Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 πέρασαν και οι περισσότεροι Έλληνες ακόμη τις συζητούν, εκφράζοντας σκέψεις, αναζητώντας εξηγήσεις, συμπεράσματα και τα μηνύματά τους.
Μετά από κάθε μορφής εκλογική αναμέτρηση προκύπτουν πολιτικά συμπεράσματα, σαφέστατα όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαντικότατο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα, λιγότερο οι ιδεολογικές – πολιτικές διαφορές και περισσότερο η δημοφιλία που προκύπτει από τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η βασική μέτρηση απήχησης των κομμάτων διαμορφώθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου συμμετείχαν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα εάν είχαν λάβει ή όχι χρίσμα για την υποψηφιότητά τους.
Στις δεύτερες εκλογές οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ήταν φυσικό κυρίως στους δήμους ή τις περιφέρειες που ήρθαν πρώτοι, να προκαλέσουν τη συσπείρωση όλων των άλλων υποψηφίων με το δεύτερο, ανεξαρτήτως του χώρου κομματικής προέλευσής του.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εφησυχασμός των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ύστερα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, θεωρώντας σε πολλές περιπτώσεις δεδομένες τις νίκες, πράγμα το οποίο εκ του αποτελέσματος χαρακτηρίζεται λανθασμένο.
Είναι αλήθεια ότι στον πρώτο γύρο αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας.
Δεν είναι μόνο τα αναφερθέντα στοιχεία που αναδεικνύουν τα συμπεράσματα και τα μηνύματα που προκύπτουν. Η κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να ερμηνεύσει με ρεαλισμό χωρίς δικαιολογίες τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν δρομολογήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Προφανώς έπαιξε ρόλο η αποχή ρεκόρ για τα εκλογικά – αυτοδιοικητικά δεδομένα στην Ελλάδα. Προφανώς έπρεπε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση συνεννόησης με τους γαλάζιους ´αντάρτεςª και να βρεθεί πεδίο συμπόρευσης ώστε να κατέβει ένας υποψήφιος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία στην Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Ιόνιο, ακόμη και στο βόρειο Αιγαίο. Στη Θεσσαλία θα έπρεπε να αποσυρθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης, αναλαμβάνοντας τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη, γιατί ανεξάρτητα της πραγματικής υπηρεσιακής ευθύνης εφόσον υπήρχε, η τιμωρητική ψήφος των πολιτών για τις καταστροφικές επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου ήταν αναμενόμενη.
Στη Θεσσαλονίκη παρά τους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ ότι κέρδισε το δήμο ο Αγγελούδης, η εκλογή του κρίνεται κομματικά αμφιλεγόμενη, αφού η υποστήριξή του προερχόταν από διάφορα κόμματα και έτσι δημιουργήθηκε το πλειοψηφικό ρεύμα που εξέλεξε το νέο Δήμαρχο.
Όσον αφορά το Δήμο Αθηναίων στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κομματική ψήφος στο δεύτερο γύρο. Η αποχή των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων με τη σιγουριά της επανεκλογής του Κώστα Μπακογιάννη και η συσπείρωση των άλλων υποψηφίων στο πρόσωπο του Χ. Δούκα έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς Αθηναίους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατά του κυβερνητικού υποψηφίου.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί για πρώτη φορά νεοδημοκράτης δήμαρχος μετά την μεταπολίτευση, αναφερόμενοι στο πρόσωπο του Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, όμως πιστεύουμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ανεξαρτήτως χρίσματος, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της υποψηφιότητάς του. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστό, όπως δήλωσε προς τιμήν του και ο ίδιος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ´Ηράκλειο η πόλη μαςª.
Οι πολίτες της Ελλάδας τις δυο Κυριακές των αυτοδιοικητικών εκλογών έστειλαν και πολιτικά μηνύματα, εκτός από την εκλογή προσώπων των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών. Πολιτικά μηνύματα αλάνθαστα με ιδιαίτερο νόημα επιβεβαιώνοντας εκείνα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και έδειξαν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να προχωρήσει στο μεγάλο εθνικό, κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό της έργο. Να γκρεμίσει τις παθογένειες του κράτους που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στην πραγματική οικονομία για τη βελτίωση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.