Ένα ενδιαφέρον έργο, θεατρική διασκευή της Άννας Μαχαριανάκη, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Διονύση Παπαμήτσου, βασισμένο στις καταγραφές των κρητικών παραμυθιών του Αριστοφάνη Χουρδάκη (1932-1917),  παρουσιάζεται το Σάββατο  και την Κυριακή (1 και 2 Φεβρουαρίου 2025) στο φιλόδοξο  Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για το συγκεκριμένο θέμα,  αναγράφεται ότι «Η χρυσή κλωστή που τα ενώνει είναι η αγάπη, η φαντασία και οι ανθρώπινες επιθυμίες για σύνδεση με ό,τι μας περιβάλλει».

Μια γοητευτική, όπως αναμένεται, παράσταση με έμφαση στις πλούσιες λαογραφικές αναφορές της Κρήτης. Ανασύρω κάποια βιογραφικά του στοιχεία από δύο βιβλία που τόσο πρόθυμα μου χάρισε όταν είχαμε γνωριστεί.

Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή το 1932. Τελείωσε το Γυμνάσιο Καστελλίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου.

Αφού διορίστηκε δάσκαλος, φοίτησε για δύο χρόνια στη Μετεκπαίδευση των Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Κρήτης και στα πρότυπα Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο, ασχολήθηκε επισταμένως και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάθος για την παράδοση του τόπου του. Δύο μάλιστα συλλογές του τιμήθηκαν με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών (1966 και 1972).

Όσο ζούσε, λοιπόν, δεν έπαψε να ασχολείται με το κρητικό παραμύθι, τα ανέκδοτα και τα δημοτικά τραγούδια της  Κρήτης. Όλα τα βιβλία του, σημειώνω, εκδόθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης.

Θυμήθηκα ξανά, με αφορμή τις παραπάνω εκδηλώσεις, με συγκίνηση την ευγένεια του χαρακτήρα του, την υπομονή και καρτερικότητά του, αφού για κάποιο  χρονικό διάστημα υπήρξε ασθενής μου στο Παν/κό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τη φινέτσα του, και πολλά άλλα  πλούσια  χαρίσματα που έφερνε πάντοτε μαζί του, εκείνος ο γλυκύτατος άνθρωπος.

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι τέως διευθυντής Χειρουργικής και συγγραφέας