Αιμίλιος Ψαθάς
Του Αιμιλίου Ψαθά

Qatar Gate. Σκάνδαλο του Κατάρ. Το Κατάρ είναι ένα μικροσκοπικό κράτος (πρωτεύουσά του η Ντόχα), που εξέχει από τα ανατολικά παράλια της Αραβικής Χερσονήσου σαν μια μικρή χερσόνησος μέσα στον Περσικό Κόλπο.

Είναι πλούσιο εξαιτίας των  αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε είναι: εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, άρχοντες του Κατάρ φέρεται να έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και άλλα δώρα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό αυτά να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου προς όφελος του κράτους τους. Εμπλέκεται και η ελληνίδα ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, που το ακούμε, απορούμε και αναρωτιόμαστε. Γιατί; Τι της έλειπε; Έχει ομορφιά. Έχει εξυπνάδα. Έχει ευχέρεια λόγου. Μιλά τόσο καλά τα αγγλικά, που όταν την άκουγαν να αγορεύει στην Ευρωβουλή, την θαύμαζαν όλοι. Είχε τιμητική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: την είχαν αναγορεύσει αντιπρόεδρο. Παίρνει καλό μισθό… Τι άλλο ήθελε η ευλογημένη και, μαζί με άλλους, μπλέχτηκε σε παρανομίες;

Και εκεί που ήμασταν υπερήφανοι γι’ αυτήν, τώρα αισθανόμαστε ντροπή. Shame on you! (Ντροπή σας!) ακούσαμε κάποιαν άλλη να φωνάζει μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και οι Έλληνες πραγματικά ντραπήκαμε. Κάποιοι το ήξεραν. Κάποιοι τα έβλεπαν αυτά. Δεν μίλησαν. Μερικές φορές, στην ζωή, ξέρεις την αλήθεια, αλλά δεν την λες, γιατί διστάζεις. Γιατί καταλαβαίνεις ότι θα κάνεις περισσότερο κακό αποκαλύπτοντάς την.

Μα τι της έλειπε; Σε πραγματικό παράδεισο ζούσε η ωραία Εύα. Όμως ο όφις την ηπάτησε. Ποιος ήτανε ο όφις; Ήτανε οι άρχοντες του Κατάρ. Και ποιος ήταν ο απηγορευμένος καρπός, το μήλο της Γραφής; Ήτανε τα λαθραία χρήματα από το Κατάρ. Αλλά ας μην προτρέχομε. Εμπλέκονται και άλλοι. Και ακόμη δεν ξέρομε όλη την αλήθεια. Ας είμαστε προσεκτικοί.