- Διαβιβάστηκε δικογραφία στη Βουλή από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Εδώ παρατηρείται ότι ακόμα και αν συντρέχει περίπτωση μη δυνατότητας άσκησης ποινικής δίωξης λόγω της παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος σύμφωνα με τη διάταξη του οποίου η Βουλή μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά πρωθυπουργών, υπουργών και υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος, το ζήτημα θα το κρίνει ως οιονεί Εισαγγελική Αρχή κατ’αρχήν η Βουλή και εν τέλει η τακτική Δικαιοσύνη σε περίπτωση παραπομπής της υπόθεσης σ’ αυτή από τη Βουλή κατόπιν απόφασης 151 βουλευτών.
- Η παραπομπή δικογραφίας στη Βουλή για να ασκήσει την αρμοδιότητά της συνολικά, δηλαδή ανάκριση, προανάκριση, προκαταρκτική εξέταση, άσκηση ποινικής δίωξης, αποτελεί υποχρέωση της Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με την παρ. 2 εδάβ. Β του ίδιου άρθρου, όταν αυτή σχηματίστηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη συμμετοχή ιδιωτών στη διάπραξη συναφών ποινικών αδικημάτων.
- Η αναφορά ονομάτων μελών της όποιας κυβέρνησης στην αποσταλείσα δικογραφία δεν αποτελεί απαραιτήτως κατηγορία εγκληματικής συμμετοχής, αλλά ενδεχομένως χρονική σύμπτωση με την ιδιότητα μέλους της κυβέρνησης. Επομένως το αν αδίκημα διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια πρωθυπουργίας ή υπουργίας του όποιου προσώπου δεν χαρακτηρίζει συγχρόνως και εξ αυτού του λόγου συμμετοχική του πράξη ή παράλειψη, που συνιστά ποινικό αδίκημα. Συνακόλουθα η αναφορά από τα μ.μ.ε. περί εμπλοκής δύο τέως πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών αποτελεί ηθελημένη ή αθέλητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προκειμένου να αντληθούν κομματικά οφέλη από την υπονοουμένη ποινικού ενδιαφέροντος συμμετοχή.
- Στη βάση των αμέσως παραπάνω θα όφειλε να είναι προς το παρόν κάθε σχετική ανακοίνωση των κομμάτων και μέχρι να λάβουν γνώση της δικογραφίας.
- Εκ προοιμίου και κατά λογική υπόθεση δεν είναι δυνατόν πρωθυπουργοί και τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα για το ίδιο ζήτημα και μάλιστα αυτό της δωροδοκίας και απιστίας. Τούτο δε ακόμα περισσότερο για καθ’ ύλην αναρμοδίους υπουργούς, όπως αυτούς επί των Οικονομικών.
- Η κυβέρνηση προς το παρόν και μέχρι να κρίνει τουλάχιστον η Βουλή οφείλει να είναι προσεκτικότατη στις ανακοινώσεις της σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο ζήτημα διαφθοράς, καθ’ όσον αφενός δεν είναι αρμόδια και αφετέρου το ζήτημα διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα χωρίς να αφήνει στεγανά, όταν διαπομπεύονται οι έχοντες το τεκμήριο αθωώτητας σε τόσο μάλιστα πρώιμο στάδιο. Την ίδια υποχρέωση υπέχουν και τα πολιτικά στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων για διαφύλαξη και της δικής τους αξιοπρέπειας, καθ’ όσον κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον κατά Ισοκράτη.
* Ο Στέλιος Βασαλάκης είναι συνταξιούχος νομικός σύμβουλος του Κράτους, συνταξιούχος δικηγόρος παρ’ Α.Π. του Δ.Σ.Η., πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.