Στο καφενείο είχε δροσιά. Ο κλιματισμός δούλευε. Έξω καύσωνας. Οι θαμώνες μέσα, σχεδόν όλοι τους γεροντάκια, μιλούσαν για την πολιτική κατάσταση: για την δεύτερη παταγώδη αποτυχία του Τσίπρα στις εκλογές και για την παραίτησή του.
Ο Τσίπρας υπήρξε ένας διάττων αστήρ. Εμφανίστηκε σε μια στιγμή ανωμαλίας, άστραψε, έλαμψε και τελικώς εχάθη, έλεγε ο κυρ Ζήσης υπερήφανος για την καθαρεύουσα που χρησιμοποίησε.
Ξαφνικά εμφανίστηκε το αχώριστο ζευγάρι, τα δυο γεροντοπαλίκαρα, ο κύριος Κυριάκος, κομψός, ευθυτενής, καλοντυμένος, και ο κύριος Τρύφων με το αεικίνητο και, παρά την ηλικία του, ζωηρό βλέμμα και πνεύμα αστραφτερό. Στάθηκαν στην μέση, μέχρι να αποφασίσουν πού να καθίσουν.
-Δεν θέλω απέναντι από το κλιματιστικό, είπε ο κύριος Τρύφων. Με ενοχλεί το παγωμένο ρεύμα.
-Ελάτε εδώ, καθίστε!
Σχεδόν όλοι είχαν σταθεί όρθιοι και τους πρόσφεραν θέσεις τιμητικώς.
Βολεύτηκαν σε μια γωνιά. Και η συζήτηση ξανάρχισε με νέο θέμα τώρα.
-Κύριε Τρύφων, την περασμένη φορά που ήρθατε στο καφενείο, μας είπατε πολλά και σπουδαία πράματα. Τι σπουδαίο έχετε να μας πείτε σήμερα; ρώτησε ο κυρ Ζήσης.
-Να μας πει για την τεχνητή νοημοσύνη, πετάχτηκε ο κυρ Τάσος. Τι μηχάνημα είναι αυτό. Άλλο που δεν ήθελε ο κύριος Τρύφων. Πήρε μπρος και άρχισε να λέει. Τον άκουγε προσεκτικά και ο συνοδός του, ο κύριος Κυριάκος.
-Η τεχνητή νοημοσύνη – ΤΝ στα ελληνικά, ΑΙ στα αγγλικά από το Artificial Intelligence – μπορεί, ίσως αυτοβελτιούμενη και αυτοτελειοποιούμενη, να αποβεί ευλογία ή καταστροφή για την ανθρωπότητα. Στην ιατρική π. χ. μπορεί να μας προσφέρει καινούργια φάρμακα και πρωτόγνωρες θεραπείες. Όμως στην πολεμική τέχνη ή στα χέρια ενός κακούργου μπορεί να δημιουργήσει πρωτόγνωρα μέσα καταστροφής.
Μπορεί να προσφέρει πλούτο σε μια κοινωνία. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος να γίνει η ανθρωπότητα τελικώς υπόδουλη μιας ανεξελέκτως εξελισσόμενης τεχνητής νοημοσύνης. Διότι η λογική ενός ρομποτικού μηχανήματος δεν επηρεάζεται από συναισθήματα, όπως η λογική του ανθρώπου.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα και τους χειρισμούς των δυνατών του χρήματος και των σοφών εφευρετών, αν δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη θα μείνει υποτελής στον άνθρωπο ή θα ξεφύγει και θα γίνει η ίδια κυρίαρχη στην οικουμένη.
Θα χρειαστεί διεθνής συνεργασία και κοινή λογική στα επόμενα έτη, για να κρατηθεί υπό έλεγχο η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε αναπτυσσόμενη να μη δημιουργεί προβλήματα στα συντάγματα των χωρών, στις διεθνείς αγορές, στην διεθνή ασφάλεια… Μία ανεξελέγτως αναπτυσσόμενη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμη και να εξοντώσει το ανθρώπινο γένος.
Τους έλεγε και άλλα πολύ παράξενα. Εμβρόντητους τους άφησε όλους.
-Αλήθεια, κύριε Τρύφων, θα μπορεί το μηχάνημα να θεραπεύει και πολύ σοβαρές αρρώστιες; ρώτησε ο Απόστολος που έπασχε από παράξενη ανίατη ασθένεια.
Όμως ο κύριος Τρύφων δεν του απάντησε. Είπε “Πέρασε η ώρα” και το ζευγάρι, Κυριάκος και Τρύφων, σηκώθηκαν και έφυγαν.
-Πλάκα θα έχει να βάλεις δυο τέτοια μηχανήματα να παίξουν σκάκι, είπε χαριτολογώντας ο κυρ Ζήσης. Κανείς όμως δεν γέλασε.
-Όταν τον βλέπεις τον κύριο Τρύφωνα, έτσι κοντό και εμφανισιακά ασήμαντο, δεν τον υπολογίζεις. Όταν όμως τον ακούς να σου μιλεί, αλλάζεις γνώμη, είπε ο Ζήσης.
-Κι όμως έχει τόση σοφία! είπε ο κυρ Τάσος.
-Υπερβολές… Μορφώθηκε, δεν παντρεύτηκε, παιδιά σκυλιά δεν έχει, όλη μέρα διαβάζει… μουρμούρισε ο κυρ Γιώργος.
-Δεν είναι όπως τα λες, απάντησε ο κυρ Τάσος. Κι άλλοι είναι έτσι ή περίπου έτσι, αλλά σοφία δεν έχουν. Το μυαλό τους είναι φορτωμένο με προλήψεις και καθυστερημένες ιδέες. Είναι να το έχεις μέσα σου. Να σε βοηθάει και το μυαλό σου.
*** “Και ύστερα ο άνθρωπος εφεύρε την τεχνητή νοημοσύνη, που εξόντωσε τον απόγονο του Νεάντερταλ. Και κυριάρχησε αυτή επί της γης”. Προσοχή μη βγει αληθινή η τρελή αυτή προφητεία, μου έλεγε αργότερα γελώντας ο φίλος μου ο Σωκράτης.