Toυ Σωκράτη Βαρδάκη*
Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν είναι απλά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από αρκετά χρόνια που δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών, νέους φόρους ούτε βεβαίως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που δεν μετατοπίζεται, δεν αναβάλλεται όπως έλεγε μέχρι χθες η Ν.Δ. αλλά καταργείται. Αντίθετα ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει αυξήσεις δαπανών, μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων και βέβαια όλα τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), όπως μειώσεις ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1%, στεγαστικό επίδομα για 300.000 οικογένειες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κατάργηση του φόρου στο κρασί αλλά και 7.500 χιλιάδες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, εργαζομένους που βίωσαν στο πετσί τους την κοροϊδία για 15 χρόνια.
Το 2019 επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επεκτασιμότητα, τον ΟΜΕΔ, την ηλεκτρονική πληρωμή μισθών και την ηλεκτρονική υποβολή της υπερωριακής απασχόλησης, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους.
Άμεσα σχεδιάζεται ο επαναπροσδιορισμός των 120 δόσεων, ρύθμιση που θα προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων μέχρι και 95% αλλά και τον επαναϋπολογισμό των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολού- μενους αγρότες.
Πρωτογενής τομέας και τουρισμός αποτελούν το όχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα μας. Όραμα μας αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Η στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί σημείο εκκίνησης για νέες και καινοτόμες παρεμβάσεις στον αγροτικό χώρο και την αγροτική οικονομία, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Θεμελιώδης στόχος η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές, η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικής κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η αξιοποίηση και επιτέλους σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελούν στρατηγικούς στόχους και βασικές προτεραιότητες για την αγροτική ανασυγκρότηση.
Για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Η τουριστική κίνηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. καταγράφηκε το 1ο εξάμηνο της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά 1,8 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών επέλεξε την χειμερινή περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 για να επισκεφτεί την χώρα βάζοντας γερά θεμέλια στην υλοποίηση του χρόνιου αιτήματος επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης, σχεδόν 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση εσόδων που ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ σε σχέση με το 2017. Τα πρώτα μηνύματα για το 2019 είναι αρκετά θετικά, η χώρα μας πλέον συγκαταλέγεται στους καταλληλότερους τουριστικούς προορισμούς. Εκτός από τις βασικές μας αγορές οι συνεργασίες με νέες όπως Ινδία, Κίνα, Κορέα, Αραβικές χώρες σηματοδοτούν ότι το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με την ψήφιση του νέου νόμου για τον θεματικό τουρισμό εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο πλαίσιο ανάπτυξης όλων των ειδικών μορφών τουρισμού. Ανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στην απαιτητική και διαρκώς εξελισσόμενη παγκόσμια τουριστική αγορά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο σηματοδοτεί προσέλκυση νέων επενδύσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενισχύονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ στον τομέα του θεματικού τουρισμού ενώ οι διατάξεις του νέου νόμου 4582/2018 δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και επωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου τελικά ο τουρισμός να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης αλλά και προοπτική ανασυγκρότησης.
Το 2018 έκλεισε με επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης ενώ το προηγούμενο 11μηνο καταγράφηκαν σε ετήσια βάση, βελτίωση όλων των δεικτών οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης όπως καταγράφετε και στον προϋπολογισμό, για το 2019, όλες οι προοπτικές εκκίνησης είναι θετικές. Επίσης θετικές είναι οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών για ελαφρώς ταχύτερη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, που έρχεται σύντομα θα δημιουργήσει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Ταυτόχρονα θα διασφαλίζει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον ενώ με στρατηγικές στοχεύσεις θα προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επιδιώκει σίγουρα το νέο θεσμικό πλαίσιο να ξεπεράσει τα διαπιστωμένα προβλήματα του υφιστάμενου καθεστώτος επενδύσεων που ισχύει από το 2010 και αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.
Μιλάμε λοιπόν για ένα μείγμα πολιτικής που σιγά αλλά σταθερά ήδη έχει ξεκινήσει να επουλώνει τις πληγές του ελληνικού λαού. Αυτό το νέο μίγμα πολιτικής είναι το δικό μας μνημόνιο που επαναφέρει την αξιοπρέπεια του Έλληνα εργαζόμενου και εγγυάται την ασφαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου