Αιτία για το δημοσίευμα αυτό έγινε η σύλληψη ενός Αλβανού λαθρομετανάστη και κακοποιού, ο οποίος έχει μπει στην Ελλάδα με πλαστά στοιχεία, χρησιμοποιώντας περισσότερα από τριάντα διαβατήρια. Ετσι δηλώθηκε στα ΜΜΕ. Αυτό το νούμερο μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό, όμως αυτή είναι μια ιστορική και πραγματική αλήθεια.
Οι Αλβανοί κυκλοφορούν στην Ελλάδα με δύο ονόματα. Αυτό το στοιχείο όλοι το γνωρίζουν: και οι Ελληνες και οι Αλβανοί. Το ένα είναι γενικά αλβανικής μορφής και σημειώνεται στα κρατικά χαρτιά της χώρας προέλευσης ενώ το δεύτερο είναι της ντόπιας κατάκτησης. Οι Ελληνες και η καταπληκτική γλώσσα τους προφέρουν με δυσκολία κάποια γράμματα της γειτονικής γλώσσας. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.
Μάλλον υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Η χριστιανική πίστη ψάχνει να ξαναχτίσει τα άδικα αποικημένα εδάφη τα οποία τα έκανε ανύπαρκτα η τουρκοκρατία για τέσσερις αιώνες και ο κομμουνισμός του Χότζα για σχεδόν μισό αιώνα. Και πολύ καλά σκέφτεται και δρα. Τώρα, στα χρόνια της δημοκρατίας ξαναχτίζονται οι γκρεμισμένες εκκλησίες.
Οι άνθρωποι κάνουν ελεύθερα τον σταυρό τους. Οταν μπήκε ο Αλβανός στην Ελλάδα σαν μετανάστης, εάν λεγόταν Γιώργος ήταν ο αγαπημένος του ντόπιου, έβρισκε εργασίες, πληρωνόταν καλά, δεχόταν δώρα, έτρωγε μαζί με τον Ελληνα εργοδότη. Γι’ αυτό ο Αλβανός μετανάστης που προερχόταν από την ακραία φτώχεια και κυνηγούσε την άμεση οικονομική αλλαγή, τα άλλαξε όλα: όνομα, επίθετο, μητρώνυμο, πατρώνυμο.
Πριν τον λέγανε Μπαϊράμ, τώρα ονομάζεται Αποστόλης, στο διαβατήριο γράφει Αλμπάν, τώρα ονομάζεται Αλέκος. Πολλά αλβανάκια, μικρά και μεγάλα, βαφτιστήκανε χριστιανοί, πάνε στην Εκκλησία και ανήκουν στη χριστιανική πίστη.
Αυτή η μεταμφίεση στοιχείων ανήκει μόνο σε σένα βρε Αλβανέ. Ο Αγγλος, ο Γερμανός, ο Αραβας το λένε δυνατά το όνομά τους, δεν αλλάζουνε διαβατήριο όταν έρχονται σ’ αυτή τη χώρα.
Εσύ που έχεις μια πατρίδα, που τραγουδάς έναν εθνικό ύμνο, πώς το εξηγείς αυτό το φαινόμενο; Οπου και να πας στην Ελλάδα κουβαλάς δύο ονόματα. Προσπαθώ να φανταστώ τη μακάβρια στιγμή της αποχώρησής σου προς τον άλλο κόσμο. Οι δικοί σου θα κλάψουνε λέγοντας “αντίο” και “καλό ταξίδι”. Με ποιο όνομα θα σε αποχαιρετήσουνε, με το παλιό ή με το καινούργιο; Μπορείς να μου πεις;
Μπεκίμ Τσαπόκου