Φέτος τα Χριστούγεννα, στις διαφημίσεις της τηλεόρασης δεν θα βλέπουμε τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει κόκα-κόλες, αλλά την «Αγία Pfizer» να μοιράζει… εμβόλια!

Ετούτη τη φορά όλοι μας, και όχι μόνο τα παιδιά,  νοιώθουμε την ανάγκη να προσμένουμε έναν «Άγιο Βασίλη». Ανυπόμονοι όσο ποτέ, θα λαχταρούμε τη στιγμή που θα βγάζει μέσα από τον τεράστιο σάκο του το «δώρο» που περιμένουμε. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο, από ένα δώρο ελπίδας και αισιοδοξίας. Αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη όλοι, τούτη τη στιγμή.

Τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας έπεσαν αυτές τις μέρες, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, πάνω στην πολύ ευχάριστη για όλους μας είδηση της παρασκευής και διάθεσης του εμβολίου για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, σε τέσσερις μάλιστα εκδόσεις, από διάφορες μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες. Ακόμα πιο ευχάριστο νέο αποτέλεσε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών, η οποία προσέγγιζε ή και ξεπερνούσε το 95%. Τα εμβόλια βέβαια δεν στοχεύουν στην θεραπεία των ήδη νοσούντων από τον ιό, αλλά στην μελλοντική θωράκιση του υγιούς πληθυσμού, από την ανοσία που του παρέχουν.

Η καλή είδηση μονοπώλησε και εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα πρωτοσέλιδα της καθημερινής μας ενημέρωσης. Οι προβολείς όμως, εκεί όπου πέφτουν, δημιουργούν πάντα και σκιά πίσω από το αντικείμενο που προβάλουν. Έτσι και τώρα, στη «σκιά» του εμβολίου, «ανακάλυψα» εντελώς τυχαία, την καθόλου όμως προβεβλημένη είδηση της παρασκευής ενός φαρμάκου που προορίζεται για ασθενείς, με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, που κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, αποτελεσματικότητας παρακαλώ, που υπερβαίνει το 95%. Το φάρμακο αυτό αποτελεί ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα, το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορονοϊού. Παρασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκρίθηκε εδώ και έναν μήνα (στις 9 Νοεμβρίου) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο αυτό, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά και άμεσα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αναφοράς COVID-19, απελευθερώνοντας ένα μεγάλο μέρος κρεβατιών, νοσούντων από την ασθένεια, που χωρίς την χορήγησή του θα επιβάρυναν ενδεχομένως, αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και τις θέσεις των διασωληνωμένων. Το σημαντικότερο όμως από όλα, είναι ότι το φάρμακο αυτό είναι σε θέση να σώσει πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές!

Γιατί όμως αυτή, η επίσης πολύ καλή είδηση, έχει μείνει στην αφάνεια της δημοσιότητας; Μπορεί κάποιοι καλοπροαίρετοι να σπεύσουν να απαντήσουν πως το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του Ε.Ο.Φ. (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων), που αφορά τις χώρες της Ε.Ε., όπως και την χώρα μας. Μα και το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του Ε.Ο.Φ., αν δεν κάνω λάθος, όμως το πανηγυρίζουμε…

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες της, αφού δεν χρειάζεται την έγκρισή του από την Ε.Ε., της οποίας δεν αποτελεί πλέον μέλος αυτή η χώρα. Το ίδιο θα κάνει πιστεύω και για το φάρμακο.

Όσο για το παραπάνω ερώτημα, θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο περισσότερο υποψιασμένος, έως και καχύποπτος, αφού δεν μπορώ να αντισταθώ στην λογική της σκοπιμότητας, που προβάλει ένα εμβόλιο το οποίο αφορά κάποια δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο, που πρόκειται να εμβολιαστούν, με την ανάλογη οικονομική ωφέλεια βεβαίως-βεβαίως για τις πολυεθνικές παρόχους του, ενώ την ίδια στιγμή υποσκιάζει ένα φάρμακο που αφορά έναν συγκεκριμένο, περιορισμένο πληθυσμό νοσούντων, με ήπια και μέτρια συμπτώματα της νόσου, με ανάλογες όμως περιορισμένες οικονομικές προσδοκίες για τους παρασκευαστές του.

