Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας ιδιαίτεροι και χαρισματικοί, που έχουν μετατρέψει τα σπάνια χαρίσματά τους σε δημιουργία και προσφορά, έτσι, για να ομορφαίνουν και να γεμίζουν τη ζωή μας με ουσία και αλήθεια. Και υπάρχουν στιγμές που η αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο αυτών των σπάνιων ανθρώπων αποτελεί εσωτερική ανά- γκη και επιτακτική ηθική υποχρέωση, ώστε το παράδειγμά τους να βρει μιμητές, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε σήμερα.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Ηρακλειώτης – Τυλισανός, συνταξιούχος πλέον, φιλόλογος  Μανόλης Κων. Αστυρακάκης. Εξαιρετικός δάσκαλος, από τους πλέον καταρτισμένους, που προετοίμασε επί δεκαετίες, γενιές υποψηφίων των θεωρητικών επιστημών, για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, ένας άνθρωπος  στον οποίο οι μαθητές χρωστούν ευγνωμοσύνη, κατά κοινή ομολογία.

Ο κ. Αστυρακάκης, όμως ως ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα, δεν αρκέστηκε στην άσκηση των διδακτικών του καθηκόντων, αλλά επιδόθηκε σε διαρκή και ενδελεχή μελέτη της ιστορίας και της κουλτούρας του τόπου του. Καρπός της προσπάθειας αυτής αποτελεί, το βιβλίο του «Η Τύλισος Την Εποχή Της Βενετοκρατίας», που εκδόθηκε στο Ηράκλειο το 2014 και αποτελεί άλλο ένα κόσμημα της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για μια εκτενή αναφορά στη ιστορία, τις συνήθειες, την καθημερινή ζωή και την κουλτούρα της Τυλίσου, της ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Το πόνημα αυτό αποτελεί, εμφανώς, τον καρπό μιας βαθιάς, ουσιαστικής, μακράς και κοπιαστικής μελέτης πολλών βιβλιογραφικών πηγών, που ο συγγραφέας άντλησε από τα ράφια της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Οι τεκμηριωμένες αναφορές του σε κάθε πτυχή της ιστορίας της Τυλίσου κατά την αναφερόμενη εποχή, αποδεικνύουν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του συγγραφικού αυτού επιτεύγ- ματος.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελεί μιία συγκεντρωτική παράθεση ιστορικών πληροφοριών,  βασισμένων σε πλούσια βιβλιογραφία, στην οποία γίνονται συχνές αναφορές, με σκοπό να αποδεικνύεται η αξιοπιστία όσων παρατίθεται, αλλά και να διεγείρεται το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν περαιτέρω μελέτη.

Το δεύτερο μέρος αποτελεί μία συλλογή γνήσιων ιστορικών εγγράφων της εποχής, πολύτιμων και ανέκδοτων ιστορικών στοιχείων, από τα οποία ο συγγραφέας άντλησε το υλικό της γραφής του. Και τα δύο μέρη  συγκροτούν μία καλαίσθητη έκδοση, που αναμφισβήτητα αποτελεί μία αξιόλογη ιστορική εγκυκλοπαίδια της Τυλίσου.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί πραγματική προσφορά του φιλόλογου Μ. Αστυρακάκη στους συντοπίτες και τους μαθητές του, οι οποίοι στέκονται  με ειλικρινή υπερηφάνεια, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη απέναντι στον χαρισματικό τους δάσκαλο. Ας είναι πάντα καλά και η συμβολή του ας αποτελέσει παράδειγμα για όσους ακολουθούν.

 

* Η Κυριακή Μ. Παπαγεωργίου  είναι ειδικευόμενη ιατρός Γενικής Χειρουργικής ΠΑΓΝΗ