Παρακάμπτοντας, λοιπόν, αυτό το χαμηλό προφίλ και με κίνητρο το ρητό: «αν δεν επαινέσεις το σπίτι σου …», υπενθυμίζω την πρόβλεψη της στήλης, στο άρθρο της 17ης Οκτωβρίου, με τίτλο «Μπορεί να προστεθεί και … γκέι;».
Στο άρθρο αυτό, μόλις δυο εβδομάδες πριν, είχε προβλεφθεί ένα κενό που υπήρχε στο νόμο περί αλλαγής του φύλου.
Στο νόμο που επέτρεπε (και επιτρέπει, πλέον) τη δήλωση αλλαγής του φύλου στα προσωπικά έγγραφα, από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς να έχει προηγηθεί, με εγχείρηση, κάποια αλλαγή στη μορφολογία των χαρακτηριστικών του φύλου. Με λίγα λόγια, μπορεί κάποιος να ζητήσει την αλλαγή του φύλου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, μετά από δικαστική απόφαση, εφόσον είναι ενήλικας ή με τη συγκατάθεση των γονέων και γνωμοδότηση από επιτροπή ειδικών, αν είναι ανήλικος/η.
Η στήλη θεώρησε ότι, φτάνοντας σε ακραίες καταστάσεις και έχοντας ο καθένας αυτή τη νομική δυνατότητα, μπορεί να δηλώσει ότι «επιθυμεί να ανήκει και στα δύο φύλα». Αυτό, στην… καθομιλουμένη μπορεί να μεταφραστεί ως «γκέι».
Όμως, αυτή η επιλογή αποκαλύπτει και το νομικό κενό που υπάρχει… Πρόσφατα, είχαμε την περίπτωση ατόμου, που αντίθετα από τα παραπάνω, κατέφυγε στο δικαστήριο για να του αναγνωριστεί το αντίθετο. Ότι δηλ. δεν επιθυμεί να υπάγεται σε κανένα από το δύο φύλα.
Ούτε άρρεν, ούτε θήλυ. Αυτό έχει ένα όνομα. Προς το παρόν (μέχρι να το χωνέψουμε, ο καθένας μας και η κοινωνία, γενικότερα), χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος non binary, δηλ. ότι δεν υπάγεται ούτε στα αγόρια, ούτε στα κορίτσια.
Ο όρος binary σημαίνει «δυαδικός», από το δυαδικό σύστημα αριθμών, στα μαθηματικά. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται στη γλώσσα των υπολογιστών, όπου όλα εκφράζονται –μόνο- με τους δύο αριθμούς, το «μηδέν» και το «ένα». Αντίστοιχα, στην περίπτωση του ορισμού των φύλων, με την κλασική ορολογία, είχαμε «άρρεν» και «θήλυ».
Έτσι, non binary, σημαίνει «ούτε αγόρι», «ούτε κορίτσι». Με την ευχέρεια, όμως, που παρέχει ο νόμος, στηριζόμενοι στο ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το φύλο του, άρα να αυτοπροσδιοριστεί, προκύπτουν και άλλες κατηγορίες, όπως το να επιθυμείς να ανήκεις και στα δύο φύλα (αυτό που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, δηλ. η περίπτωση γκέι για τους άνδρες και λεσβία για τις γυναίκες, αφού ο προσδιορισμός του φύλου, τελικά, έχει στενή σχέση με τη σεξουαλική προτίμηση.
Προ ημερών, ένα μήνα μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου, έγινε η πρώτη δίκη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη διαγραφή του φύλου του, από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Δηλ. δεν θέλει να αναφέρεται ούτε ως αγόρι ούτε σαν κορίτσι, αλλά ως «non binary» άτομο. Ταυτόχρονα, ζητεί να προστεθεί δίπλα στο (ανδρικό) όνομα, που ήδη έχει, δηλ. Ιάσων (Jason αγγλιστί), το γυναικείο όνομα Αντιγόνη.
Τα πράγματα περιπλέκονται, όμως, ακόμη περισσότερο, καθότι το «Jason» παραπέμπει συνειρμικά σε αγόρι και το «Αντιγόνη», σε κορίτσι… κατηγορίες στις οποίες το συγκεκριμένο άτομο δεν επιθυμεί να ανήκει. Το ίδιο το άτομο έδωσε τη λύση (προσέξτε, δεν λέμε εκείνος ή εκείνη, αφού δεν θέλει να έχει σχέση με κάποιο φύλο).
Ζήτησε όσοι αναφέρονται σε «αυτό» να χρησιμοποιούν το ουδέτερο γένος, άρα το άρθρο «το», αντί του «αυτός» ή «αυτή». Στην υποθετική περίπτωση, λοιπόν, που βρίσκεται στην παρέα μας (λέμε, τώρα…) και θέλουμε να το συστήσουμε σε κάποιον, θα πρέπει να πούμε: «ΑΥΤΟ είναι ΤΟ Jason – Αντιγόνη». Ούτε «αυτός» ούτε «αυτή».
Το ξεκαθαρίσαμε… καμία σχέση με αναφορά στο φύλο. Πάντα στο ουδέτερο γένος! Για όσους δεν βλέπουν τηλεόραση (και καλά κάνουν, με τέτοια προγράμματα που παρουσιάζουν τα κανάλια), θα πρέπει να αναφέρουμε ότι «το» Jason – Αντιγόνη ήταν το άτομο που με χαρακτηριστική αμφίεση και λευκό λουλούδι στο κεφάλι, βρέθηκε στα θεωρεία της Βουλής, κατά την ψήφιση του νόμου περί αλλαγής της ταυτότητας του φύλου.
Και είναι το πρώτο άτομο που έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη (την ανθρώπινη) για τη διαγραφή του φύλου του από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Και για όποιους δεν έπιασαν την εικόνα του (ουδέτερο άρθρο, παρακαλώ) Ιάσων – Αντιγόνη, ας ανατρέξει στον (εδώ το άρθρο είναι αρσενικού γένους) Κοντσίτα Βούρστ, τον πρώτο νικητή του διαγωνισμού της Eurovision 2014… τον άνδρα με φουλ γενειάδα, με την ωραία –ομολογουμένως- φωνή, ντυμένο/η με γυναικεία τουαλέτα!
Δίδαγμα: Ως κοινωνία, ζούμε σε μια εποχή γρήγορης αλλαγής των συστημάτων, των κανόνων και των ηθικών αξιών. Ας καλέσουμε τα παιδιά μας, για να μας εξηγήσουν τι είναι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και που αναπόφευκτα, εκείνα και τα παιδιά τους θα βιώσουν στο μέλλον.
Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Δε λέμε αν είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Όμως, η κοινωνία μετεξελίσσεται, ερήμην μας…
Οι καθημερινές δηλώσεις επωνύμων αστέρων του καλλιτεχνικού στερεώματος, που παραδέχονται ότι είναι διεμφυλικοί (ομοφιλόφυλοι) ή είχαν (σε μικρότερη ηλικία) διαφόρου είδους σεξουαλικές σχέσεις, εκούσια ή ακούσια, με άτομα του περιβάλλοντός τους ή μη, με την αμεσότητα που έχει η διάδοση της πληροφορίας, σήμερα, θα γίνει μια (ίσως βαρετή) καθημερινότητα, στο μέλλον. Και σ’ αυτό, καλό (;) θα είναι να αρχίσει να γίνεται κατανοητό στην κοινωνία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…
Ρητόν: Πίστευε και μη ερεύνα!