Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος… Πιο συγκεκριμένα αρχές Αυγούστου του 1940. Ήδη πριν από ένα χρόνο έχει αρχίσει ο τόσο καταστρεπτικός Ευρωπαϊκός πόλεμος και όλος ο κόσμος, περισσότερο βέβαια από τον καθένα οι Καστρινοί, εύχονται στην υπεραγία Θεοτόκο να πρυτανεύσει προκειμένου να υπάρξει ειρηνική διαβίωση. Σε εξέλιξη βέβαια η νηστεία της Παναγίας του δεκαπενταύγουστου. Οι χοχλιοί, οι ελιές και τα άφθονα κηπουρικά έχουν την τιμητική τους.

Η ταξιδιωτική κίνηση προς το νησί μας είναι μεγάλη τόσο με το αεροπλάνο, όσο και με τα ατμόπλοια της γραμμής. Όσο και αν έχουν λιγοστέψει τα ταξίδια λόγω της καταστάσεώς το εμπορικό Ηράκλειο έχει πάντοτε ζωηρή κίνηση, ώστε και το αεροπλάνο να γεμίζει, και στα ατμόπλοια να παρατηρείται συνωστισμός. Τα δρομολόγια που γίνονταν ήταν τρια αεροπορικά και δύο ατμοπλοϊκά την εβδομάδα.

Πραγματική συρροή κόσμου παρατηρείται κάθε βράδυ στις παραστάσεις του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Χαρίτου, στο καφενείο του Σ. Παππά, όπου με αβίαστα γέλια και δροσιά, περνάει κανείς ευχάριστα τη βραδιά του. Το καφενείο του Μελισσείδη ή Παππά, βρισκόταν στον κρατικό συνοικισμό που ονομαζόταν “Τρία Πεύκα”.

Στο φροντιστήριο και μιλάμε για θερινά τμήματα αρχίζουν μαθήματα από την 1η Αυγούστου, για τους υποψηφίους της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, αλλά και των άλλων Ανωτάτων Σχολών: “Πληροφορίαι καθ’ εκάστην εν των Παλλαδιων τηλ. 6-74”. Όλα αυτά γίνονται από το “Παλλάδιον” Λύκειο. Το Λύκειο αυτό ανήκε στον Μιχαήλ Σηφάκη, ο οποίος ήταν πατέρας του καθηγητή Πανεπιστημίου, ομότιμου πια Γρηγόρη Σηφάκη. Από την υπηρεσία της αγροφυλακής εξεδόθη διάταξη, η οποία απαγορεύει την συλλογή χοχλιών εκ των ανά την ύπαιθρον τάφρων και άλλων περιφραγμάτων των κτημάτων, προς αποφυγήν καταρρεύσεως τούτων.

Οι παραβάται θα οδηγούνται εις το αυτόφωρον αγρονομείον και θα τιμωρούνται αυστηρώς: (εκ του γραφείου Αγροφυλακής). Και αφού το καλοκαίρι καλά κρατεί, αφού πρόκειται για το μήνα Αύγουστο τον μήνα των διακοπών, όπως συνηθίζεται, το φαρμακείο Γ.Μ. Γεπεσάκη ανάμεσα στα υπόλοιπα, αναλαμβάνει και τη φροντίδα του δέρματος, θέλοντας να προσδώσει σ’ αυτό ιδιαίτερη λευκότητα, απαλότητα και τρυφερότητα. Προτείνει λοιπόν τη νέα λοσιόν αλλά και κρέμα που θα προστατεύσει το δέρμα από τον ήλιο, τον αέρα, διατηρώντας το όσο γίνεται σε καλύτερη κατάσταση.

Η πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου ετοιμάζεται για τις διήμερες εκδηλώσεις της εορτής της 4ης Αυγούστου (Σάββατο και Κυριακή 3η και 4η Αυγούστου αντίστοιχα). Οι εκδηλώσεις αυτές πρόκειται να κλείσουν με τοπικούς χορούς στην πλατεία των τριών καμαρών και στη συνέχεια πρόκειται να γίνει καύση των πυροτεχνημάτων στο ύψωμα της Βίγλας. Τέλος θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου.

Σχετική με τις εκδηλώσεις αυτές είναι και η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κρήτης Τιμοθέου Βενέρη προς τους αιδεσιμωτάτους εφημέριους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Κρήτης, όπως αναφέρει: “Παραγγέλλεσθε, όπως την προσεχή Κυριακή 4ην Αυγούστου, ιστορικήν ημέραν της Εθνικής ημών αναδημιουργίας, τελέσητε δοξολογίαν εν τω ιερώ ναώ της ενορίας σας κατά την εθισμένην ώραν. Τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων οφείλουσι να μεριμνήσωσιν εγκαίρως δια τον πανηγυρικόν διάκοσμον των ιερών ναών”.

