Παρουσία όλων των επισήμων του Ηρακλείου, αλλά και του νομού μας, έγιναν τα εγκαίνια την Κυριακή, 19η Οκτωβρίου του 1952, της νεοϊδρυθείσης στην πόλη μας, Οικοκυρικής Σχολής «Εργάνη».

Η σχετική τελετή έγινε στο οίκημα δίπλα στον Άγιο Δημήτριο, στο οποίο θα στεγαζόταν η σχολή, παραχωρηθέν για τον σκοπό αυτό, από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού. Ο εγκαινιασμός έγινε με αγιασμό, χοροστατούντος του Σεβασμωτάτου Μητροπολίτου Κρήτης κ. Ευγενίου Ψαλιδάκη. Μετά από την τελετή των εγκαινίων και από τον καθιερωμένο αγιασμό μίλησε η κυρία Εργαζάκη, πρωτεργάτιδα της ιδρύσεως της προαναφερόμενης σχολής. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια της σχολής κυρία Αμαριώτου Φανουριάκη και έκλεισε με ομιλία του ο Μητροπολίτης Ευγένιος.

Οι ομιλήτριες εξήραν την σημασία της σχολής, καθώς και τον προορισμό αυτής, ο δε Σεβασμιώτατος, σαν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της σχολής, ευχαρίστησε και επήνεσε όλους όσους συνέβαλαν και πρωτοστάτησαν στην ίδρυσή της, για την οποία υπήρξε και απόφαση του υπουργού Βιομηχανίας. Στη σχολή θα διδάσκονται συνεπτυγμένα όλα τα θεωρητικά μαθήματα των σχολών μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα βέβαια θα διδάσκονται μαθήματα οικοκυρικής, καθώς και διάφορα πρακτικά γυναικεία επαγγέλματα, όπως ραπτική-κοπτική εξωτερικών και εσωτερικών γυναικείων ενδυμάτων, πλεκτική, κέντημα κ.λ.π.

Η φοίτηση στη σχολή θα είναι πενταετής, από την οποία τα τέσσερα πρώτα χρόνια οι μαθήτριες, θα εξασκούνται σε όλα ανεξαίρετα τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, κατά το πέμπτο έτος δε θα ειδικεύονται σε έναν από τους πρακτικούς κλάδους της σχολής! Δεκτοί βέβαια για φοίτηση είναι οι κάτοχοι απολυτηρίου του Δημοτικού σχολείου ηλικίας από 12-22 χρόνων. Οι ενδιαφερόμενοι βέβαια θα ττρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στη Διευθύντρια της Σχολής, την κυρία Σοφία Αμαριώτου, στο Β’ Γυμνάσιο Ηρακλείου, μέχρι την 15η Οκτωβρίου.

Δεν ήταν και λίγες οι προσπάθειες, προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να είναι ταχύτερη η έναρξη λειτουργίας της Οικοκυρικής Σχολής «Εργάνη». Τόσο το Διοικητικό συμβούλιο, όσο και η Διοικητική Επιτροπή έδειξαν υπέρμετρο ζήλο, αλλά και ενδιαφέρον, προκειμένου να πετύχουν απόλυτα τον επιδιωκόμενο υψηλό κοινωνικό σκοπό. Μία ωραία πραγματικά κοινωφελής επιδίωξη.

Βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής ήταν η εξασφάλιση επαρκών πόρων, για να καταστεί δυνατή η απρόσκοπος λειτουργία του ιδρύματος. Έτσι άρχισε η εγγραφή μελών, τα οποία δια μίας μικρής, αλλά τακτικά καταβαλλόμενης αμοιβής, με σκοπό την επιτυχία της αναληφθείσης προσπάθειας. Βέβαια εδώ πρέπει να τονισθεί, ότι υπήρξε μεγάλη συμπαράσταση, αλλά και προθυμία, από τη μεριά όλων των κοινωνικών τάξεων.

