-Καλημέρα σας
-Καλημέρα
-Εφημερίδες του 1928 έχετε;
-Έχουμε. Για ποια περιοχή ενδιαφέρεστε;
-για το Ηράκλειο, για την πόλη.
Για να δούμε τη λίστα. Μάλιστα.Για το Ηράκλειο αυτήν την περίοδο που σας ενδιαφέρει εκδιδόταν η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ. Για να δούμε
Κατεβάζει τον πρώτο τόμο. Περίοδος Ιανουαρίου Απρίλιου 1928.
Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα. Αθλητικά είχαν; ρωτώ και σχεδόν χαμογελώ γιατί θεωρούσα αδύνατο το 1928 κάποιοι να έγραφαν και ακόμη περισσότερο κάποιοι να διάβαζαν Αθλητικά
Η επίσκεψη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μόλις ξεκίνησε.
Εφημερίς Ανόρθωσις
Η έρευνα για την αρχή. Η ίδρυση του συλλόγου αναφέρεται ότι έγινε το 1928. Μα τα ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Τα αρχεία του τένις είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Το χαρτί της εφημερίδας. Μια απευθείας επαφή με το 1928. Μετά από ένα δυο φύλλα της έγκριτης Ανορθώσεως εμφανίζονται και Αθλητικά. Αποκάλυψις. Στην τρίτη σελίδα πάντα.
Πρωτοκαθεδρία προφανώς ποδοσφαιρική (Απρίλιος 1928) «προχθές Κυριακήν ει το παρά τα Χεντέκια γηπεδον διεξήχθη ο προκηρυχθείς ποδοσφαιρικός αγών πρωταθλήματος μεταξύ των ανεγνωρισμένων συλλόγων , Γυμναστικών Οργανώσεων και Ομίλου Φιλάθλων.»
Παγκρήτιοι αγώνες στίβου στα Χανιά «δια του Ατμοπλοίου ΕΛΕΝΑ.Μ ανέχωρησαν χθες δια Χανιά οι αθληταί του ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου οίτινες θα λάβουν μέρος εις τους προσεχείς παγκρητίους αγώνες».
Για δε τους λάτρεις του υγρού στίβου υπάρχει η Τρυπητή (σσ’ εντός λιμένος)
«από προχθές το ναυτικόν τμήμα του Ομίλου Φιλάθλων άρχισε τακτικώς τας προπονήσεις εις την ακτήν της Τρυπητής..»
Για δε τις δεσποινίδες της πόλης: «ο Όμιλος Φιλάθλων (τμήμα δεσποινίδων) δι εγγράφου του προσεκάλεσε το τμήμα δεσποινίδων του συλλόγου των Γυμναστικών Οργανώσεων εις φιλικής συνάντηση βόλεϋ -μπώλ δια την μεταπροσεχήν Κυριακήν Η πρώτη αύτη συνάντησις των δεσποινίδων των δυο αθλητικών σωματείων της πόλεως μας θα είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι αμφότεραι οι ομάδες έχουν καλώς προπονηθεί».
Το Τένις, η αρχή
Τένις; Που είναι το τένις; Μια μικρή ανησυχία. Πρέπει να βρεθεί κάπου γραμμένο. Αν δεν υπάρχει στις σελίδες της εφημερίδας καμιά πληροφορία για το τμήμα τένις της πόλης, θα πρέπει η έρευνα να μεταφερθεί σε άλλες πηγές
Η έρευνα συνεχίζεται στη δεύτερη σελίδα πλέον του κάθε φύλλου.Εκεί που υπάρχουν κάποιες μικρές ειδήσεις. Πάλι από τις σελίδες από τα τέλη του 1927 και για όλο το 1928.
Και νάτο. Σάββατο 9 Ιουνίου 1928 στα μικρά τοπικά νέα, εμφανίζεται η είδηση
«.. η πόλις μας θα αποκτήσει εντός ολίγου σύλλογον τένις…»
Ανακούφιση αλλά και δικαίωση. Το «Ηράκλειο» είναι εδώ από το 1928.
Από τότε πολλά έγιναν. Ένα τμήμα της έκτασης πάνω στον προμαχώνα Σαμπιονάρα που την ίδια χρονιά έχει παραχωρήσει η πολιτεία στην Εμπορική σχολή «…δια την ανέγερσιν οικήματος εις το οποίαν θα στεγαστεί αύτη..» διατίθεται από τον πρόεδρο των Γυμναστικών Οργανώσεων και διευθυντή της Εμπορικής Ιωάννη Τζοβενή για να κατασκευαστεί το πρώτο γήπεδο τένις του Συλλόγου
Οι εγκαταστάσεις
Το 1928 -1930 κατασκευάζονται τα πρώτα δυο γήπεδα τένις.