Εν Χριστώ Ευχέτης, ο Κρήτης Τιμόθεος. Τέτοιες μέρες… του καλοκαιριού. Σε ατμόσφαιρα εξαιρετικής εγκαρδιότητας παρέθεσαν, την Τρίτη 30η Ιουλίου, οι υπάλληλοι του Δήμου Ηρακλείου δείπνο προς τον δήμαρχό τους Μηνά Γεωργιάδη καθώς και τη σύζυγό του.

Αυτά όλα γίνονται στο δροσόλουστο κέντρο “Αμυγαλιές” του Μασταμπά και παρευρέθηκαν όλοι οι διευθυντές του Δήμου Ηρακλείου οικογενειακά. Μια αξέχαστη βραδιά για όλους, η οποία δεν πέρασε καθόλου απρατήρητη από τον αείμνηστο. Δήμαρχο Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη, ο οποίος με επιστολή του έχουσα ημερομηνία 8η Αυγούστου 1940, ενημέρωσε τους διοργανωτές και φυσικά τους ευχαρίστησε. Ας δούμε όμως το περιεχόμενο της επιστολής:

“Αγαπητοί φίλοι

Η ωραία βραδιά που πέρασε όλοι μαζί στις “αμυγδαλιές” μακριά από τον κάματο και τα βάσανα της καθημερινής ζωής, μέσα στη χαρά και στο γέλιο, μας έκανε να αισθανθούμε πιο βαθιά, ανεπηρέαστα, καθαρά, αθώα, ειλικρινά, τα αισθήματα που μας έχουν συνδέσει και να δικαιολογήσουν την προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για ένα κοινό αγώνα, μια κοινή κατεύθυνση. Και συνεχίζει ο δήμαρχος να αναφέρεται για το καλό της πόλης μας.

Πολλές φορές ένιωσα να με δυναμώνει η θαλπωρή των αισθημάτων σας και να μου δίδει θάρρος στο δύσκολο έργο μου, η προθυμία σας και η αφοσίωσή σας. Γι’ αυτά δεν έχω τίποτα άλλο να σας δώσω παρά την πραγματική μου αγάπη και φιλία, τα οποία θα διατηρώ και όταν εγώ αναχωρήσω, δια να συνεχίσετε εσείς μ’ εκείνον που θα με αντικαταστήσει.

Εξαιρετικά μ’ ευχαρίστησε ο ενθουσιασμός και η ευγένεια με την οποία επλαισιώσατε την καινούργια μου οικογενειακή ζωή.

Με ικανοποιεί εξαιρετικά διότι εξετιμήσατε εκείνην που εξετίμησα και διότι ενιώσατε, ό,τι άλλοι προσκολλημένοι στην ύλη, δύσκολα μπορούν να νιώσουν. Δεν μπορώ τίποτα άλλο να σας πω. Τα λόγια σ’ αυτές τις περιστάσεις μετριάζουν τα πραγματικά αισθήματα.

Εύχομαι να ευρεθεί ο τρόπος να γίνονται συνήθως συναντήσεις όλων μας και εύχομαι ακόμη ολόψυχως για όλους μας ό,τι καθένας φαντάζεται πως αποτελεί την ευτυχία της ζωής του.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Μηνάς Γεωργιάδης”! Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα γύρω στα μέσα Ιουνίου του 1940, ο δήμαρχος Μηνάς Γεωργιάδης και η δεσποινίδα Ιάσμη Μεταξά, ετέλεσαν τους γάμους τους. Παράνυμφος παρέστη ο Νικόλαος Ανδρεαδάκης ως εκπρόσωπος του υπουργού Διοικητού Πρωτευούσης Κωνσταντίνου Κοτζιά. Η οικογένεια μηνά Γεωργιάδη βέβαια, μέσου του τύπου της εποχής, δήλωσε ότι συγχαρητηρίους επισκέψεις θα δεχόταν μετά την 1η του Νοέμβρη του 1940.

Ωστόσο όλα αυτά τα είχε προλάβει η έναρξη του Αλβανικού πολέμου! Μια περίοδος σκληρή που έμελλε να φέρει τόσα δεινά, να χαθούν άνθρωποι, να καταστραφού πόλεις και χωριά, να επέλθει λύπη και στενοχώρια, αφού δεν υπήρξε χειρότερη δοκιμασία για τους συνανθρώπους μας, που αγέρωχοι πολέμησαν αντιστάθηκαν και δεν λύγισαν μπροστά στις ορδές των σκληρών και απάνθρωπων κατακτητών!