Ήρθε η ώρα της αλήθειας… Αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη επιτυχώς, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν και κάποιες άγνωστες πτυχές της, με την ανάλογη ηρεμία και τη σεμνότητα, που διακρίνει τη στήλη. Εννοούμε την επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της από το 2005 συζύγου του Καμίλας, δούκισσας της Κορνουάλης.

Για να γίνεις πρίγκιπας τους Ουαλίας δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται –οπωσδήποτε- τύχη. Ούτε σπουδές, ούτε εκπαίδευση, ούτε τίποτε άλλο. Μόνο τύχη. Θα πρέπει το σπερματοζωάριο από το οποίο προερχόμαστε να βρίσκεται ανάμεσα στα 50 εκατομμύρια άλλα, που το συνοδεύουν και που έχει παραχθεί (με ρυθμό 50.000 / λεπτό) στους όρχεις του δούκα του Εδιμβούργου, Φιλίππου.

Ακόμα, η όλη πομπή θα πρέπει να καταλήξει στις σάλπιγγες της βασίλισσας Ελισάβετ της Β! της Αγγλίας όπου και θα γονιμοποιήσει το ωάριο που περιμένει εκεί, με ανυπομονησία. Τώρα, αν λάβουμε υπόψη μας τον κανόνα της Θεωρίας Πιθανοτήτων, όπου «η πιθανότητα να συμβούν πολλά ανεξάρτητα γεγονότα, ταυτόχρονα, είναι ίση με το γινόμενο των πιθανοτήτων, που έχει το καθένα να συμβεί χωριστά», τότε ο πρίγκιπας Κάρολος είναι μία μοναδική περίπτωση. Θεωρώ περιττό να σημειώσω, ότι μια πορεία της καταγωγής μου, όπως εκείνης που περιγράφεται παραπάνω, βρίσκεται έξω από τις φιλοδοξίες μου, ακόμα και αν οι πιθανότητες, για κάτι τέτοιο, δεν ήταν αμελητέες…

Το ερωτηματικό για την επιλογή της επίσκεψης του ζεύγους στο Ηράκλειο, παραμένει αδιευκρίνιστο, καθώς η χώρα μας διαθέτει και άλλα ενδιαφέροντα και αξιόλογα μέρη. Όπως η Κέρκυρα, τόπος γέννησης του πατέρα του Καρόλου, του Φιλίππου ή όπως η πανέμορφη Ρόδος με το μεσαιωνικό ενδιαφέρον της ή η Μύκονος, η Σαντορίνη και τόσα άλλα πανέμορφα μέρη.

Προτίμησαν, όμως, το Ηράκλειο (ή την Κρήτη, όπως γενικόλογα και απερίσκεπτα, αναφέρουν τα ΜΜΕ). Λίγοι γνωρίζουν ότι ο πρίγκιπας τους Ουαλίας είναι σταθερός αναγνώστης της στήλης και (όπως λέγεται) θαυμαστής του Εποχούμενου Περιπατητή… Αλλά ας μη χάνουμε το μέτρο … όλοι γνωρίζουμε το πώς διατυπώνει τις θέσεις της η αγγλική διπλωματία. Ίσως και ο πρίγκιπας να μην αποτελεί εξαίρεση του κανόνα.

Πάντως, αυτός ήταν ο λόγος της ολιγόωρης καθόδου του πρίγκιπα… Να συναντηθεί με τον Ε.Π. Έπρεπε, όμως, να εξευρεθεί μια αληθοφανής δικαιολογία και αυτή ήταν η επίσκεψη στην Κνωσό, στη Βίλα Αριάδνη, κατοικία του συμπατριώτη τους σερ Άρθουρ Έβανς και στις πανέμορφες Αρχάνες, φιλόξενο και παραδοσιακό οικισμό, όπου και ο Εποχούμενος Περιπατητής επισκέπτεται συχνά, γευματίζει και εμπνέεται. Είναι η πόλη όπου υπηρέτησε και ανέδειξε, ως δήμαρχος, ο σημερινός Περιφερειάρχης.

Η συνάντηση έγινε σε κέντρο, που για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αποκαλυφθεί. Προσκεκλημένοι ήταν το πριγκιπικό ζεύγος και… το πολυάριθμο προσωπικό ασφαλείας του. Μέσα σ’ ένα χαλαρό κλίμα, οι άνδρες ασφαλείας δοκίμασαν τοπικές σπεσιαλιτέ, καθώς και το μινωικό πιάτο (φακές με μέλι), που πριν λίγες ώρες είχε βοηθήσει στην παρασκευή του ο Κάρολος. Κανείς δεν τόλμησε να εκφράσει αρνητική άποψη για το πιάτο αυτό… επίσης, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες εκλεκτού κρητικού νερού (ως γνωστό, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε ώρα υπηρεσίας).

