Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου με επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ) το 15ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο σε θέματα Απελευθερωμένης Αγοράς Ηλεκτρισμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (DEMSEE).  Το συνέδριο αυτό θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε: Κρητικό Συνέδριο Ηλεκτρικής Ενέργειας, αφού το είχα ιδρύσει στο Ηράκλειο το 2005, και οργανώθηκε για πρώτη χρονιά το 2006 σε γνωστό συνεδριακό κέντρο του Ηρακλείου.

Το Συνέδριο δέχεται όλα τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα τα σχετικά με τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ).  Φέτος το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και είχε στο επίκεντρο τα ηλεκτροενεργειακά θέματα της Κρήτης.

Το ΣΗΕ Κρήτης έχει πρόσφατα εκσυγχρονιστεί, λειτουργεί διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, και έχει αποκτήσει τεχνολογία Ευέλικτων Συστημάτων Μεταφοράς Εναλλασσομένου Ρεύματος (ΕΣΜΕΡ), επομένως έχει την πρωτοπορία στο Ελληνικό Σύστημα.

Η ηλεκτρική παροχή στην Κρήτη έχει κατακόρυφα βελτιωθεί και η ποιότητα ηλεκτρικής παροχής στους καταναλωτές είναι τώρα εφάμιλλη με εκείνη στο ηπειρωτικό ΣΗΕ της χώρας.  Τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρική παροχή που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές στην Κρήτη, προηγούμενες δεκαετίες, ανήκουν οριστικά στο παρλθόν.

Με την αναμενόμενη λειτουργία των καλωδίων συνεχούς ρεύματος στο τέλος του 2024, η Κρήτη θα μετατραπεί σε κόμβο αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος στους ντόπιους καταναλωτές θα είναι πλέον στα κορυφαία πρότυπα της Ευρώπης.

Στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας μας  οι εν λειτουργία ΑΠΕ ξεπέρασαν ήδη τα 10 γιγαβάτ, με λίγο περισσότερα από τα μισά να είναι φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά.  Ας σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα (Μάιο) η ηλεκτρική ζήτηση ενέργειας καλύφθηκε κατά το ήμισυ από παραγωγή ΑΠΕ.

Οι Αγορές Ηλεκτρισμού λειτουργούν ήδη μέσα στην περίοδο της ονομαζόμενης Πράσινης Μετάβασης. Δηλαδή, στην χρονική αυτή περίοδο που διανύουμε στην οποία πρέπει να υπάρξει προσαρμογή τέτοια, ώστε να πάμε από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ και να μηδενισθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.  Στην τρέχουσα περίοδο, γίνονται προσπάθειες για καθαρές μεταφορές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) εξετάζει τις δυνατότητες καθαρών θαλάσσιων μεταφορών με βάση το λιμάνι του Ηρακλείου.  Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οφέλη για τους κατοίκους του Ηρακλείου με την απαλλαγή της πόλης από τους ρύπους που εκπέμπονται από τα πλοία.  Η ηλεκτρική ενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, και η αμμωνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην προσπάθεια της Ανθρωπότητας να αποτρέψει την Κλιματική Αλλαγή ο Ηλεκτρισμός μπορεί να αποδειχθεί ένα καίριο εργαλείο, για πολλούς και διάφορους λόγους.  Για να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των ΑΠΕ.  Για να καθιερωθούν τα έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μεταφορές.  Για να επιτευχθούν μέγιστοι βαθμοί απόδοσης στις Πόλεις και στη Βιομηχανία.

Για θέρμανση-ψύξη με αντλίες θερμότητας.  Για την εξομάλυνση στις ημερήσιες καμπύλες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διασυνδέσεις ηλεκτρικών δικτύων μεγάλων γεωγραφικών περιοχών.  Για την εξασφάλιση ποιότητας, υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με τη λειτουργία έξυπνων δικτύων και μικρο-δικτύων.  Τέλος, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ένα όραμα που έχει καλλιεργηθεί από την επιστημονική κοινότητα τώρα και πάνω από εξήντα χρόνια, είναι να επιλυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας με τη λειτουργία Σταθμών Παραγωγής με Πυρηνική Σύντηξη.  Βέβαια, ο έλεγχος του θερμοπυρηνικού πλάσματος αστρικών θερμοκρασιών έχει αποδειχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, εξαιρετικά δυσχερής.

Όμως πρόσφατα, έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι και φαίνεται σαν να είναι δυνατόν σε δέκα χρόνια από τώρα να μάθουμε το πότε θα μπορεί να λειτουργήσει η πρώτη μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής.

Στις μέρες μας, όπου οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μπορούν ως έννοιες να συνενωθούν, αφού και οι καταναλωτές επιτρέπεται να παράγουν ρεύμα αλλά και οι παραγωγοί μπορούν να καταναλώνουν ρεύμα, το ευρύ κοινό αναδεικνύεται σε ένα ρυθμιστικό παράγοντα-κλειδί στη λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων αλλά και των αγορών ηλεκτρισμού.

Έτσι, είναι σαφές ότι υπάρχει μια κρίσιμη Κοινωνική Διάσταση σε όλα αυτά, και οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένα νέος πολύ σημαντικός τρόπος κοινωνικής παρέμβασης.  Η Κρήτη προχωρά και στον τομέα αυτό.

Υπήρξαν συμμετοχές από 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το Συνέδριο είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΒΕΗ.

 

* Ο καθηγητής Θαλής Μιχ. Παπάζογλου, PhD, προήδρευσε του 15ου Διεθνού ετήσιου DEMSEE