Προφανώς, το φάρμακο αυτό, ως εμπορικό προϊόν, δρα ανταγωνιστικά απέναντι στο εμβόλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Υποκλίνομαι μπροστά στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, που καταφέρνει δια μέσω της επιστήμης να ανοίγει δρόμους, να ανακαλύπτει και να μεγαλουργεί! Λυπάμαι όμως που δεν μπορώ να νοιώθω το ίδιο περήφανος και για την αδυναμία του ανθρώπινου χαρακτήρα, που διαχρονικά αποδεικνύεται ανίκανος να αντισταθεί στην ματαιοδοξία, την πλεονεξία και την ακόρεστη επιθυμία του για υπέρμετρο πλουτισμό.

Η είδηση της παρασκευής του εμβολίου για την πανδημία COVID-19, ήταν πράγματι η πρώτη αναλαμπή αισιοδοξίας μέσα στην καταχνιά της μεγάλης αρρώστιας που βιώνουμε. Είναι όμως βάσιμος λόγος αυτός για να αισιοδοξούμε για το μέλλον; Η άφιξη του εμβολίου είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Το εμβόλιο κατά της πανδημίας COVID-19 αποτελεί ένα αναγκαίο, αλλά προσωρινό μέτρο και η άποψη αυτή τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης: «Ένα εμβόλιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υποεπένδυση σε στοιχειώδεις λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας και ανθεκτικά συστήματα υγείας, ούτε την επείγουσα ανάγκη της προσέγγισης «Μίας Υγείας», που να περιλαμβάνει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη που μοιραζόμαστε».

Την παραπάνω άποψη εξέθεσε, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Tedros Adhanom Ghebreyesus, μιλώντας στις 9/11/2020 στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Ο ίδιος Οργανισμός (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι, τουλάχιστον το 61% όλων των ανθρώπινων παθογενειών, όπως είναι και οι κορονοϊοί, προέρχονται από ζωονόσους. Είναι επίσης γνωστό ότι, το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων, αλλά και ο εγκλεισμός σε κλουβιά δισεκατομμυρίων κτηνοτροφικών και γουνοφόρων ζώων, αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης των ζωονόσων. Η ρίζα του «κακού» εντοπίζεται εκεί όπου είναι και η πηγή προέλευσης του κορονοϊού, που δεν είναι άλλη από τα ζώα σε κλουβιά για εκμετάλλευση, όπως είναι οι νυχτερίδες, τα γουνοφόρα ζώα κ.λ.π.

Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν εστίες μετάδοσης του ιού σε φάρμες γουνοφόρων ζώων και μέχρι σήμερα σε επτά χώρες.

Στην Δανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Σουηδία, την Ιταλία, στις ΗΠΑ και βέβαια στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η μαζική θανάτωση μινκ στην Βόρεια Ελλάδα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. Μέχρι σήμερα, σε Ευρώπη και Αμερική έχουν οδηγηθεί σε μαζικές ευθανασίες περισσότερα από 20 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα. Μετά την καταστροφή των οικοτόπων, που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία, και συμβάλει στην αποψίλωση των δασών, η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Αναμένοντας λοιπόν το 3ο κύμα της πανδημίας, και αφού έχουμε εισέλθει σε συζητήσεις φαρμακολογικού ενδιαφέροντος, για την καταπολέμηση της μεγάλης αρρώστιας, ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να διαμορφώνει την δική του άποψη. Για άλλη μια φορά θα σταθώ στην πλευρά του «Ιπποκράτη», θεωρώντας ως το πλέον αποτελεσματικό «φάρμακο» για την πανδημία και για την κάθε πανδημία, την ίδια την πρόληψή της. Ένα «φάρμακο» που μπορεί να «παρασκευαστεί» μόνο μέσα στο μυαλό των ανθρώπων, υιοθετώντας μια περισσότερο φιλική συμπεριφορά απέναντι στη φύση, με «συστατικά» την πολιτική τόλμη, την αυξημένη κοινωνική ευθύνη και την ατομική γενναιότητα του καθενός από εμάς, να απαιτήσει αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς.

Φαντάζει βέβαια ουτοπικό, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε. Τότε μόνο θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε για ένα πραγματικά μεγάλο ανθρώπινο επίτευγμα! Ούτε τώρα, αλλά ούτε και μετά το τέλος(;) της πανδημίας, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να πανηγυρίζει. Δεν το επιτρέπουν τα 1,4 εκατομμύρια θύματα, μέχρι στιγμής, αλλά και οι «αιχμάλωτοι» αυτού του φοβερού «πολέμου», που όπως και σε κάθε πόλεμο, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, «το τέλος του θα το έχουν δει μόνο οι νεκροί του».

https://moschonas.wordpress.com