Το 1945 μετά τον πόλεμο κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων με την αίθουσα πινγκ πονγκ.
Το 1968 ιδρύεται το τμήμα αθλοπαιδιών με το μπάσκετ και το βόλεϊ και το 1970 γίνεται η μετατροπή του γηπέδου στη Μποφώρ από χώμα σε σκληρό.
Ο Όμιλος ασφυκτικά στο ισόπεδο τμήμα του προμαχώνα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες αθλητικές ανάγκες της πόλης Το 1978 επεκτείνεται και αναπτύσσεται προς στην τάφρο και ολοκληρωνει δυο γήπεδα τένις ενώ το 1985 το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την παραχώρηση χώρου για δυο ακόμη γήπεδα στην περιοχή της τάφρου σε συνέχεια των δυο πρώτων.
Το 2001 το Δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου για τα τελευταία τέσσερα γήπεδα που την κατασκευή τους εγκρίνει το 2002 και το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάπως έτσι διαμορφώνεται η σημερινή εικόνα του ΗΡΑΚΛΕΙΟ.
«Ηράκλειο» και Ηράκλειο
Με συμμετοχή στα αθλητικά πράγματα από το 1928 ο ιστορικός σύλλογος μεγαλώνει μαζί με την πόλη. Μαζί πριν τον πόλεμο με την κοινωνία, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση διπλά στην Εμπορική.
Θρηνεί μαζί με τον Δήμο Ηράκλειου το 1942 την εκτέλεση του πρώτου του προέδρου του Γιώργου Βοϊλα, με τους 62 μάρτυρες, μαζί τον Δήμαρχο Ηρακλείου τον Μηνά Γεωργιάδη.
Μετά τον πόλεμο μαζεύει τα κομμάτια του όπως και η πόλη, ανασυγκροτείται και βοηθά στην καλλιέργεια και την αθλητική εκπαίδευση της νεολαίας.
Ακολουθεί τους ρυθμούς της πόλης και οργανώνει μερικές από τις καλύτερες Αθλητικές αλλά και σημαντικές Εκδηλώσεις πολιτισμού διασκέδασης και αλληλεγγύης. Αφουγκράζεται την ανάγκη δημιουργίας τμήματος αθλοπαιδιών και φτάνει σε όλα τα αθλήματα του, μέχρι τα ψηλότερα σκαλοπάτια του αθλητισμού της χώρας αλλά και σε διεθνείς διακρίσεις. Με ανθρώπους ξεχωριστούς στις Διοικήσεις, και με μέλη που κοσμούν και κοσμούσαν την κοινωνία του Ηρακλείου
Ο Ιστορικός σύλλογος, ένα σύγχρονο Αθλητικό Σχολείο, λαμβάνει τον σεβασμό και την αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα και οι διοργανώσεις και ο τρόπος λειτουργίας του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα
Το «Ηράκλειο» μαζί με τον Όμιλο Αθηνών είναι οι πόλεις στην Ελλάδα που έχουν εγκαταστάσεις τένις στο κέντρο τους.
Με τα 8 γήπεδα που διαθέτουμε μπορούμε (και το κάνουμε φυσικά) να διοργανώσουμε Παγκόσμους, Ευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους αγώνες.
Ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που κάνει τους αθλητές τους προπονητές να αγαπούν και να συμμετέχουν στα τουρνουά της πόλης. Αυτό είναι το σημερινό δεδομένο και με αυτήν την παράμετρο ισχυρή όπως και ότι στο κέντρο της πόλης αθλούνται πάνω από 1000 παιδιά σε τακτική βάση ζητά την συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Με σεβασμό στο μνημείο και την 90ετη ιστορία του συλλόγου, με σεβασμό στους χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες , που με τον τρόπο του ο καθένας ένιωσε την καρδιά του να κτυπά δυνατά – όπως μόνο ο αθλητισμός επιτρέπει- από χαρά και λύπη, πάνω σε αυτό τον προμαχώνα, του πανηγυρισμού και της παρηγοριάς, του πάθους και της έντασης. Καλές γιορτές σε όλους.