Η πολυτάλαντη και πολυγραφότερη Ελληνίδα δασκάλα Ειρήνη Ταχατάκη δίνει για πολλοστή φορά δυ- ναμικό “παρούσα” στο λογοτεχνικό χώρο.

Μόλις εκδόθηκε το τεσσαρακοστό βιβλίο της, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με το χαρακτηριστικό τίτλο “ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΜΜΕΤΡΑ”.

Οι 300 σελίδες του βιβλίου είναι κατάφορτες, απολαυστικές εντυπώσεις ταξιδιωτικών βιωμάτων, που αποδίδονται με γλαφυρό έμμετρο λόγο, του οποίου η περιγραφική δύναμη γοητεύει και απογειώνει τον αναγνώστη.

Ταξίδια υπερατλαντικά, ταξίδια στην Ευρώπη, στη νησιωτική Ελλάδα, στην ηπειρωτική ενδοχώρα, ζωντανεμένα με θαυμαστή παραστατικότητα, αποτελούν συναρπαστικές εμπειρίες.

Το ταξίδι σε Καναδά και Νέα Υόρκη, οι περιηγήσεις στους Δίδυμους Πύργους, στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στους Καταρράχτες του Νιαγάρα και στα άλλα αξιοθέατα είναι δοσμένες με στιχουργικά αφηγήματα εκπληκτικής αμεσότητας.

Τα στιγμιότυπα των ομαδικών ταξιδιών, με φίλους και συναδέλφους, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, γραμμένα με φιλοπαίγμονα διάθεση και επενδυμένα μ’ ένα ευρηματικό και χυμώδη σατιρικό στίχο, είναι ευχάριστα χρονικά αξέχαστων αναμνήσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σπάνιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου,  προϊόν της εξαιρετικής επιδόσεως στη χρήση του φακού του συζύγου της συγγραφέως, αείμνηστου δασκάλου, Μιχάλη Ταχατάκη.

Μπορεί να θεωρηθεί ότι “κομίζω γλαύκα εις Αθήνας” αναφερόμενη στο πολυσήμαντο έργο της Ειρήνης Ταχατάκη, αφού η φήμη της έχει ξεπεράσει, προ πολλού, τα ελλαδικά όρια, καθώς κατέχει αμέτρητες περγαμηνές, αλάθητα δείγματα των πληθωρικών της ταλέντων.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ, έστω και πολύ περιληπτικά, στους σταθμούς αυτής της καταπληκτικής πορείας, στη λογοτεχνία και τη λαϊκή τέχνη, της καταξιωμένης δημιουργού, που τιμήθηκε ακόμα και από την Ακαδημία Αθηνών με τέσσερις επαίνους.

Να θυμίσω τις μοναδικές εκδόσεις του ομηρικού έπους με 1500 στίχους και του ακριτικού έπους με 4.500 στίχους,  εικονογραφημένες από την ίδια.

Τα δεκάδες πρωτότυπα και εξόχως ενδιαφέροντα βιβλία, τα χιλιάδες δημοσιεύματα, τις επιτυχημένες θεατρικές μεταφορές των έργων της, τις απολαυστικές ραδιοφωνικές εκπομπές και τις άπειρες βραβεύσεις.

Το ίδιο λαμπρή και η καλλιτεχνική της πορεία, τιμημένη με χρυσό μετάλλιο για τη λαϊκή τέχνη.

Οι περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες, που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις και εκ των οποίων εκατό κοσμούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Εκθαμβωτικοί, όμως, είναι και οι κεντημένοι από την ταλαντούχο καλλιτέχνιδα, πίνακες που απεικονίζουν απείρου κάλλους παραδοσιακές εικόνες.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μια απλή σκιαγράφηση.

Πώς να χωρέσουν στο παρόν σημείωμα τα μεγέθη αυτής της μακρόχρονης ανοδικής πορείας της ιέρειας του λόγου και της τέχνης Ειρήνης Ταχατάκη;

Αρκούμαι στον εύγλωττο χαρακτηρισμό της πολυτάλαντης και πολυγραφότερης Ελληνίδας δασκάλας, που της χάρισε το μνημειώδες έργο της.