Η τραγική περιπέτεια της οικογένειας Λεμπιδάκη είχε ευτυχώς αίσιο τέλος. Ο Μιχάλης απελευθερώθηκε, είναι υγιής και η αστυνομία έκανε άριστα τη δουλειά της.
Και τα δύο αυτά χαρμόσυνα γεγονότα επανέφεραν όχι μόνο στους φίλους της οικογένειας, αλλά πιστεύω στην ταπεινωμένη από τη βάναυση πράξη των εγκληματιών κοινωνία του Ηρακλείου, της Κρήτης, το χαμόγελο της ελπίδας.
Η οικογένεια Λεμπιδακη, τιθασσεύοντας τις ακραίες συναισθηματικές εξάρσεις, που αναγκαστικά συνόδευσαν την ομηρεία του Μιχάλη, και επιλέγοντας τον δρόμο του μέτρου, της λογικής, της ευθυκρισίας, της πίστης στη δύναμη της συνεργασίας, απέδειξε και μέσα από την τραγική περιπέτεια που βίωσε πως τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και υποδειγματική η διαχείριση που έγινε από την οικογένεια, ενός τόσο δύσκολου και φορτισμένου συναισθηματικά προβλήματος.
Η αστυνομία επίσης έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει για να ανταποκρίνεται στο έργο της.
Μας απέδειξε πως εάν αφεθεί ελεύθερη, δίχως πολιτικές παρεμβάσεις, μπορεί να επιβάλλει την έννομη τάξη και στα άβατα στέκια της οικονομικής και “πολιτικής” μαφίας.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές παρεμβάσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στο έργο της αστυνομίας αλλά και της δικαιοσύνης, πληγώνουν καίρια το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Οι δικές μας ευθύνες, των πολιτών, είναι μεγάλες, γιατί όχι μόνο δεν διαμαρτυρόμαστε, αλλά πολλοί πιστεύουν πως βολευόμαστε μέσα σε αυτόν τον ηθικό ξεπεσμό.
Ας αναλογιστούμε όμως ότι: Θεμελιώδης και υπαρξιακή αρχή για τη λειτουργία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η δικαιοσύνη και ως σύμφυτο αυτής η ασφάλεια των πολιτών. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, η τήρηση των κανόνων, των νόμων που έχουν θεσπισθεί.
Οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, πολιτιστικοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, οφείλουν να αναγάγουν το αίτημα της εφαρμογής των νόμων, την πάταξη της εγκληματικότητας, σε ένα από τα σημαντικότερα προς επίλυση θέματα.
Να υπενθυμίζουν συνεχώς στους πολιτικάντηδες ότι η παραβατικότητα έχει αποκτήσει διαλυτικές για τον κοινωνικό ιστό διαστάσεις και ότι οι νόμοι για να εκπληρώνουν τοΝ σκοπό τους πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις.
Να τους υπενθυμίζουμε εμφατικά πως οι άβατοι χώροι, τα εκκολαπτήρια της ανομίας και της εγκληματικότητας είναι γνωστά, και αυτό που μένει είναι η δική τους θέληση για να επανέλθομε στην κανονικότητα.
Υ.Γ. Τέλος της δεκαετίας του ογδόντα είχαμε συγκροτήσει με πρωτοβουλία του Νίκου Λεβεντάκη συλλόγου εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος με αφορμή την οπλοχρησία και την καταπάτηση των δημόσιων χώρων. Το 2008 η ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ είχε διοργανώσει ημερίδα με μοναδικό θέμα την παραβατικότητα. Για το ίδιο θέμα το 2007 είχαμε επισκεφτεί τον εισαγγελέα Ηρακλείου ο Γιώργος Γαλενιανός, ο Μανώλης Βασιλάκης και ο υπογράφων.
* Ο Γιώργος Κατσαράκης είναι Η/Μ Μηχανικός