Κύριε Διευθυντά.
Είναι τόσο δύσκολο να εξαλειφθεί μια ασχήμια; Πρόκειται για την αφισορρύπανση, γενικά και ειδικότερα αυτή των νεκροσίμων αγγελτηρίων.
Διαμένω από πολλά χρόνια στο κέντρο του Ηρακλείου και έχω παρατηρήσει ότι από τις οδούς Δικαιοσύνης, Ιδης, λεωφ. Καλοκαιρινού μέχρι τη λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα λίγοι είναι οι στύλοι, τσιμεντένιοι ή ξύλινοι, που δεν έχουν γίνει αφισοκόλληση.
Δεν εξαιρούνται ούτε οι στύλοι της οδού 25ης Αυγούστου ούτε τα δέντρα της πλατείας Κορνάρου, ούτε οι Φοίνικες γύρω από το άγαλμα του Νίκου Καζαντζάκη.
Η αφισοκόλληση γενικά δημιουργεί αντιαισθητική ρύπανση στα σημεία που τοποθετείται, η οποία ρύπανση παραμένει ακόμα κι αν κάποια στιγμή αφαιρεθεί η αφίσα.
Ειδικότερα αυτή των νεκρώσιμων αγγελτηρίων δημιουργεί και άσχημη ψυχολογική διάθεση στους διαβάτες και περιπατητές, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να αντικρίζουν σε κάθε λίγα βήματα την επιβεβαίωση ενός δυσάρεστου γεγονότος.
Βέβαια τα γραφεία τελετών για δική τους προβολή και διαφήμιση και ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια του νεκρού τοποθετούν δεκάδες αγγελτήρια, ώστε να γίνει γνωστό το θλιβερό γεγονός όσο το δυνατόν σε ευρύτερο κοινό.
Επισκέπτομαι συχνά τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου διαπίστωσα ότι το πρόβλημα ο Δήμος το έχει αντιμετωπίσει με την τοποθέτηση μεταλλικών πλαισίων σε ορισμένα επίκαιρα σημεία της πόλης στα οποία πλαίσια χωρούν δεκαπέντε νεκρώσιμα το ένα δίπλα στο άλλο.
Τις ημέρες αυτές στον τοπικό Τύπο του Ρεθύμνου διάβασα ότι ο Δήμος ετοιμάζεται να πάρει απόφαση που να επιτρέπει την αφισοκόλληση σε καθορισμένα σημεία της πόλης.
Με την ευκαιρία που ο Δήμος μας κάνει έργα ανάπλασης της πόλης και αλλαγής δρομολογήσεων οχημάτων ας αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αφισορρύπανσης κατά κάποιο τρόπο. Εξάλλου υπάρχει και ο Νόμος 2147 ο οποίος απαγορεύει την αφισοκόλληση.
Το Ηράκλειο είναι πόλη τουριστική και κερδίζει πόντους όταν είναι και καθαρή.
Νίκος Νοδαράκης
Πολιτικός συνταξιούχος, δημότης Ηρακλείου