Η υγεία για τον άνθρωπο είναι το πρώτο και σημαντικότερο αγαθό. Για τον λόγο αυτό τα ανεπτυγμένα Κράτη επινόησαν και εφάρμοσαν Εθνικά Συστήματα Υγείας για την υγειονομική προστασία των πολιτών τους.

Στην χώρα μας λοιπόν εφαρμόστηκε πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τον Νόμο 1397/1983, από την πρώτη Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με την ψήφιση λοιπόν του Νόμου για την εφαρμογή του ΕΣΥ στη χώρα μας, κατασκευάστηκαν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μεγάλα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία όπως είναι του Ηρακλείου, των Πατρών-Ρίου, της Θεσσαλίας, των Ιωαννίνων, της Θράκης αλλά και το Αττικό Νοσοκομείο στη Δυτική Αττική, που ήταν μια υποβαθμισμένη υγειονομικά περιοχή τη Πρωτεύουσας.

Ενώ στελεχώθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό, όλες οι υγειονομικές Μονάδες όπως Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες της χώρας να έχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Σήμερα λοιπόν η ζωή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε Σ Υ) στη χώρα μας μόλις που ξεπερνά τα σαράντα (40) χρόνια από την ίδρυσή του και αντί να βρίσκεται στο καλύτερο στάδιο της λειτουργίας του, δυστυχώς εμφανίζει σημάδια μεγάλης κόπωσης, που δείχνει σαν να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι κυρίως την τελευταία χρονική περίοδο υπάρχει μεγάλη έλλειψη όχι μόνο μέσων αλλά κυρίως ιατρικού προσωπικού, που αντί να ενισχύεται με ιατρούς, δυστυχώς και αυτοί που το υπηρετούν, επειδή δεν αντέχουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας αλλά και τις χαμηλές αποδοχές που έχουν, να το εγκαταλείπουν και άλλοι από αυτούς να ιδιωτεύουν, ενώ άλλοι να καταφεύγουν στην λύση του εξωτερικού, για να έχουν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να σταματήσει, να υπόσχεται συνεχώς για λύση του προβλήματος υγείας και αντί για τα μεγάλα λόγια, να πάρει μέτρα και να ενισχύσει τα Νοσοκομεία με ιατρικό και άλλο προσωπικό, διότι αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς όπως μέχρι σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας μας, όχι μόνο θα οδηγηθεί στην υποβάθμισή του, αλλά δυστυχώς στην διάλυσή του και αυτό δεν το αξίζει ο Ελληνικός λαός.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι όταν ο υπουργός Υγείας επισκέπτεται Νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και γενικώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μόνο όταν γίνονται επισκέψεις του κ. πρωθυπουργού σε Νοσοκομεία, κυρίως της πρωτεύουσας, προσπαθούν να εμφανίζουν μια δήθεν καλή εικόνα λειτουργίας των Νοσοκομείων, αλλά αυτό όμως οφείλεται στην πολύ μεγάλη προετοιμασία που γίνεται για να κρύψουν την πραγματικότητα.

Τα μέτρα που παίρνονται για την υγεία, είναι σαν αυτά με το καλάθι της νοικοκυράς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η αντιμετώπιση όμως της υγείας δεν θέλει μόνο λόγια, αλλά πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα και να γίνουν βαθιές τομές για την αντιμετώπισή της.

Τα χειρουργεία που γίνονται για παράδειγμα στα Δημόσια Νοσοκομεία τις απογευματινές ώρες, εξυπηρετούν μόνο αυτούς που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, ενώ αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν, απλώς περιμένουν τον Άγιο Πέτρο να τους σώσει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Επίσης οι ασθενείς, με το χαράτσι που επέβαλε το Υπουργείο Υγείας στα φάρμακα, υποβάλλονται σε επιπλέον κόστος για την αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους, το οποίο ανέρχεται έως και το τριπλάσιο της ασφαλιστικής συμμετοχής.

Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν δύο τιμές, την λιανική που είναι η υψηλότερη και την ασφαλιστική που είναι πολύ χαμηλότερη, στην οποία υπολογίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Ενώ η διαφορά που υπάρχει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, καταβάλλεται στο ακέραιο από τον ασφαλισμένο.

Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή είκοσι (20) Ευρώ και Ασφαλιστική δώδεκα (12) Ευρώ, ο ασθενής καταβάλλει εκτός από την συμμετοχή του στην ασφαλιστική τιμή του φαρμάκου και την διαφορά που υπάρχει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, δηλαδή οκτώ (8) Ευρώ επί πλέον.

Δεν έφταναν όμως όλα αυτά, αλλά ήρθαν και οι νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, οι οποίες έγιναν από 26-08-2024 και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά τους, ενώ οι Φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, γιατί όποιος νομίζει ότι με τις προηγούμενες τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων, είχαν ζημία, μόνο ως αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