-Άμα σε ρωτήξουνε Κωνσταντή, ιντάναι το άγχος, κατέχεις να τους πεις;
-Κάτι ξέρω Διογένη, εσύ δεν ξέρεις;
-Kατέχω ιντάναι, μα δεν κατέχω να το πω με λόγια
-Έτσι είναι Διογένη, ξέρομε πάμπολες λέξεις πολύ καλά αλλά δεν ξέρουμε να τις εξηγήσομε. Όπως για παράδειγμα κάποτε αρωτούσανε κορίτσα και αγόρια όλοι τελειόφοιτοι λυκείου, στην λεωφόρο ακαδημίας, κάποιο κανάλι, τι θα πει αγάπη. Άκου απαντήσεις. Αγάπη είναι όταν αγαπάς τη μάνα σου! Άλλος έλεγε, όταν αγαπάς μια γυναίκα και την παντρεύεσαι! Άλλη,  όταν αγαπάς την Παναγία! και άλλα παρόμοια….

-Ντα ετουλόγουσου μαθές, ίντα δα πεις πως είναι;
-Θα πω Διογένη πως είναι ένα έντονο ψυχικό ενδιαφέρον. Μια βαθιά συμπάθεια, ένα τρανταχτό ενδιαφέρον για τον άλλο! – είδες; κι εγώ δε γατέχω ίντα βλακεία ήθελε να πω…και δε μου λέει εδά, να σε ρωτήξω πάλι, ίντα δα θα πει άγχος, και πως δα καταλάβουμε αν έχουμε άγχος;
-Το άγχος Διογένη είναι πολύ λογικό. Είναι το ήπιο φυσιολογικό, το οποίον είναι και παραγωγικό. Είναι το μεσαίο το οποίπ σε αγχώνει περισσότερο από το πρώτο, αλλά το παλεύεις. Έτσι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Είναι και το τρίτο το αρρωστημένο— εγώ σε πιο ποσοστό λες πως είμαι;

-Εσύ Διογένη ανήκεις στην πρώτη κατηγορία και επειδή θα με ρωτήσεις, σου λέω ότι εγω είμαι στη δεύτερη
-Ευτυχώς, γιατί αν είμαστε στην τρίτη!… Α, και πως καταλαβαίνεις άμα είσαι στην τρίτη;
-Επειδή Διογένη έτυχε να διαβάσω κάποια βιβλία ψυχολογίας όπως και από εμπειρίες πολλές θα προσπαθήσω να σου κάμω….λιανά λίγα πράγματα που ξέρω, με λίγα παραδείγματα.
– Ναι, αποκιανά μ’αρέσουνε.

– Αν πας Διογένη το βράδυ που είσαι κουρασμένος από βαριά δουλειά, να κοιμηθείς, γιατί νυστάζεις πολύ και μόλις πέσεις στο κρεββάτι, αντί να κοιμηθείς όπως θα έκαναν όλοι της πρώτης κατηγορίας, εσύ θ’αρχίζεις να στριφογυρίζεις στο κρεββάτι και να νομίζεις ότι δε σε χωράει ο τόπος! Όλα τα στραβά και τα ανάποδα θα σου έρθουνε στο μυαλό! Επόμενο είναι ότι θα αρχίσεις και όσο δεν θα κοιμάσαι, τόσο θα ανησυχείς περισσότερο. Στο τέλος θα σου έρθουνε τα χειρότερα! Όπως φοβίες, ανησυχίες, τρομάρες κλπ. Αν καταφέρεις να σε πάρει ο ύπνος για λίγο τις πρωινές ώρες, το πρωί που θα σηκωθείς θα νιώθεις πιο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, απ’ ότι ήσουν αποβραδύς! – Ω! τον κακομοίρη!…

– Άλλο παράδειγμα.

Είσαι μέσα σ’ένα δωμάτιο που ξέρεις ότι είσαι ασφαλισμένος 100% με σιδεριές που δεν μπορεί να μπει ουδείς. Ενώ ξέρεις λοιπόν ότι δεν κινδυνεύεις, με ένα ασήμαντο θόρυβο απέξω, με μια φωνή κλπ.αρχίζεις να σε κυριεύει ο φόβος, χωρίς λόγο. Αυτό είναι παθολογικό άγχος Διογένη.

-Δε δα πείς άλλα παραδείγματα;
-Είναι κι άλλα πολλά, πιστέυω να σε φώτισα λιγάκι.
-Είδες μπρε, με δύο παραδείγματα εφωτίστηκα! Ετσά να μας τα λέγανε και στα σκολεία; Μόνο επιάσαμε την Τρίτη τάξη του δημοτικού και δεν καταλάβαμε πράμα!… Χαρά στα κοπέλια άνε ντους τα λένε με παραδείγματα ήθελε να τα μαθαίνουν ντελόγο, χωρίς να κουράζονται στο διάβασμα. Ε;…

-Ναι Διογένη, τα παραδείγματα είναι ο καλύτερος τρόπος να τα καταλαβαίνεις και να μην τα ξεχνάς.
-Κατέχεις πόσα γράμματα μπρε ήθελε να κατέχω εδά, ανέ μας τα λέγανε ετσά να τα καταλάβαινα;!