Με τον Πομπέο υπήρχε αμοιβαιότητα συμφερόντων για κάποιους στην Ελλάδα, και κάθε πλευρά θεωρούσε την άλλη αποκούμπι της. Εκείνος, προερχόμενος από τις μυστικές Υπηρεσίες, που στη χώρα του βρίθουν συνεργάτες καταγόμενοι από την Ελλάδα: Από τον Καραμερσίνη και τον Μακρίδη ως τον Καλογερόπουλο και πληθώρα άλλων.

Παντού θα είχε τη χαρά να υποδηλώνει την επιρροή του, στα πλαίσια της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Μόνο που η εκλεγμένη από τα παλιά νέα ηγεσία της μεγάλης αυτής χώρας, φαίνεται αποφασισμένη να τα αλλάξει όλα: Πρωταρχικά τη δημόσια διοίκηση και τις Υπηρεσίες, που στην προηγούμενη θητεία θεωρεί πως δεν της πήγαν καλά.

Από τη δική μας πλευρά υπήρχαν αρκετοί που δέχονταν αντίδωρο τη δική τους γνωριμία με τόσο ψηλά ιστάμενους αξιωματούχους. Με τον Ανδρέα υπήρχε η σχέση του Steinar Scheinbaum. Κηδεύτηκε ως φιλάνθρωπος, αλλά ήταν η προσωποποίηση των Λόμπυ της Αμερικής και όχι μόνο. Έτσι και ο Πομπέο ερχόταν συχνά στην Ελλάδα και κατά τη θητεία Μπάιντεν.

Ενώ, παραμονές εκλογών στις ΗΠΑ, που όλοι έφτυναν στον κόρφο τους για το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ, ο σημερινός πρωθυπουργός φρόντισε να καλύψει τα νώτα της χώρας συναντώντας τον Πομπέο. Όλα ωραία και καλά, μέχρι που ο 47ος πρόεδρος έδιωξε με σκαιό, πιστεύω, τρόπο τον αυτόκλητο αξιωματούχο του.

Στο ρευστό και μεταβατικό κόσμο μας, όλες οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες, να αξιοποιήσουν τους πόρους τους, ιδιαίτερα τους ανθρώπινους, για ένα καλύτερο αύριο. Να, για παράδειγμα δίπλα μας την Αλβανία και την Τουρκία. Όσοι ταξίδεψαν εκεί τη δεκαετία του ’90 και πρόσφατα έχουν να λένε για τη διαφορά.

Οι πολίτες εκεί έχουν δουλειές και παράγουν, τα εργοστάσια, άλλοτε κλειστά, είναι τώρα με φουγάρα που καπνίζουν. Η Αλβανία στρώνει το έδαφος της μεγάλης ομώνυμης χώρας, περιμένοντας τη διάλυση της Β. Μακεδονίας και την εξομάλυνση του Κοσσόβου, χάρη και στη δική μας συμβολή.

Η Τουρκία εξάγει νέες τεχνολογίες και όπλα, εκτός την τεράστια διακίνηση πιο παραδοσιακών προϊόντων. Έχει καταλάβει σε μεγάλο βάθος τα κράτη Νότιά της, και αδημονεί να επεκταθεί στη θάλασσα Δυτικά και στις στέπες της Ανατολής. Μόνο εμείς προσπαθούμε να τα βολέψουμε με επιδόματα και με την κάλυψη κάποιου θείου Σαμ, από την Κορώνη. Πολιτικοί με δικό τους σχέδιο στο μυαλό, δεν ανέχονται αυτόκλητες πρωτοβουλίες όπως του Πομπέο.

Είχε συμβεί και σ’ εμάς αυτό. Το 1981 ο Ανδρέας δεν έβαλε στην εκλογική λίστα τον Κώστα Σημίτη. Εκείνος έλεγε πως η ΕΟΚ είναι συνδικάτο διαπλοκής. Ο Σημίτης μιλούσε για Ευρώπη των λαών. Άσχετα που τον επιστράτευσε μετά, να αναμορφώσει τη αγροτική οικονομία. Την εγκατάλειψη καλλιεργειών και στη διάλυση 3.600 συνεταιρισμών σε αυτόν τα χρωστούμε.

Το κλείσιμο εργοστασίων ζάχαρης και καπνοβιομηχανιών, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις πανωγραφές, δικά του επιτεύγματα. Κατά τη θεωρία που κυριάρχησε έκτοτε, δεν επιτρέπεται να εργάζεται ένας απόγονος των Σωκράτη και Πλάτωνα. Αλλά να κάθεται στο τραπέζι της πρέφας και να φιλοσοφεί, ζώντας με επιδόματα.

Όπου χρειάστηκε μπήκαν κι άλλοι στο παιχνίδι να ολοκληρώσουν τις επιτυχίες. Τη διάλυση των βιοτεχνιών ρούχων, των βιομηχανιών οικιακού εξοπλισμού κλπ. Και τώρα μείναμε δίχως εκείνα, αλλά προπάντων δίχως Πομπέο. Κανείς δε συζητά στα σοβαρά να βρεθεί η Ελλάδα εκτός των συμμαχιών της.

Αλλά αυτό είναι άλλο από το να υπαγορεύεται η πολιτική της χώρας από ξένα κέντρα αποφάσεων, ενώ οι νόμοι μας θα εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού Λαού. Τι απ’ όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας προέρχεται από πρωτογενείς αποφάσεις του λαού της; Η διάλυση, ύστερα από 3.500 χρόνια του Κρητικού αμπελώνα; Η ποινικοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος και η διάλυση των συνεταιρισμών; Η αιμορραγία για πολλοστή φορά εκατοντάδων χιλιάδων νέων εκτός της χώρας τους;

Η εθελουσία παράδοση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ύστερα από 1500 χρόνια; Η εγκατάλειψη στο χάος χιλιάδων ελληνικών και μικτών οικογενειών χωρών της Εγγύς Ανατολής; Η χρέωση στον Έλληνα φορολογούμενο του μηχανισμού παρακολούθησης πολιτών, ποιος ξέρει για πιο λόγο και υπέρ τίνος; Η οικειοθελής παραίτηση από δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες μας; Το καλό με τη μεταπολίτευση είναι πως εξόπλισε τους Έλληνες με ένα μακρύ διάστημα ειρήνης που επιτρέπει να αξιολογηθούν τα συμπεράσματα από τις εμπειρίες μας. Είμαστε η πρώτη γενιά Ελλήνων με αυτό το προσόν. Πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ο Νίκος Λεβεντάκης είναι μηχανικός