Σήμερα στο Ισραήλ παράγονται πάνω από 3,50 εκατ. m³/ημέρα αφαλατωμένου θαλάσσιου νερού με αντίστροφη ώσμωση για ύδρευση.
Μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης θαλάσσιου νερού στο Ασκελόν του Ισραήλ (Εικ. 1), είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με δυναμικότητα 396.000 m³/ημέρα.
Και το σημαντικότερο είναι ότι το Ισραήλ προγραμματίζει ένα ακόμα πρότυπο παγκόσμιο τεχνολογικό άλμα. Να γίνει, από το 2030 και εξής, η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία το 100% της κατανάλωσης νερού για την ύδρευση και τη βιομηχανία θα είναι αφαλατωμένο θαλάσσιο νερό.
Το κόστος αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού με αντίστροφη ώσμωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά υψηλό.
Κυρίως στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου η εξάτμιση υπερτερεί των κατακρημνισμάτων κι έτσι σημειώνονται υψηλές τιμές αλατότητας, περίπου 39 g/L συνολικά διαλυμένα στερεά (TDS). Είναι σε γενικές γραμμές μια ζεστή θάλασσα και ανταλλάσσει θερμότητα και αλατότητα με τον Βόρειο Ατλαντικό από τα στενά του Γιβραλτάρ.
Έτσι η τιμή του αφαλατωμένου θαλάσσιου νερού κυμαίνεται από 0,50 έως 0,45 €/ m³νερού. Το ίδιο περίπου ισχύει σήμερον για την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου.
Αντίθετα, στην Κρήτη η αφαλάτωση υφάλμυρου νερού, που η αλατότητα του είναι πολύ μικρότερη από 10 g/L TDS, η αντίστοιχη τιμή είναι μικρότερη, περίπου το 1/4 της τιμής αφαλάτωσης του θαλάσσιου νερού.
Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι επίτιμο μέλος και Διακεκριμένος Fellow της Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων (International Water Association, IWA)