Συνάντησα χθες (κάπου στο Μεραμπέλλο ) και αποτύπωσα τις παρακάτω εικόνες που έχουμε δει πολλοί σε πολλές περιοχές του τόπου μας, εν αναμονή της αναγγελθείσας και αναμενόμενης κακοκαιρίας-βροχής στην Κρήτη.
-Ναιιι! Στο Λασίθι (απ´ όπου ελπίζει να γεμίσει ο Αποσελέμης) έπεσαν προχθές 15/12 , από ό,τι διαβάζω, σχεδόν ενάμιση (1,2) χιλιοστά βροχής!
-Στη παραλία, σημείο θέασης της χθεσινής «ψυχρής» πανσελήνου η θερμοκρασία ήταν το βραδάκι 21οC και η θάλασσα άκρως προκλητική για βουτιά…
Σήμερα πρωί-πρωί ρώτησα την ΑΙ, τι σημαίνει θεομηνία και μου απάντησε έτσι:
«Καλημέρα!
Η λέξη “θεομηνία” προέρχεται από τις λέξεις “θεός” και “μηνία” (οργή, μανία) και χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που θεωρούνται ότι ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες ελέγχου.
Ουσιαστικά, υποδηλώνει καταστροφές που προκαλούνται από τη φύση, όπως σεισμοί, πλημμύρες, καταιγίδες, τυφώνες ή ακόμα και παρατεταμένη ανομβρία.
Συνεπώς, η συνεχιζόμενη και σοβαρή ανομβρία και ξηρασία μπορεί πράγματι να θεωρηθεί θεομηνία, καθώς έχει καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία, τα αποθέματα νερού, τα οικοσυστήματα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Εξαρτάται βέβαια από την ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου, καθώς και από τις επιπτώσεις του».
Η απορία μου: Εμείς (αρμοδιοϋπεύθυνοι και μη) τι κάνουμε; Πάντως από ό,τι φαίνεται οι λιτανείες δεν φτάνουν…