Στο ένα από τα δύο χωριστά τραπέζια, κάθισαν η γραμματέας του Περιπατητή και η δούκισσα της Κορνουάλης. Η πρώτη διάβασε αποσπάσματα από «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», νεανικού έργου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γαίτε (στα γερμανικά) και η δούκισσα συνέχισε την ανάγνωση του επομένου κεφαλαίου από το «Χάρυ Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», (στα Αγγλικά), μια και είχε ξεκινήσει την ανάγνωση την προηγουμένη, στην Αθήνα, σε μια ομάδα μαθητριών. Ανακοινώθηκε ότι υπήρξε φιλική ατμόσφαιρα, μέσα σ’ ένα κλίμα αμοιβαίας εγκαρδιότητας.

Στο άλλο τραπέζι, ο πρίγκιπας Κάρολος γευμάτισε με τον Ε.Π., ενώ η κατανάλωση τσικουδιάς είχε τον πρώτο λόγο.

Η πρόταση του Ε.Π. για να δοκιμάσουν κρητικά κρασιά και ιδιαίτερα από το κτήμα Λυραράκη, όπου είχε επισκεφτεί η δούκισσα, νωρίτερα, συνάντησε την άρνηση του Καρόλου, ο οποίος επέμεινε στο δόγμα: “Never mix drinks”. Ας μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί ανοιχτή δεξίωση στις Αρχάνες, όπου δοκίμασε σε διαδοχικά κεράσματα και χωρίς περιστροφές και αντιρρήσεις το γνωστό κρητικό απόσταγμα. Ο πρίγκιπας προέβη σε επανειλημμένες προπόσεις υπέρ ευημερίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου• θεωρήθηκε, μάλλον, ως πρόφαση για περαιτέρω κατανάλωση οινοπνεύματος, μια και οι επίσημες υποχρεώσεις του είχαν ολοκληρωθεί.

Εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, στον Ε.Π. ότι είχε μεν δοκιμάσει στη δεξίωση πεντανόστιμες κρητικές γεύσεις, αλλά … «στο πόδι», πράγμα που του θύμισε σεξ «στα όρθια», όπως συνηθίζεται στις αμερικάνικες ταινίες! (αγγλικό χιούμορ).

Στο επόμενο πιάτο, που ήταν χοχλιοί (σαλιγκάρια) με κολοκυθάκια, ο Ε.Π. βοήθησε τον πρίγκιπα στην τεχνική της εξαγωγής των χοχλιών από το κέλυφός τους, όπου ο καλεσμένος του, έδειξε μεγάλη επιδεξιότητα και προσαρμογή στη νέα –γι’ αυτόν- τεχνική! Αναφερόμενος στην υποδειγματική φιλοξενία που συνάντησε, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον περιφερειάρχη μας (τον χαρακτήρισε ως real star) και εντυπωσιάστηκε από τη μαντινάδα του δημάρχου Αρχανών – Αστερουσίων:  «Στην Κρήτη του πολιτισμού θα σας καλωσορίσω και προσπαθήστε να  ‘ρθουνε τα μάρμαρά μας πίσω».

Τη χαρακτήρισε και ως «διπλωματικό αίτημα» εκ μέρους του δημάρχου, που το όνομά του, θυμίζει … Κοκό Σα-νέλ … και ο Ε.Π. τον βοήθησε να φτάσει στο: Κοκο-σάλης. Μανώλης Κοκοσάλης!

Τέλος, ο Κάρολος παραδέχτηκε ότι το μενού ήταν νοστιμότερο από τη «σφυρί-δα με χόρτα», που του είχε προσφερθεί την προηγουμένη στην Αθήνα. Ίσως, να άκουσε πως είχε παραβολική σημασία, μέσα σε μια «αριστερή» ατμόσφαιρα. Ότι ήταν αντί του … «σφυρί και δρεπάνι», μια και τα χόρτα συλλέγονται και με δρεπάνι!

Η εγκάρδια συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση να τον επισκεφτεί ο Ε.Π. στην Αγγλία, «όταν έρθει … στη βασιλεία του»!

[email protected]