Εκατομμύρια χριστιανοί στη γη με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασαν τις άγιες αυτές μέρες τη γέννηση του Θεανθρώπου, μέσα στο κοινωνικό, οικογενειακό και εκκλησιαστικό περιβάλλον, από τους ύμνους και τα ευαγγέλια των θρησκευτικών ακολουθιών.
Φέτος η γέννηση του Χριστού επισκιάστηκε από τους πολέμους στη λωρίδα της Γάζας, στην Ουκρανία και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.
«Το Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γής ειρήνη» ακούγεται και πάλι εις ένα κόσμο πλήρη πολέμων, κοινωνικής αδικίας, βιαιοτήτων και καταρρακώσεως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τονίζει μεταξύ των άλλων στην Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μάλιστα στο μήνυμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βάση της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό και της θείας δημιουργίας.
Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος το οποίο ανέγνωσε από το Βατικανό, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά
«Το Άγιο Έτος ας αποτελέσει και ευκαιρία να πέσουν τα τείχη, τα οποία χωρίζουν τα ιδεολογικά, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά τόσες φορές την πολιτική ζωή, αλλά και τα υλικά, όπως είναι η διαίρεση που υφίσταται εδώ και πενήντα χρόνια το νησί της Κύπρου και η οποία τραυμάτισε τον κοινωνικό και ανθρώπινο ιστό του.
Προσδοκώ να μπορέσει να επιτευχθεί μία κοινή αποδεκτή λύση η οποία να βάλει τέλος με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια όλων των Κυπριακών Κοινοτήτων», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς.
Η Ουκρανία για δεύτερη χρονιά γιόρτασε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου όπως στη Δύση και όχι πλέον στις 7 Ιανουαρίου βάσει του παλαιού ημερολογίου που ακολουθεί η Ορθόδοξη Ρωσική εκκλησία. Ανήμερα των Χριστουγέννων στην Ουκρανία ξύπνησαν δεχόμενοι βροχή Ρωσικών πυραύλων, που σήμανε αεροπορικό συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρακολουθώντας τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του ρώσο-ουκρανικού πολέμου αντιλαμβάνεται κάποιος την απόγνωση των Ουκρανών και θαυμάζει το θάρρος τους.
Γιατί όταν ένας λαός πολεμά για την ανεξαρτησία του ενάντια σε ένα ισχυρό γειτονικό κράτος που εισβάλλει, σκοτώνει αμάχους, βομβαρδίζει σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, όταν καταστρέφει πόλεις και αφήνει πίσω του συντρίμμια και θάνατο, τότε οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αντισταθούν και να πολεμήσουν.
Ο πόλεμος στην Γάζα επισκίασε για μία ακόμη χρονιά τη νύχτα των Χριστουγέννων στην παλαιστινιακή Βηθλεέμ λίκνο του Χριστιανισμού, όπου λίγες εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από τον Ναό της Γέννησης του Χριστού.
Για δεύτερη χρονιά η ημέρα αυτή γιορτάζεται με θλίψη και μελαγχολία στην βιβλική αυτή πόλη γέννησης του Ιησού. Χωρίς τουρίστες, εορταστικούς στολισμούς και το παραδοσιακό τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά με τη σκιά του πολέμου στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί παρακολούθησαν τη μεταμεσονύκτια θεία Λειτουργία παρά τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στη Συρία για πρώτη φορά μετά την πτώση του Άσαντ, Χριστιανοί παρακολούθησαν την λειτουργία των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Δαμασκού, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας λόγω αβεβαιότητας και ανησυχίας για βιαιότητες στους χριστιανικούς χώρους.
Στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος όπως: «Η Εκκλησία δε των Ιεροσολύμων, η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, η μήτηρ των Εκκλησιών από του πάνσεπτου και θεοδέγμενος Σπηλαίου, από της φάτνης και από της Κωνσταντινείου Βασιλικής της Γεννήσεως, ποιείται έκκλησιν δια πάυσιν του πολέμου στην Αγία Γην και την ευρυτέραν περιοχήν της Μέσης Ανατολής…».
Με τη σκέψη στους δοκιμαζόμενους λαούς της γης από την φτώχεια και τις πολεμικές συγκρούσεις, την αδικία και την εκμετάλλευση, ευχόμαστε να πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις όλων των προκαθήμενων χριστιανικών εκκλησιών, να επικρατήσει η λογική, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη στον πλανήτη γη.