Πράγματι όμως για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων το Διοικητικό συμβούλιο της «Εργάνης» εργάσθηκε με μία θαυμάσια μεθοδικότητα. Σ’ όλα αυτά συνετέλεσε και η συμπαράσταση ικανού αριθμού κυριών και δεσποινίδων, οι οποίες ανέλαβαν το έργο της εγγραφής των νέων μελών, τα οποία μέρα με τη μέρα, αυξάνονταν! Βέβαια για καλύτερη διεξαγωγή του έργου η πόλη και τα προάστεια διαιρέθηκαν σε τμήματα, από τα οποία το κάθε ένα έπρεπε να αναλάβει την εγγραφή των νέων μελών.

Συνολικά τα τμήματα αυτά αριθμούσαν σε δέκα περιοχές της Καστρινής πολιτείας και αποτελούνταν από αντίστοιχες επιτροπές με  κυρίες και δεσποινίδες, των οποίων τα ονόματα μαζί με αυτά των τμημάτων, σας παραθέτω:

1) Α’. Τμήμα Αγίου Τίτου Δίδες Γιαλιτάκη-Χανιωτάκη. 2) Β’ . Τμήμα Αγ. Τίτου. Δίδες Νίβα- Τζουλάκη.

3) Τμήμα Τριών Καμαρών μέχρι Καινούργιας Πόρτας Δίδες Βισκαδουράκη, Ξωμεριτάκη, Κουναλάκη.

4) Τμήμα Καινούργιου Δρόμου Δίδες Γκριδάκη, Κατσιφαράκη, Μπαντουβά.

5) Τμήμα Αγ. Μηνά Δίδες Θεοδωρίδου, Νικηφόρου Κανακάκη.

6) Τμήμα από οδού Χάνδακος μέχρις Αγίας Τριάδος Δίδες Χρυσάκη Σπινθουράκη.

7) Τμήμα Αγ. Δημητρίου Δίδες Λιναρδάκη, Ανδρεαδάκη, Βορεάδου, Τζοβενή.

8) Μασταμπάς κυρίαι Μαλαγαρδή, Σωμαράκη.

9) Πόρος κυρίαι Λατινάκη και Ντίρλα 10) Αλικαρνασός κυρίαι Λιονή, Νίχλου, Δίδες Βαρδαξή, Καϊσαρλή». Πραγματικά είναι άξιες συγχαρητηρίων οι κυρίες και δεσποινίδες οι οποίες αποτελούν τις παραπάνω επιτροπές για τη μεγάλη τους προθυμία, με την οποία φέρουν σε πέρας την ωραία αυτή κοινωφελή προσπάθεια.

H Οικοκυρική Σχολή «Εργάνη», με τη συμπαράσταση της κοινωνίας και τη βοήθεια της Πολιτείας, η οποία επίσης είναι απαραίτητη, έχει να επιτελέσει ένα πολύ υψηλό κοινωνικό προορισμό, τον οποίο κατανοούν οι πάντες και αντιλαμβάνονται. Μέσα στη Σχολή αυτή, τα εγγραφόμενα κορίτσια εκτός από τη συμπλήρωση ορισμένων γραμματικών γνώσεων θα καταρτίζονται κυρίως στην οικοκυρική, την χειροτεχνία, την οικιακή οικονομία και σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Σίγουρα οι συμμετέχουσες κυρίες και δεσποινίδες, θα είχαν πολλά οφέλη να αποκομίσουν. Τόσο για τις ίδιες, όσο και για τις οικογένειές τους.

Μέσα στη σχολή επίσης υπήρχε και οικοτροφείο για τις προερχόμενες από την επαρχία νέες. Πραγματικά στην προαναφερόμενη σχολή επιτελούνταν ένα άξιο θαυμασμού έργο για το οποίο παρείχε την εγγύηση η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Τη Διοικητική επιτροπή αποτελούσαν: Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήτης κ. Ευγένιος Αντιπρόεδρος Ευτυχία Εργαζάκη, Γραμματεύς Χρύσανθος Καρύδης, Ταμίας ο εκάστοτε υποδιευθυντής Εθν. Τραπέζης.

