Εδώ και λίγο καιρό ακούγεται ολοένα και συχνότερα το θέμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αν και η επίσημη πρωθυπουργική δήλωση δεν έχει αλλάξει.
Όμως στα μάτια ενός κάπως έμπειρου και ίσως πονηρεμένου παρατηρητή δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας μας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τα εκεί και ότι οι δηλώσεις και συμπεριφορές τους έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικές.
Βέβαια, από μια άποψη είναι περίεργο το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική κρίση η οποία ήρθε να μας βρει πριν καλά-καλά βγούμε όσο γίνεται αβλαβείς από την πανδημία του κορονοϊού, να έχουμε κατά νου ετούτη τη στιγμή και την εκλογική αναμέτρηση.
Ίσως σε αυτό να συντελούν και οι όποιες κοινωνικές παροχές δίδονται από την κυβέρνηση, ενώ όπως τονίζουν πολλοί, κρατά στα χέρια της και άλλα μέτρα ανακούφισης των πολιτών γιατί οι απαιτήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πιθανόν να χρειασθούν περισσότερες παροχές σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.
Την ίδια στιγμή προκαλεί εντύπωση η επιμονή και εμμονή μετ’ επιτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, όταν είναι γνωστά τα αποτελέσματα των τελευταίων γενόμενων δημοσκοπικών μετρήσεων. Όμως αν παρακάμψουμε την τελευταία παράμετρο, η οποία έχει αναλυθεί κατά κόρον από πολλούς, στα μέτρα με τα οποία θα πορευτεί η κυβέρνηση προς τις εκλογές, βρίσκονται πολλές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες υποσχέθηκε, όφειλε και δεν υλοποίησε ακόμη, φοβούμενη το πολιτικό κόστος που θα εισέπραττε.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δεκαετίες και για να ακριβολογούμε από την ίδρυση του ΕΣΥ, η αστυνόμευση των πανεπιστημιακών σχολών συνεχώς εξαγγέλλεται και τίποτα το ουσιαστικό δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα, και τόσα άλλα που βαίνουν παράλληλα με τις ολοένα και αυξανόμενες γνωστές κοινωνικές απαιτήσεις στήριξης των ευάλωτων.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά, κάθε κίνηση ελάφρυνσης των κοινωνικών στρωμάτων από το κυβερνητικό επιτελείο, εκλαμβάνεται ως προεκλογική χειρονομία. Μείωση των λογαριασμών ενέργειας, συγκράτηση τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, και όλα τα παρεμφερή, δίνουν για τους περισσότερους σήμα εκλογικό.
Το δυστύχημα είναι πως την άποψη ενστερνίζονται και κυβερνητικά στελέχη όπως βουλευτές και ακόμα περισσότερο οι κατέχοντες υπουργικές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται το σχετικό σήμα με μια σειρά ολόκληρη από πάνω έως κάτω στην ιεραρχία και οι όποιες δραστηριότητες να ατονούν σοβαρά.
Κι όλα αυτά γιατί το κράτος μας είναι έτσι διαρθρωμένο ώστε η περίοδος εκείνη που αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις να χαρακτηρίζεται από αναστολή των όποιων εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε υπουργείο. Κι αυτό αρχίζει μήνες πριν και συνεχίζεται και κάποιους μήνες μετά μέχρις ότου στελεχωθούν τα υπουργεία και ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους. Όμως δεν ξεφεύγει της προσοχής μας δεκαετίες τώρα, πως οι κυβερνήσεις σπανίως εξαντλούν την τετραετία και συνήθως προκηρύσσουν τις εκλογές όποια στιγμή θεωρούν την καταλληλότερη γι’ αυτούς, ένα φαινόμενο άξιο απορίας!
Έτσι με την παραμικρή φημολογία των εκλογών, οι επενδύσεις, η οικονομία, οι σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πάνω σε κρίσιμα ζητήματα μετακινιούνται σε απώτερο χρόνο με αποτέλεσμα ένα χρονικό κενό που στοιχίζει σε πολλούς και κυρίως στην ίδια τη χώρα. Ταυτόχρονα, η ούτως ή άλλως, δυσκίνητη δημόσια μηχανή ελαττώνει τις στροφές της εν όψει αποτελεσμάτων και σχετικών εξελίξεων. Τα γεγονότα τα έχουμε ζήσει πολλάκις στο παρελθόν και δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά στην πολιτική ζωή του τόπου.
Για την συγκεκριμένη συγκυρία, όπως δείχνουν τα πράγματα, και κατά πάσα πιθανότητα, θα απαιτηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις λόγω της απλής αναλογικής την οποία έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση για τους γνωστούς δικούς της, καθαρά, λόγους. Στην παρούσα φάση που διέρχεται η χώρα, με τον πόλεμο στη γειτονιά μας, την άνοδο των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά, την αύξηση του πληθωρισμού χωρίς να γνωρίζουμε έως πού, η εκλογική διαδικασία κάθε άλλο παρά συμφέρει τη χώρα.
Επομένως και η όποια αναφορά ή έστω υπαινιγμός για εκλογές χειροτερεύουν την ήδη κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας μας και αποτελούν αρνητική παράμετρο. Σε απαραίτητα έσοδα, καίριες μεταρρυθμίσεις, κρίσιμα νομοσχέδια και τόσα άλλα πεδία που οφείλει να ασχοληθεί το κυβερνητικό επιτελείο χωρίς καθυστέρηση.
* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