ευσταθούσαν. Ο αριθμός των αραβικών αεροσκαφών που υποστήριξαν πως κατέρριψαν οι Ισραηλινοί στην αρχή θεωρήθηκε «πολύ παρατραβηγμένος» από τον δυτικό Τύπο.
Όμως, το γεγονός πως η αιγυπτιακή, ιορδανική και οι άλλες αραβικές πολεμικές αεροπορίες πρακτικά δεν εμφανίστηκαν στις επόμενες μέρες της σύγκρουσης απέδειξε πως οι αριθμοί στο μεγαλύτερο τους μέρος ήταν πραγματικοί.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του πολέμου είναι η «καταγγελία» από αραβικής πλευράς ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ενίσχυαν τους Ισραηλινούς με ισχυρότατες αεροπορικές δυνάμεις
Τα αεροσκάφη ήταν ισραηλινά, αλλά οι Ιορδανοί κατήγγειλαν ότι εξορμούσαν από αεροπλανοφόρα και εντός 24 ωρών όλες οι αραβικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία.
Τη δεύτερη μέρα του πολέμου, τα αραβικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα πολεμούσαν στο πλευρό του Ισραήλ.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καΐρου και η εφημερίδα της κυβέρνησης Al-Ahram ισχυρίστηκαν πως αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη από αεροπλανοφόρα επιτέθηκαν εναντίον των Αιγυπτίων, αμερικανικά αεροπλάνα με βάση στη Λιβύη επιτέθηκαν στην Αίγυπτο και αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι έδωσαν εικόνα στο Ισραήλ.
Παρόμοιες αναφορές έγιναν και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Συρίας και της Ιορδανίας. Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ακόμα πως ο βασιλιάς Χουσεΐν είχε δει προσωπικά τα ραντάρ που έδειχναν βρετανικά αεροσκάφη να απονηώνονται από αεροπλανοφόρα!
Οι ισχυρισμοί πως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επενέβησαν στρατιωτικά δεν λήφθηκαν στα σοβαρά έξω από τον αραβικό κόσμο.
Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνήθηκαν τέτοιους ισχυρισμούς. Όμως οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι ο αμερικανικός Έκτος Στόλος κινείτο σε απόσταση …400 μιλίων από την περιοχή των συγκρούσεων, τα δε δύο βρετανικά αεροπλανοφόρα ακόμα πιο μακριά: στη…Μάλτα και το Άντεν.
Τι συνέβη τελικά; Στις 8 Ιουνίου, η αιγυπτιακή αξιοπιστία έπεσε στα τάρταρα όταν το Ισραήλ έδωσε στον Τύπο μια ηχητική εγγραφή, η οποία υποστήριξε πως ήταν μια ραδιοτηλεφωνική συνομιλία, η οποία υποκλάπηκε δύο μέρες νωρίτερα μεταξύ του Νάσερ και του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας. Την παραθέτουμε αυτούσια για να έχουμε μια γνώμη το πόσο κοντά ποδάρια έχει το ψέμα:
Νάσερ: «…Να περιλάβουμε επίσης τις ΗΠΑ; Το ξέρεις αυτό, να ανακοινώσουμε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ;».
Χουσεΐν: «Εμπρός. Δεν ακούω, η σύνδεση είναι χάλια – η γραμμή μεταξύ εσένα και του Βασιλικού Παλατιού από την οποία μιλά ο Βασιλιάς είναι κακή.»
Νάσερ: «Εμπρός, θα πούμε τις ΗΠΑ και την Αγγλία, ή μόνο τις ΗΠΑ;»
Χουσεΐν: «Τις ΗΠΑ και την Αγγλία.»
Νάσερ: «Η Βρετανία έχει μεταγωγικά αεροπλάνα;»
Χουσεΐν: (Ακατάληπτη απάντηση).
Νάσερ: «Καλώς. Ο Βασιλιάς Χουσεΐν θα κάνει μια ανακοίνωση κι εγώ θα κάνω μια ανακοίνωση. Σ’ ευχαριστώ… Η Μεγαλειότητα του θα κάνει μια ανακοίνωση για την συμμετοχή των Αμερικανών και των Βρετανών;»
Χουσεΐν: (Ακατάληπτη απάντηση).
Νάσερ: «Μα τω Θεό, λέω πως θα κάνω μια ανακοίνωση και εσύ θα κάνεις μια ανακοίνωση και θα το δούμε αν κάνουν και οι Σύριοι μια ανακοίνωση πως Αμερικανικά και Βρετανικά αεροπλάνα παίρνουν μέρος εναντίον μας από μεταγωγικά. Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση, θα δώσουμε έμφαση στο ζήτημα και θα πάμε το νόημα εκεί που πρέπει».
Και για να καταλήξουμε που θα έλεγε και η Γερτρούδη Στάιν: Ιδού το μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία: Επανάληψη.
ΠΗΓΕΣ: BBC, ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, Σαν Σημερα, ΠΑΤΡΙΣ, Wikipedia, Μηχανή του Χρόνου