Όσο για το Διοικητικό συμβούλιο, είχε την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος Ευτυχία Εργαζάκη, Γραμματεύς Άννα Κατσουλογιώργη, Ταμίας Μαρίκα Φουντουλάκη. Σύμβουλοι Θεανώ Κοτσιφάκη, Χαρά Λιαναντωνάκη, Ελένη Φραγκιαδάκη και Χρυσή Ξανθουδίδου.

Ανάμεσα σ’ όλα τα άλλα η Διοίκηση της «Εργάνης», παράλληλα με την εγγραφή των μελών και την εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων, μεριμνά ήδη για τη στέγαση της σχολής σε κατάλληλο οίκημα. Όλοι ελπίζουν, ότι το γρηγορότερο θα τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα, ώστε στο μέλλον η λειτουργία της σχολής να καταστεί δυνατή. Όλα αυτά διαδραματίζονται «εν έτει», 1952.

Οικοκυρική σχολή «Εργάνη»!

Μία έξαρση της αυθόρμητης προθυμίας και της αλτρουιστικής καλοσύνης που έδειξαν κάποιες κυρίες, αλλά και κύριοι του Ηρακλείου, εκείνες της εποχής!

Οι διδάσκουσες στην σχολήν κυρίες Σοφία Αμαριώτου Φανουράκη, Μαρία Πετράκη, Τιτίκα Μαλαγαρδή, Παναγιώτα Γωνιωτάκη, Φιφίκα Κιοσκλή, οι δεσποινίδες Ευδοκία Ραΐση, Μαρία Ζωγράφου, Ελπίς Αργύρη, Δέσποινα Πλουμίδη, Αλεξάνδρα Κατσιφάρη και οι κυρίοι Μιχ. Καφφετζάκης γυμνασιάρχης, Γεώργ. Λιουδάκης. Όλοι οι εκλεκτοί αυτοί,  κύριοι κυρίες και δεσποινίδες έδειξαν ένα αλτρουϊστικό αυθορμητισμό και προθυμία ξεχύνοντας στα μαθήματά τους ολόκληρη την ψυχή τους που ο ακροατής δεν μπορεί να μη συγκινηθεί βαθύτατα παρακολουθώντας μια οιανδήποτε παράδοση.

Τον αυτό συγκινητικό ενθουσιασμό αισθάνθηκαν και εκείνοι που παρηκολούθησαν από την αρχήν το αδιάπτωτον ενδιαφέρον και την δημιουργική ορμητικότητα της κας Ευτυχίας  Εργαζάκη και των εκλεκτών κυριών μετά των οποίων συνεργάστηκαν εις το κοινωφελές αυτό έργο.

Τότε που η Καστρινή πολιτεία προσπαθούσε να ορθοποδήσει, αφού είχε υποστεί πολλά δεινά. Πόλεμοι, καταστροφές, βομβαρδισμοί, όλεθρος, θάνατος. Όλα αυτά τη σημάδεψαν με το παραπάνω.

ßΠαρόλα αυτά όμως δεν έχασε το βηματισμό της.

Οι Ηρακλειώτες δεν το έβαλαν κάτω, βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν, να δώσουν νόημα και χαρά στη ζωή τους. Τρεις Καμάρες, κήπος, Μπετενάκι, Κρήνη Μοροζίνι. Σημεία αναφοράς των Καστρινών, χώροι αναψυχής! Μαζί με τα διάφορα κοσμικά κέντρα και τα πολυάριθμα ζαχαροπλαστεία που γέμιζαν συνήθως τα απογεύματα της Κυριακής.

Εκείνη τη μέρα, του νυφοπάζαρου, όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι. Τέτοιες μέρες του Οκτώβρη που ο καιρός ήταν ακόμα καλός και  δειλά-δειλά καλούσε τους Ηρακλειώτες να βγουν και να περπατήσουν αλλά και να απολαύσουν την αγαπημένη τους πόλη!