Είναι γνωστό ότι το νερό για τον άνθρωπο, αλλά και για τη φύση
γενικότερα, είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Χωρίς νερό είναι αδύνατο να υπάρξει ακόμη και η ίδια η ζωή, αφού άλλωστε το 70% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Οφείλουμε λοιπόν να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στη σωστή διαχείρισή του και να μη κάνουμε υπερκατανάλωση σπαταλώντας μεγάλες ποσότητες νερού για άσκοπες χρήσεις.
Δυστυχώς όμως, παρά τη μεγάλη λειψυδρία που υπάρχει φέτος στην περιοχή μας, μερικοί φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και συνεχίζουν να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νερού, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα. Έτσι λοιπόν, πλένουν πεζοδρόμια, αυτοκίνητα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα στερηθεί η πόλη μας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι μερικοί έχουν κατασκευάσει στις οικοδομές τους δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας και αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού και έτσι νομίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, όσες ποσότητες νερού και αν καταναλώσουν. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να μην υπάρχει νερό, να γεμίσουν τις δεξαμενές τους και τότε θα αντιληφθούν το πρόβλημα, μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά.
Για τον περιορισμό λοιπόν της κατανάλωσης νερού η δημοτική Αρχή της πόλης μας πήρε ορισμένα μέτρα, τα οποία οφείλουμε όλοι να τα σεβαστούμε και να τα εφαρμόσομε. Δυστυχώς όμως αρκετοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για δευτερεύουσες ανάγκες και οφείλουν τα αρμόδια όργανα να τους εντοπίσουν και να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο εντοπισμός άλλωστε των καταναλωτών που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, είναι αρκετά εύκολος, αφού το νερό ρέει άφθονο στους δρόμους κυρίως τις πρωινές ώρες, που γίνεται ο καθαρισμός αυλών και πεζοδρομίων και έτσι μπορούν να εντοπισθούν πολύ εύκολα.
Το παράδοξο όμως είναι ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ακόμη και δημόσιοι φορείς να καταναλώνουν νερό για πότισμα όπως είναι γκαζόν,
κατά τις μεσημεριανές ώρες που η εξάτμιση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας είναι αρκετά μεγάλη και έτσι το νερό του ποτίσματος αντί να πηγαίνει στη γη, που το έχει πολλή ανάγκη, εξατμίζεται και ανεβαίνει στον ουρανό.
Τα μέτρα λοιπόν για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού πρέπει να τηρούνται προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, εκτός από την κατανάλωση νερού για την κατασκευή δημοσίων έργων.
Επίσης επειδή οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη χρόνο με το χρόνο μειώνονται συνεχώς, πρέπει με τη συνδρομή της Πολιτείας να γίνουν έργα, ώστε το νερό της βροχής να μην καταλήγει στη θάλασσα, αλλά να απορροφάται από το έδαφος και στη συνέχεια να υπάρχει τρόπος για την άντλησή του, προκειμένου να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των πολιτών. Αλλά και οι πολίτες όμως οφείλουν να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα, να προσαρμοστούν σε αυτή και να καταναλώνουν νερό με το μέτρο, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα πούμε το νερό νεράκι.
*Ο Γιάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