Ενα διαφορετικό πανηγύρι ήταν εκείνο… και όταν τελειώνουν αυτού του είδους τα πανηγύρια, σίγουρα η δυσαρέσκεια είναι εμφανής στα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Διάστημα του Μεσοπολέμου και πιο συγκεκριμένα  καλοκαίρι, Ιούλιος του 1932.

Το τμήμα εκδρομών του ΕΓΟΗ αποφασίζει να διοργανώσει διήμερη εκδρομή από το Ηράκλειο στους Καλούς Λιμνιώνες!

Θάλασσα, εξοχή, θρησκεία, αρχαιολογία, ιστορία, λαϊκές παραδόσεις.

Όλα αυτά συνέβαλαν στο να μη χάσει αυτή η επίπονος για εκείνη την εποχή προσπάθεια την ομορφιά της.

Στην εκδρομή είχαν δηλώσει συμμετοχή και ορειβάτες των Αθηνών αλλά λόγω μεταφοράς των με ατμοπλοϊκά δρομολόγια, δεν κατέστη δυνατόν. Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία της εκδρομής ήταν μεγάλη και σ’ αυτό συνέβαλαν οι διοργανωτές της, όπως ο ιατρός Φανουράκης, ο έμπορος Ζέης, ο οποίος ήταν πρόεδρος και ταμίας του τμήματος εκδρομών της ΕΓΟΗ, μαζί βέβαια και ο ακούραστος και πάντα δημιουργικός διευθυντής του μουσείου Ηρακλείου Μαρινάτος, καθώς και ο καθηγητής Ευριπίδης Τζώρτζης.

Οι εκδρομείς πέρασαν από το χωριό Λίσταρος και όταν πήγαιναν, αλλά και κατά την επιστροφή τους, αφού δέχτηκαν την φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι τους προσέφεραν γλυκά και αναψυκτικά. Παρόμοια φιλοξενία είχαν και από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας όπως και από τους άλλους μοναχούς. Μία από τις πιο ιστορικές μονές του νησιού μας.

Οι εκδρομείς πηγαίνοντας στον προορισμό τους, φιλοξενήθηκαν στην Πόμπια από την οικογένεια του Χατζηκαρτεράκη, ιδρυτού του προσκυνήματος του Αποστόλου Παύλου των Καλών Λιμένων.

Οι ναυτικοί των Καλών Λιμένων καλοδέχτηκαν τους εκδρομείς και τέθησαν στη διάθεσή τους προκειμένου αυτοί να επισκεφθούν την Λασαία χώρα ακτοπλοϊκά.

«Εις την εκδρομήν έλαβον μέρος ο κ. και η κ. Μαρινάτου, ο κ. και η κ. Γερουλάνου, η δις Άλλεξ, ο κ. και η Πολυχρονίδου, ο κ. και η Κ. Καλλιγιάννη, ο κ. και η κ. Ζαχαρίου, η κ. Μαθιουδάκη, η δις Ίρις Καρακάς και οι κ.κ. Σταυριανίδης, Στρέιτ, Φανουράκης, Ζέης, Πίκουλας, Ρεγκινάκης, Καπετάν Ι. Πολυξύγκης, Ρόζεμπουχ, Καίτλιχ μετά του υιού του Έντι, δοκτ. Στάϊμενς, Δουκουμετζίδης, Λαμπρινίδης, Μουντράκης δ/ντής της «Δράσεως», Σιρινιάν, Α. Χριστοφορίδης και Π. Κανακάκης».

Ένας εκ των εκδρομέων περιγράφει αυτή την εκδρομή η οποία είχε  αρχίσει ημέρα Τρίτη και έληξε δυστυχώς την Τετάρτη το βράδυ με επιστροφή στο Ηράκλειο.

Οι  εκδρομείς συγκεντρώθηκαν Τρίτη πρωί 6.30π.μ. στο κατάστημα αυτοκινήτων του Παπαδάκη και η εκκίνηση έγινε στις 8.00π.μ. με πρώτο σταθμό τα Πρινιανά Χαράκια, όπου ο διευθυντής του μουσείου Ηρακλείου Μαρινάτος τους μίλησε για θέματα που αφορούν λαϊκές παραδόσεις της προαναφερόμενης περιοχής.

Μία περιοχή με απίστευτη ομορφιά, με πολλά λαξευτά πατητήρια, με πλούσια βλάστηση στις ρεματιές της, όπου φυτρώνουν τα πολλά ποικιλόχρωμα κυκλάμινα του Φθινοπώρου.

Εκεί όπου βρίσκονται οι χαρακτηριστικοί βράχοι από Ψαμμίτη, τους οποίους οι ντόπιοι τους ονομάζουν “οι πίτες της Γριάς” ή “της Γριάς τα τυριά” αλλά πάλι τους ξέρους ως “οι αμάδες του Διγενή”. Χαρακτηριστικά τα λόγια του αρθρογράφου:

«7μ.μ. Άφιξις εις Καλούς Λιμένας. Είναι αδύνατον να περιγράψη κανείς την γραφικότητα της παραλίας και των διαδοχικών λιμενίσκων.

Εφιλοξενήθημεν εις του κ. Χ” Καρτεράκη όπου προσεφέρθησαν αναψυτικά, μετά ολιγόλεπτον δε ανάπαυσιν επηκολούθησε θαλάσσιο μπάνιο από το οποίον δεν έλειψε βέβαια και το μιξ.

Και έπειτα… γεύμα ει του Χατζή εις το οποίον παρεκάθησεν ο Θεοφιλέστατος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας.

Είναι αφάνταστος η πληθώρα των φαγητών από τα οποία δεν έλειπε και ο σχετικός οβελίας. Κατά το γεύμα επεκράτησε άκρα ευθυμία αι προπόσεις δε και οι λόγοι ήσαν εις την ημερησίαν διάταξιν.

10μ.μ. Κατάκλισις εις την αμμουδιά. Κι εδώ είναι πια η κατακλείς της γραφικότητος. Νύκτα περίφημος, άκρα γαλήνη στη θάλασσα, δροσιά και κρεββάτι μαλακά σαν αμμουδιά.

Τετάρτη: Το εγερτήριον γίνεται στας 6π.μ. Παρακολουθούμε όλοι τη θεία λειτουργία εις ην εχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Αρκαδίας. Μετά την εκκλησίαν ο κ. Μαρινάτος κάμνει ολόκληρον διάλεξιν περί της ιστορίας της περιοχής του ναού και γενικώς μιλεί για όλα τα αφορώντα τον Απόστολον Παύλον».

Ο Θεοφιλέστατος Αρκαδίας, ήταν ο Βασίλειος Μαρκάκης, μια εξέχουσα πραγματική προσωπικότητα, με μεγάλο έργο στην περιοχή της Μεσσαράς. Η εκδρομή στους Καλούς Λιμένες έφτασε στο τέλος της και όπως όλα τα ωραία, έτσι κι αυτή τέλειωσε γρήγορα με τις ευχές όλων να επαναληφθεί σύντομα.