Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), που διεθνώς συντομογραφείται Α.Ι. από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Artificial Intelligence (πβ. I.Q. = δείκτης νοημοσύνης από τα Intelligence Quotient), έχει ήδη μπει στην ζωή μας, χωρίς ίσως να το έχομε πάρει χαμπάρι. Με τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ο υπολογιστής μας και το κινητό τηλέφωνό μας.
Όταν πατάς το siri στο κινητό σου και παίρνεις απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση, τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται. Με ρομποτική νοημοσύνη κατασκευάζεται μεγάλο μέρος των αυτοκινήτων στις μεγάλες βιομηχανίες.
Με τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν τα κατασκευαζόμενα τελευταίως αυτόνομα (αυτοοδηγούμενα) αυτοκίνητα. Με αυτήν γίνεται η πλοήγησή τους. Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται η πρόγνωση του καιρού από τους μετεωρολόγους.
Εξάλλου η ρομποτική αρχίζει να μπαίνει δυναμικά στην εκπαίδευση. Έχει μάλιστα ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από την φετινή σχολική χρονιά.
Ένα ρομποτικό μηχάνημα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες μέσω των ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων μας, αλλά και από αλλού, για τις καθημερινές συνήθειες και προτιμήσεις μας, και να συμβουλεύει τις εταιρίες τι είδους προϊόντα προσελκύουν το ενδιαφέρον μας, ώστε οι εταιρίες να μας απευθύνουν τις κατάλληλες διαφημίσεις προϊόντων τους και να έχουν μεγάλες πιθανότητες, ότι εμείς θα τα αγοράσομε.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους νομικούς. Ρομπότ π.χ., με αποθηκευμένη ολόκληρη την ποινική νομοθεσία ενός έθνους, μπορεί να βοηθήσει πολύ στο τι ποινή πρέπει να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για κάποιο αδίκημα. Έτσι ευκολύνονται και οι δικηγόροι και οι δικαστές. Ρομποτική νοημοσύνη, με αποθηκευμένα τα συμπτώματα ασθενειών, μπορεί να βοηθάει τους γιατρούς στην διάγνωση και στο τι θεραπεία πρέπει να εφαρμοστεί.
Ρομπότ βοηθούν σε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις. Μπορεί ακόμη ειδικό ρομπότ να βοηθά την αστυνομία στην σύλληψη κακοποιών, αφού θα έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει συγκεκριμένο άτομο, μέσα σε ένα πλήθος, από την φωτογραφία του, από την ομιλία του, από τον τρόπο που κινείται, από τον σωματότυπό του, από τα χέρια του…
Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί και ως προσωπικός γραμματέας. Απαντά σε ερωτήσεις, παρέχει συστάσεις, υπενθυμίζει συναντήσεις…
Η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμοζόμενη καταλλήλως μπορεί να προσφέρει αύξηση στην παραγωγικότητα από 11% ως 37% . Το 61% των Ευρωπαίων διάκεινται ευνοϊκώς στην χρήση της. Όλοι όμως λένε όχι στην κατάχρησή της. Οπωσδήποτε απαιτείται προσεκτική διαχείριση αυτής. Η επιτυχία στα αποτελέσματα που μας δίνει μπορεί να είναι πλήρης, άριστη, χωρίς σφάλματα, αρκεί η μνήμη της να τροφοδοτείται συνεχώς, πλήρως και ορθώς.
Προσοχή χρειάζεται, η τροφοδοσία της ρομποτικής μηχανής να γίνεται με αίσθημα δικαιοσύνης, ώστε, από τα αποτελέσματα, από τις αποφάσεις που θα μας παρουσιάζει, να μην ευνοούνται οι πλούσιοι και δυνατοί στην κοινωνία εις βάρος των φτωχών και αδυνάτων. Πρέπει να υπάρχει κάποια νομική προστασία.
Ακόμη οι εταιρίες των ισχυρών να μην έχουν την δυνατότητα εκμεταλλεύσεως των συσσωρευμένων στην μνήμη ατομικών μας δεδομένων, προς ίδιον όφελος. Γενικώς, να μην επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα ατομικά μας δεδομένα. Αυτό θα είναι ανήθικο. Γιατί τότε η τεχνητή νοημοσύνη θα καταλήξει να είναι ζημιά αντί για όφελος στην ανθρωπότητα. Πρέπει να καθοριστούν νόμοι, μηχανισμοί, που θα οδηγούν πώς θα γίνεται η συλλογή και η προστασία των δεδομένων.
Τελικώς η τεχνητή νοημοσύνη τίθεται σε λειτουργία, ελέγχεται και κατευθύνεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.