Η μεταπολίτευση ξεκινά μόλις πέφτει η Χούντα το 1974 και φτάνει πιθανότατα μέχρι το 2015. Διαρκεί περίπου σαράντα χρόνια. Σ’ αυτή την χρονική διάρκεια δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, η μεταπολίτευση συνοδεύτηκε από τις πιο εσφαλμένες κυβερνητικές επιλογές σε θέματα κυρίως εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Έτσι τα δύο κόμματα, που μας κυβέρνησαν εναλλάξ όλα αυτά τα χρόνια, συναγωνίστηκαν το ένα το άλλο στην διάπραξη λαθών.
Τα λάθη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν σαν αποτέλεσμα να πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα μας με την κακόπιστη Τουρκία. Έτσι αμέσως μετά το 1974 το ένα ανύπαρκτο πρόβλημα ξεφυτρώνει μετά το άλλο. Τα καινούργια προβλήματα είναι οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση της κυριότητας αρχικά βραχονησίδων και στη συνέχεια κατοικημένων νησιών. Καινούργια προβλήματα είναι ακόμη η γαλάζια πατρίδα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το μεταναστευτικό και το casus belli.
Όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν απόρροια των χειρισμών μας της κρίσης των Ιμίων, της σύναψης της συνθήκης της Μαδρίτης και του Δουβλίνου, αλλά κυρίως της αποχώρησης μας από το ΝΑΤΟ τον Αύγουστο του 1974, οπότε η βορειοατλαντική συμμαχία ανέθεσε στην Τουρκία τον έλεγχο του Αιγαίου.
Όσον αφορά τα λάθη της οικονομικής πολιτικής των κομμάτων του δικομματισμού κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει αν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από εκείνα της εξωτερικής πολιτικής.
Αυτές οι αλήστου μνήμης κυβερνήσεις πτώχευσαν και κατάστρεψαν τον Ελληνικό λαό. Αυτές έφεραν στην χώρα μας τον πόνο, την δυστυχία και την αδικία. Εξ αιτίας των ζήσαμε τραγικά γεγονότα και περάσαμε τραγικές καταστάσεις. Οι ίδιες κυβερνήσεις στο όνομα της αξιοκρατίας και του εκσυγχρονισμού κατάργησαν την επετηρίδα δημιουργώντας ένα νέο κύκλο εκπατρισμού επιστημόνων μεγεθύνοντας ούτως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού μας.
Μετά ταύτα ο ελληνικός λαός απογοητευμένος μοιραία εμπιστεύτηκε τη μοίρα του το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα του 3% μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο η Αριστερά πήρε για πρώτη φορά σαφέστατη εντολή να τα αλλάξει όλα. Προσωπικά πίστευα ότι η μεταπολίτευση θα σταματούσε εκεί. Στο έτος 2015, στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήμουν πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο της πολιτικής μας ιστορίας.
Τελικά αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει ήταν να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια βάζοντας πάτο στο βαρέλι της Ελληνικής οικονομίας, που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχαν μετατρέψει σε πίθο των Δαναΐδων και ενοποίησε τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν τόλμησε να προβεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές και πολύ περισσότερο δεν τόλμησε να φέρει πίσω το κλεμμένο, το αφορολόγητο και το μαύρο χρήμα που βρίσκεται σύμφωνα με τις ποικιλώνυμες λίστες στις τράπεζες του εξωτερικού.
Επί πλέον η κυβέρνηση αυτή υποχρεώθηκε να προσφέρει ελάχιστα όχι μόνο στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και στους βιοτέχνες, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους που είχε αναλάβει.
Φυσικό αποτέλεσμα ήταν ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθει, η δε Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να καιροφυλακτούν για λύσεις συντηρητικές, δεξιές και νεοφιλελεύθερες. Μετά ταύτα η μεταπολίτευση ίσως να μην σταματά στο 2015, αλλά να συνεχίζεται σήμερα με τα ίδια κόμματα και με τα ίδια κυβερνητικά και εκλογικά συστήματα, που θα ‘πρεπε να αποτελούν για την Ελλάδα παρελθόν.
Κύριο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της Ν.Δ. μόλις παρέλαβε στα χέρια της για πολλοστή φορά τη νομή και κατοχή της εξουσίας με τα γνωστά εκλογικά συστήματα και την βοήθεια των λοιπών «προοδευτικών κομμάτων» το έτος 2019 είναι η ακρίβεια. Ειδικότερα όμως από την στιγμή που εκδόθηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής κατά το έτος 2021 άρχισε ο ξέφρενος καλπασμός των τιμών. Από εκείνη την στιγμή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που είχαμε στα σπίτια μας και στα γραφεία μας των 20 και των 30 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 300 και 400 ευρώ φτάνοντας στο ύψος των ενοικίων.
Ήδη οι τιμές πολλών αγαθών έχουν φτάσει σε τεράστια ύψη. Πολλά χωριά και πόλεις κοντά στα σύνορα σήμερα είναι παραμελημένα και εγκαταλελειμμένα με αυτή την άστοχη και άστοργη κυβερνητική επιλογή. Έτσι ο κόσμος φεύγει και ψωνίζει από βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Ακόμη και ψωμί ψωνίζουν με 50 λεπτά.
Τέτοιες πρακτικές μειώνουν τη χώρα μας στα μάτια των τρίτων, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. εθελοτυφλεί, όταν χαρακτηρίζει την ακρίβεια εισαγόμενη. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ανεδαφικός και προπαντός ψευδής, διότι οι τιμές των καυσίμων «πέφτουν» διεθνώς, ενώ η ακρίβεια καλπάζει στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη κυβερνητικά στελέχη, καναλάρχες και παρατρεχάμενοι περί άλλα τυρβάζουν. Μετά ταύτα η Ν.Δ. από τα μνημόνια μάς πήγε στην ακρίβεια, σαν να λέμε από την Σκύλλα στην Χάρυβδη.
*Ο Δημοσθένης Σ. Μαρκατάτος είναι συνταξιούχος δικηγόρος