Κανένας πόλεμος δεν γίνεται για καλό σκοπό. Κάθε πόλεμος γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους και πίσω του κρύβεται μια μεγάλη και ισχυρή δύναμη. Είναι οι παραδοχές με τις οποίες θα πρέπει να ξεκινάει κάθε αναφορά σε κάθε πόλεμο.

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να έχει ουσιαστικά αναληφθεί ουδεμία ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του ή έστω και για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, από τον ΟΗΕ.

Χρειάστηκαν δύο μήνες και δύο μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να αποφασίσει εν τέλη ο γενικός γραμματέας του διάσημου Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, να κάνει κίνηση έστω και για «ξεκάρφωμα». Επισκέφτηκε λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτα την Ρωσία και έπειτα την Ουκρανία, με ό, τι μπορεί να σημαίνει η επιλογή αυτής της σειράς.

Πρώτα συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές που βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, κυρίως στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αλλά και να δεχθεί να συνεργαστεί με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες – που παραλίγο να τον προλάβει η Αντζελίνα Τζολί στην Ουκρανία – μόλις έφτασε την επόμενη μέρα στην Μποροντιάγκα, ένα προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε: «Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα».

Δηλαδή, κατά τον γενικό γραμματέα, οι πόλεμοι που έγιναν κατά τους προηγούμενους αιώνες ήταν λογικοί και αποδεκτοί; Αξίζει να θυμόμαστε εδώ ότι, ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, διαχρονικά διάκειται από φιλικά έως και πολύ φιλικά προς τις ΗΠΑ.

Δυο μήνες όμως χρειάστηκε και ο κοιμώμενος «κίτρινος δράκος» μέχρι τώρα, για να πάρει θέση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση με τον πλέον επίσημο τρόπο, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «άρχοντες της παραπληροφόρησης», ενώ δήλωσε με νόημα: «Οι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες των Αμερικανών είναι απλώς ένα πρόσχημα για να επιτίθενται και να καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες. Θα έπρεπε να είχαν ήδη οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στη συνέχεια ο Wang Wenbin έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ευρώπης, λέγοντας: «Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο». Ο Κινέζος εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι, οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι η δολοφονία 300 χιλιάδων αμάχων στο Αφγανιστάν, αλλά και ο ξεριζωμός 26 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις αυτές του Κινέζου εκπροσώπου, που ήταν οι πιο σκληρές των τελευταίων ετών από πλευράς Πεκίνου και κατά της Ουάσιγκτον, έρχονται ως συνέχεια της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ίσως όμως και να σηματοδοτούν την μεγαλοπρεπή είσοδο του «γίγαντα της Ανατολής» στο άσχημο «παιχνίδι» που παίζεται σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης πλήρους υποταγμένης στον αμερικάνικο παράγοντα, χωρίς δικές της πολιτικές, χωρίς γεωστρατηγικές πρωτοβουλίες, χωρίς δικό της όραμα για το μέλλον και κυρίως χωρίς εμπνευσμένους χαρισματικούς ηγέτες.

Έχω την αίσθηση ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε διαφορετική τροπή, αν στο τιμόνι της Γερμανίας ήταν σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Όλαφ Σολτς, αποδείχθηκε δυστυχώς «πολύ λίγος» για να ηγείται μιας μεγάλης και ισχυρής δύναμης, όπως είναι η χώρα του.

Αν η Ευρώπη μπορούσε να δει αυτά που βλέπει σήμερα ο «διάβολος» – κατά τους Κινέζους – θα είχε λύσει πολλά από τα προβλήματα που την περιμένουν στην ανατολή της επόμενης μέρας. Μια ενδεχόμενη συνεργασία – αν βεβαίως αυτή θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ποτέ – σε πολλαπλά επίπεδα Ευρώπης-Ρωσίας, θα καταστούσε την Ευρώπη πανίσχυρη και ασυναγώνιστη, στο οικονομικό, το ενεργειακό και το γεωπολιτικό πεδίο.

