Με ακαριαία ταχύτητα η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση για ακύρωση της απόφασης, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας. Μάλιστα ήταν τέτοιο το μένος των κυβερνώντων να διαγράψουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο και να αποθαρρύνουν την έκδοση ανάλογων θετικών αποφάσεων για τους υπόλοιπους αξιωματικούς, ώστε κατέθεσαν ταυτόχρονα αιτήσεις για έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή της ως άνω απόφασης.
Η επιτροπή που την εξέδωσε διαπίστωσε ότι ο εν λόγω αξιωματικός δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016. Εντούτοις «ανώτατη κυβερνητική πηγή» (δηλαδή ο πρωθυπουργός), για να δικαιολογήσει την προσφυγή, επανέλαβε τη γνωστή δήλωση ότι «Πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Από πού αντλεί την τόσο μεγάλη βεβαιότητα ο πρωθυπουργός ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες, ώστε μάλιστα η κυβέρνηση να σχεδιάζει, κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, ακόμη και να τους δικάσει στην Ελλάδα;
Μα φυσικά από την πλέον αξιόπιστη πηγή, τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος διέλυσε τις τουρκικές δικαστικές αρχές και έδωσε πολιτικές οδηγίες για τη δίωξη και τη σύλληψη, με καινοφανείς κατη- γορίες, δεκάδων χιλιάδων Τούρκων πολιτών. Λογικό ήταν επομένως ο Έλληνας πρωθυπουργός και να πιστέψει τον Τούρκο πρόεδρο και να του υποσχεθεί, αμέσως μετά το πραξικόπημα, την άμεση έκδοση των αξιωματικών, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Είναι πασιφανής η άγαρμπη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξιλεωθεί ο πρωθυπουργός για την υπόσχεση που έδωσε και ότι η γειτονική χώρα θα γίνει λιγότερο απειλητική εναντίον της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση αυτή ισχύει ο λόγος του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1940 δήλωσε, αναφερόμενος στη χιτλερική Γερμανία, ότι αυτός που επιχειρεί να την κατευνάσει «μοιάζει με κάποιον που ταΐζει έναν κροκόδειλο ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο». Και πράγματι η Γερμανία καταβρόχθισε ή επιχείρησε να καταβροχθίσει όλες τις χώρες που ακολούθησαν την ολέθρια πολιτική κατευνασμού απέναντί της.
Τι σχέση έχει η Τουρκία με τον κροκόδειλο; Χρόνο με τον χρόνο η ισορροπία στη στρατιωτική ισχύ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μεταβάλλεται ραγδαία εις βάρος της χώρας μας-πράγμα λογικό αφού η γειτονική χώρα αναπτύσσεται με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 11%. Και σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ, η κατευναστική και απολογητική συμπεριφορά σε ζητήματα αρχών, όπου η χώρα μας έχει το ηθικό πλεονέκτημα και μπορεί να τηρήσει μια καθαρή και διεθνώς απόλυτα αξιόπιστη στάση, απλώς «δικαιώνει» την Τουρκία στα μάτια της δικής της κοινής γνώμης, την αποθρασύνει και της ανοίγει την όρεξη.
*Ο Μιχάλης Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Φιλολογίας