Ο θόρυβος για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που προκάλεσε η απολιτική και προσβλητική  στάση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Σούνακ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη δεν λέει να κοπάσει. Το θέμα του επαναπατρισμού των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, με τον κ. Σούνακ να εισπράττει μαζικώς αρνητικά σχόλια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη υπό τον φόβο ότι ο τελευταίος θα τον πίεζε για το θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όμως το ίδιο διάστημα ο Βρετανός ΥΠΕΘΑ Γκράντ Σαπς σε συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Γκιουλέρ στην Άγκυρα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει τα πάντα ώστε η Τουρκία να προμηθευθεί 40 (20+20) πολεμικά αεροσκάφη Eurofighters το επόμενο διάστημα.

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Σούνακ επιδεικνύει χωρίς να αφήνει καμμιά αμφιβολία ότι την ενδιαφέρει πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικώς οι οικονομικές σχέσεις  με την Τουρκία λόγω ενδεχόμενης αγοράς βρετανικού πολεμικού υλικού από την Τουρκία και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις λεπτές  ευρωπαϊκές και συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα, που αφορούν σε θέματα παγκόσμιου πολιτισμού, όπως είναι τα κλεμμένα από τους Βρετανούς γλυπτά του Παρθενώνα.

Η προσβλητική κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού όχι μόνον στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, δεν περιορίζεται σε «στραβή» προσωπική κίνηση του κ. Σούνακ, που προσπαθεί να συσπειρώσει  συντηρητικούς ψηφοφόρους στις πιθανές εκλογές στη χώρα του.

Η απαράδεκτη αυτή κίνηση έχει σαφή και εμφανή πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με το βαθύ παρασκήνιο, που προέρχεται από ασφαλέστατες διπλωματικές πηγές, ο ίδιος ο πρόεδρος του Πακιστάν και ομοεθνής του κ. Σούνακ και της βαθύπλουτης οικογένειας της συζύγου του επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον συμβούλευσε να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η αναπτυσσόμενη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με το φίλο του και σταθερό εδώ και δεκαετίες σύμμαχο του πρόεδρο του Πακιστάν, ζητώντας τη μεσολάβηση του, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η ελληνοβρετανική πρωθυπουργική συνάντηση στο Λονδίνο.

Η πραγματικότητα βεβαίως είχε άλλα κέφια. Έτσι η απαράδεκτη διπλωματικά κίνηση του κ. Σούνακ προς τον κ. Μητσοτάκη του  γύρισε εντελώς ανάποδα, με τα γλυπτά του Παρθενώνα να επανέρχονται  στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, το ίδιο και η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους, ενώ ο κ. Σούνακ εισπράττει μόνον αρνητικά σχόλια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, που θα του στοιχίσουν προεκλογικά.

Στον αντίποδα, και παρασκηνιακώς για την ώρα, Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να  ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία» τους ώστε η Τουρκία να πάρει ενδεχομένως τα  μαχητικά Eurofighters για να ην αισθάνεται «παραπονεμένη» και «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, με την Τουρκία να έχει μπερδευτεί η ίδια, θέλοντας τα αμερικανικά F-16 χωρίς να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και απειλώντας να στραφεί σε ρωσσικα αεροσκάφη, αν…δεν ευοδωθεί μια πιθανή αγορά ευρωπαϊκών Eurofighters.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να «γαργαλίσει» τον «κρυμμένο πόνο» των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν είδαν το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροπλάνο, (συμπαραγωγής από κονσόρτσιουμ Βρετανίας, Ισπανία, Γερμανίας, Ιταλίας, που εκπροσωπείται κυρίως από την airbus) να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των αγορών.

Η Ισπανία έχει αποδείξει την στενή σχέση της με την Άγκυρα, καθώς το πρώτο ελικοφόρο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας ναυπηγήθηκε στην Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο – με οικονομικά κεσάτια- θέλει την πώληση των Eurofighters στην Τουρκία. Το Βερολίνο είναι άγνωστο ακόμα τι θα κάνει τελικώς.