Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης γεννήθηκε στα εύανδρα Τρίκαλα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο της Αθήνας, απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Έχει εργασθεί σε διάφορα νοσοκομεία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες σε διάφορα ιατρικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια πριν από την αφυπηρέτησή του εργάστηκε ως Διευθυντής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
Παράλληλα ασχολήθηκε με την Ιστορία της Ιατρικής, τον πολιτισμό και τη λαογραφία άλλων λαών. Ταξίδεψε αρκετά σε διάφορα μέρη του κόσμου και ασχολήθηκε με την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Γενικά το συγγραφικό του έργο εστιάζει στην ιστορία της Ιατρικής, στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, στην αφροαμερικανική ιστορία και τον πολιτισμό, στην αρθρογραφία και τη βιβλιοκριτική. Τα περισσότερα από τα βιβλία του εκδίδονται από την Οδό Πανός. Πολλά κείμενα του, κυρίως βιβλιογραφικά σημειώματα, επιλέγει να τα δημοσιεύει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο στηρίζεται στην αρθρογραφία του 2020. Βασικές πηγές έμπνευσης στάθηκαν οι δυο υποχρεωτικοί εγκλεισμοί εκείνου του έτους, εξού και ο τίτλος. Τα αρχικά κείμενα, που υπερβαίνουν τα 100, φιλοξενήθηκαν στην τοπική εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου, στο Press Publica και στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό fractal art. Ο συγγραφέας ασχολείται συστηματικά με την πανδημία. Στέκεται ιδιαίτερα στα νέα πολιτιστικά δεδομένα και συγκεκριμένα στον πολιτισμό του «εγκλεισμού», όπως τον ονομάζει για να αιτιολογήσει τη συγγραφική και λογοτεχνική δραστηριότητα της καραντίνας.
Ταυτόχρονα, κάνει συχνά αναδρομές στο ιστορικό παρελθόν παρόμοιων επιδημιών, όπως ήταν η μαύρη πανώλη, η χολέρα, η σύφιλη, το AIDS, χωρίς να τις προβάλλει ως δικαιολογία! Βέβαια, ο αρθρογράφος δεν ξεχνά να ασχοληθεί και με την υπόλοιπη επικαιρότητα, όπως τα προβλήματα με την Τουρκία, η κρίση στον Έβρο, η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το προσφυγικό ζήτημα, το brain drain των Ελλήνων επιστημόνων, τα προβλήματα της παιδείας, φυσικά τα χρόνια προβλήματα στον χώρο της υγείας, τα οποία οξύνθηκαν με την έλευση της πανδημίας.
Όλα αυτά αποτιμώνται με σύνεση, ψυχραιμία, χωρίς ρητορικές υπερβολές και μεγαλοστομίες, προσφέροντας γνώση στον αναγνώστη. Η ρεαλιστική προσέγγιση επιτρέπει μια ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε γεγονότος, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας προτείνει αρκετές και βιώσιμες λύσεις. Τα Τετράδια Εγκλεισμού είναι, τελικά, μια λογοτεχνική καταγραφή της επικαιρότητας του 2020. Και με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί επιτυχώς ακόμα έναν συγγραφικό άθλο, όπως προκύπτει από την δεύτερη ανάγνωση της αρθρογραφίας του 2020.
Σελίδες Καταλωνίας από τις Εκδόσεις Οδός Πανός, Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης – Ένας μοναδικός προορισμός, σ’ έναν ιδιαίτερο τόπο
Η Ισπανία είναι ένας μοναδικός προορισμός, με πολλές μοναδικότητες, και ιδιαίτερος τόπος, η Καταλωνία. Οι σελίδες που της αφιερώνει ο πολυταξιδευμένος και πολυγραφότατος Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, πάντα με έναν γλαφυρό και ολοζώντανο λόγο, το επιβεβαιώνουν.
Η ήρεμη ζωή, το πλήθος των εικόνων, οι πολυάριθμες άγνωστες πληροφορίες, που ο συγγραφέας δεν σταματά, ούτε στιγμή να συλλέγει, δίνουν την δύναμη και την ένταση στην αφήγηση, να προχωρά και να φθάνει ως τα πιο απόκρυφα σημεία, τις ομορφιές της Βαρκελώνης, τα κτήρια, με τις πιο σημαντικές ιστορίες.
Τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν, με τις νοοτροπίες τους, την εποχή τους, την πιο πρόσφατη αλλά και την απώτερη. Τα έργα τέχνης, τους πίνακες, που άφησαν όσοι το προσπάθησαν, την αρχιτεκτονική, που συνομιλεί με τη λογοτεχνία του τόπου και της χώρας.
Ο συγγραφέας, που ακούει πώς χτυπά η καρδιά της Ισπανίας, της Καταλωνίας, και οι παλμοί των ανθρώπων τους. Επισκέπτεται τα μουσεία και αναπολεί τους δημιουργούς τους. Σκέπτεται πως και η τέχνη δημιουργεί ιστορία, μάλιστα ανεξίτηλη, κι αυτή πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες, που κοσμούν τα βιβλία, όσων επιχειρούν να τις αποτυπώσουν σ αυτά. Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι πλέον ένας δόκιμος ταξιδιωτικός συγγραφέας. Τα βιβλία του αποτελούν σταθμό στη λογοτεχνία μας, αλλά και παρακαταθήκη σ’ όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτόν ως παράδειγμα!
Όλα υπακούν σε μια μοναδική μουσική, τραγουδούν, χορεύουν στους δικούς τους ξέφρενους ρυθμούς, ακόμα και στις πιο έντονες και βίαιες ταυρομαχίες. Η δικτατορία του Φράνκο έκανε πιο δυνατούς τους ντόπιους. Η συνεχής πάλη απέναντι της έκτισε μια ατσάλινη δημοκρατία. Ό,τι μετακένωσε ο δικός μας Θεοτοκόπουλος, κατά τον χρόνο της διαμονής του εκεί, δεν έπαυσε ποτέ να εμπνέει τους Ισπανούς και να τους οδηγεί στο φως!