Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τότε που συνέβησαν τα πλημμυρικά γεγονότα στη Μάντρα Αττικής (Νοέμβρης 2017) και ένα τετράμηνο από τις πυρκαγιές στο Μάτι (Ιούλιος 2018), που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, ενώ έγιναν και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Τα θλιβερά αυτά γεγονότα όμως απέδειξαν ότι ενώ η ελληνική Πολιτεία ψηφίζει νόμους, δεν παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα να έχομε πληθώρα νόμων και υπερπληθώρα παραβάσεων. Επειδή λοιπόν δεν ασκείται κανένας έλεγχος, οι πολίτες κάνουν όχι αυτά που προστάζουν οι νόμοι, αλλά αυτά που εξυπηρετούν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα.

Έτσι λοιπόν ενώ απαγορεύεται να κατασκευάζονται οικοδομές μέσα σε ρέματα και σε δάση, αρκετοί πολίτες κτίζουν αυθαίρετα τόσο μέσα σε ρέματα, όσο και σε δάση και μετά ασκούν πιέσεις προς την Πολιτεία για τη νομιμοποίηση τους. Επειδή όμως η πολιτική εξουσία προτάσσει το κομματικό από το εθνικό συμφέρον, προβαίνει στη νομιμοποίηση τους και έτσι η παραβατικότιτα γίνεται νομιμότητα.

Η φύση όμως δεν αποφασίζει με κομματικά ή άλλα κριτήρια, αλλά εφαρμόζει τους δικούς της φυσικούς νόμους και οτιδήποτε ενοχλεί την κανονική λειτουργία της έρχεται και το εξαφανίζει εντελώς.

Οι ευθύνες λοιπόν της Πολιτείας για τις καταστροφές που έγιναν τόσο στη Μάντρα όσο και στο Μάτι Αττικής είναι διαχρονικά τεράστιες, διότι οι περιοχές αυτές δεν βρίσκονται σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, αλλά είναι σε πυκνόκατοικημένες περιοχές και μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να αντιληφθεί τις όποιες παράνομες εργασίες γίνονταν και να σταματήσει την ανέγερση των παράνομων κτισμάτων, τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευση των ομβρίων υδάτων σε ότι αφορά τη Μάντρα Αττικής και την ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων στο Μάτι από τους στενούς δρόμους.

Μπορεί βέβαια τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στη Μάντρα και στο Μάτι Αττικής να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αλλά, επειδή η Πολιτεία συνήθως βρίσκεται σε λήθαργο και ξυπνάει μόνο όταν συμβεί κάποιο εξαιρετικό γεγονός, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπενθυμίσομε τα συγκεκριμένα γεγονότα, μήπως και ευαισθητοποιηθεί και πάρει τα αναγκαία μέτρα, για να μην έχομε στο μέλλον και άλλες παρόμοιες καταστροφές. Γιατί όποιος ξεχνά τις παραλήψεις και τα λάθη που έκανε χθες, είναι βέβαιον ότι θα τα επαναλαμβάνει συνεχώς.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση του πολίτη για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές οι σεισμοί κτλ, με αποτέλεσμα ο πολίτης να λειτουργεί κατά βούληση, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, με κίνδυνο να χάνει ακόμη και την ίδια τη ζωή του.

Ενώ άλλες προηγμένες χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο ακραία φυσικά φαινόμενα, επειδή οι πολίτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι, λειτουργούν συντεταγμένα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ λιγότερες απώλειες τουλάχιστον σε ανθρώπινες ζωές.

Για την ενημέρωση λοιπόν των πολιτών πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να εκδώσει φυλλάδιο με σχετικές πληροφορίες – οδηγίες το οποίο θα διανείμει σε όλους τους πολίτες, ώστε να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις, διότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.

 

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην διευθυντής ΕΛΤΑ