Αυτό ακριβώς αποτελεί και τον μέγα τρόμο των ΗΠΑ, που σπεύδουν να τον ξορκίσουν με κάθε μέσο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί γι αυτούς το καλύτερο «ξόρκι» και θα το καταλάβουν όλοι, όταν θα μαζεύουν τα κομμάτια τους από αυτόν τον πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα θα βλέπουν τους Αμερικάνους να βάζουν σε τσουβάλια τα «ρέστα» τους…

Κάποια στιγμή θα σβήσει και το «κεράκι»  στα χέρια της Ευρώπης και τότε θα βρεθεί πάλι μόνη της στο σκοτάδι, να παλεύει να τα βγάλει πέρα. Μέχρι που να έρθει το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ και να φωτίσει ξανά τους δρόμους της. Θα της στοιχίσει βεβαίως κάτι παραπάνω, αλλά δεν δείχνει να την νοιάζει και πολύ, αφού οι λαοί της έχουν πειστεί πλέον ότι η κρίση είναι διεθνής και θα πρέπει να μάθουν να ζουν και με τα λίγα…

Πριν από 24 χρόνια, το 1998, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας αρκετών Αμερικανών προέδρων, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, προέβη σε  μια μεγάλη αποκάλυψη. Σύμφωνα με την μαρτυρία του, «η Ουάσιγκτον είχε στήσει παγίδα στους Σοβιετικούς το 1979, για να τους ωθήσει να εισβάλουν στο Αφγανιστάν».

Ο Μπρεζίνσκι ομολόγησε ότι είχε πείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να παρασύρουν τους Σοβιετικούς, ώστε να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι το δικό τους «Βιετνάμ». Αργότερα επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Μπρεζίνσκι και ο πρώην διευθυντής της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς στα «απομνημονεύματά του», παραδεχόμενος ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να βοηθούν τους Αφγανούς μουτζαχεντίν, έξι μήνες πριν από την σοβιετική επέμβαση.

«Η Μόσχα χρειάστηκε να εισέλθει για σχεδόν 10 χρόνια σε έναν πόλεμο που ήταν αδυσώπητος  για το καθεστώς, μια σύγκρουση που οδήγησε στην ταπεινωτική υποχώρηση και τελικά στη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας», έλεγε το 1998 ο Μπρεζίνσκι. «Αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα το έκανα ξανά», προσέθετε τότε…

Ο βετεράνος και φανατικός αντι-σοβιετικός Μπρεζίνσκι, δεν ζει βεβαίως σήμερα, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι, το «μάθημά» του βρήκε άξιους μιμητές στην Ουάσιγκτον και στην περίπτωση του πολέμου της Ουκρανίας.

Οι Αμερικανοί έστησαν και τώρα ακριβώς την ίδια παγίδα στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν ανυποψίαστος και αδιάβαστος έπεσε μέσα. Πίεσαν μεθοδευμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Ρώσο πρόεδρο, με την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας διαρκώς και κατηγορηματικά κάθε πρόταση της Μόσχας για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας και ουσιαστικά ώθησαν τον Πούτιν να κάνει το τραγικό λάθος!

Να εισβάλει στην Ουκρανία. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να περάσουν και πάλι κάποιες δεκαετίες, μέχρι να επαληθευτεί και αυτό το σενάριο…

Οι ΗΠΑ και η παγκόσμια ελίτ πέτυχαν ακριβώς το στόχο τους. Η Ρωσία, μετά από αυτόν τον πόλεμο θα βγει αποδυναμωμένη και δεν θα είναι πια σε θέση να οικοδομήσει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο, και έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν πια μόνο έναν σημαντικό αντίπαλο στην διεθνή πολιτική σκηνή, την Κίνα.

Για εμάς τους άμοιρους και άξιους της τύχης μας Ευρωπαίους, αμέσως μόλις σβήσει το «κεράκι» που κρατούσαμε στον «διάβολο», θα απλωθεί σε όλη τη Γηραιά ήπειρο ένα πέπλο μιας νέας ψυχροπολεμικής διαίρεσης, που μπορεί να κρατήσει για χρόνια…

Σε εκείνους που αγωνιούν και αναρωτιούνται σήμερα, «πότε θα σταματήσει ετούτος ο πόλεμος και γιατί δεν λέει να τελειώσει;», απαντά ο Μανώλης Αναγνωστάκης, μέσα από την ποιητική του συλλογή, «Εποχές»: «Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!».

moschonas.wordpress.com