Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εμφανιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα, το ίδιο και χειρότερο με εκείνο του 2020 στην κρίση που προκάλεσαν οι πλόες του ερευνητικού oruc reis στην κυπριακή ΑΟΖ, η πίεση του προσφυγικού και η σύναψη του Τουρκολιβυκού μνημονίου για έρευνες νότια της Κρήτης.
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με νέες απαράδεκτες δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων σε συνδυασμό με τις συντονισμένες προσπάθειες προβολής του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, σε βάρος των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, διαμορφώνει ένα βαρύ ελληνοτουρκικό κλίμα όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών πέρα από κάθε λογική χωρίς κανένα όριο.
Το κλίμα της αισιοδοξίας που επικρατούσε μετά την συνάντηση των δυο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη με την συμφωνία ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η ενότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενώ διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς δεν ευδοκίμησε.
Κράτησε μέχρι τον Μάιο που έγινε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο.
Η αποδοχή που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκαλυπτική αναφορά του για τις προθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας εξόργισαν τον Ερντογάν σε αφάνταστο σημείο.
Ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε την γνωστή προκλητική ρητορική του εναντίον της Ελλάδας και η δήλωσή του με την περίφημη φράση “Μητσοτάκης γιοκ”, αποδεικνύουν το μέγεθος της οργής, την έλλειψη κάθε ίχνους λογικής και ψυχραιμίας.
Έχει αποδειχθεί από το παρελθόν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις απειλές, κάθε φορά που η Ελλάδα κερδίζει θέσεις και εδραιώνεται στη διεθνή σκακιέρα.
Την ίδια πρακτική προκλήσεων επαναλαμβάνει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος διαπιστώνοντας τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, τις συμμαχίες με Γαλλία και Η.Π.Α, την κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη του κόμβου διακίνησης φυσικού αερίου και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ελληνικής δύναμης με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες νέας γενιάς.
Θεωρείται επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η αλλαγή στάσης της Γερμανίας ύστερα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τους ψευτοχάρτες της “γαλάζιας πατρίδας”, με αποτέλεσμα το μήνυμα της Καγκελαρίας προς την Άγκυρα ότι δεν γίνεται δεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Σε αυτή την αλλαγή στάσης βοήθησαν οι δηλώσεις στήριξης του Μακρόν ότι εάν θέλει το Βερολίνο να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λειτουργεί ξεκάθαρα χωρίς αστερίσκους υπέρ της ακεραιότητας των χωρών μελών της Ε.Ε.
Χρειάστηκαν διπλωματικές κυβερνητικές ελληνικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής μέσα στην Ε.Ε. για να αντιληφθούν όλοι ότι την ώρα που η Δύση καταδικάζει τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, δεν μπορεί ταυτόχρονα να ανέχεται τις απειλές που εκτοξεύονται από την Τουρκία σε βάρος ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεν απειλεί κανέναν και δεν επιδίδεται σε επιθετικές ρητορικές διαταράσσοντας την έννοια της καλής γειτονίας, όπως κάνει η Τουρκία αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση με σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα έχει κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, έχει ενημερώσει έγκαιρα τις Η.Π.Α και τα μέλη της Ε.Ε. για την υφιστάμενη κατάσταση κρίσης των σχέσεων της με τη γείτονα χώρα Τουρκία.
Έκανε νέες συμμαχίες κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων των χωρών μελών της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι δεν νοούνται στάσεις ουδετερότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής είχε μιλήσει και μεταξύ των άλλων παρομοίασε την Ε.Ε. με υπερωκεάνειο που αργεί να στρίψει, αναφερόμενος στην αργοπορία λήψης αποφάσεων για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής και της ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής αλληλεγγύης.