-Καύσωνας! Οι τοίχοι των σπιτιών καίνε από τον καυτό ήλιο που τους θερμαίνει. Τέτοιο καυτό καλοκαίρι δεν έχουν ξαναζήσει οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου της γης μας. Η θερμοκρασία αυξάνεται παγκοσμίως. Πηγές στερεύουν, ποτάμια ξεραίνονται, λίμνες εξαφανίζονται. Και αντί για βροχές έχομε ξαφνικές καταστροφικές καταιγίδες με πλημμύρες που παρασέρνουν τα πάντα.
Αυτά έλεγε ο κύριος Κυριάκος, το γεροντοπαλίκαρο, στο καφενείο των γερόντων, όπου τα γεροντάκια περνούν συνήθως την ώρα τους ψιλοφιλοσοφώντας.
-Εμείς εδώ πάντως, στο καφενεδάκι μας, έχουμε δροσούλα. Το κλιματιστικό μας δουλεύει φουλ, είπε ο κυρ Ζήσης ο ιδιοκτήτης.
-Άλλοτε εχρειαζόμαστε μόνο το τζάκι ή τη σόμπα το χειμώνα. Τώρα έγινε απαραίτητο και το κλιματιστικό το καλοκαίρι. Μεγάλο έξοδο κι αυτό, είπε ο κυρ Σπύρος.
-Εγώ, επενέβη ο κύριος Τρύφων, θέλω να επισημάνω έναν άλλο μεγαλύτερο κίνδυνο της σύγχρονης ανθρωπότητας. Τα κινητά τηλέφωνα. Μολονότι είναι βλαβερά στην υγεία μας, έχουν γίνει τόσο απαραίτητα στην ζωή μας, ώστε καταντήσαμε ακόμη και να πεθαίνομε κρατώντας ένα κινητό στο χέρι. Στο τέλος θα μας θάβουν με το αγαπημένο μας κινητό. Κτέρισμα στον τάφο μας, όπως στα αρχαία χρόνια.
-Μα ακόμη και για τα μικρά παιδιά, είπε ο κυρ Τάσος, έγινε το πρώτο τους παιχνίδι. Και μαθαίνουν τόσο εύκολα τη λειτουργία τους! Τους αρέσει… Εγώ κοιτώ τον δισέγγονό μου κατάπληκτος, πώς το χρησιμοποιεί. Πότε το έμαθε! Μια σταλιά παιδί με κινητό!
-Αυτό είναι ο μεγάλος κίνδυνος, απάντησε ο κύριος Τρύφων. Τα σημερινά παιδιά αρχίζουν την ζωή τους με ένα κινητό στο χέρι. Αυτό καταντά επικίνδυνος εθισμός. Μέγιστος ο κίνδυνος: στην ανάπτυξή τους, στην σωματική τους υγεία, στην ψυχική τους υγεία. Η ακτινοβολία τους είναι επικίνδυνη! Οι Κινέζοι, πιο σοφοί από εμάς που καυχιόμαστε για την δήθεν πολιτική μας ελευθερία, σκοπεύουν να βάλουν φραγμό στην χρήση των κινητών από τα παιδιά.
Βέβαια έτσι βλάπτονται μεγάλα συμφέροντα. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Όμως προέχει η υγεία των παιδιών. Σκοπεύουν να εφαρμόσουν για τα παιδιά μια χρήση κινητών, η οποία θα ρυθμίζεται από τους γονείς:
χρήση μόνο για σαράντα λεπτά την ημέρα για μικρά παιδιά, μια ώρα για μεγαλύτερα, δύο ώρες για ακόμη μεγαλύτερα… και ούτω καθ’ εξής. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος, τα μεγαλύτερα κάπως παιδιά να βρίσκουν τρόπους να υπερβαίνουν τους περιορισμούς. Είναι πανέξυπνα, παμπόνηρα, ικανότατα σ’ αυτά. Οι περιορισμοί θα αφορούν κινητά και τάμπλετ. Διότι η χρήση τους αποδεδειγμένως δημιουργεί στα παιδιά κακή ποιότητα ύπνου, ανωμαλίες συμπεριφοράς, υπερεντάσεις … Ψυχικές αλλά και σωματικές από την ακτινοβολία ασθένειες…
Όλοι άκουγαν τον κύριο Τρύφωνα προσεκτικά. Σκέφτονταν τα εγγονάκια τους. Τους έλεγε αλήθειες από την δική τους εμπειρία.