Ο κύριος Κυριάκος στο καφενείο παρενέβη στην συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Και τους έλεγε ότι αυτή είναι κάτι εντελώς καινούργιο, που θα αλλάξει άρδην την κοινωνία των ανθρώπων, περισσότερο από  ό,τι την έχουν αλλάξει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα τελευταία. Ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γι’ αυτό. Να καθιερωθεί εγκαίρως και στα σχολεία σχετικό μάθημα για την έι άι…

Και τότε πετάχτηκε ο Σήφης.

– Ιντά ΄ναι αυτό το έι άι που μας-ε λες τόσην ώρα;

– Είναι το άλφα γιώτα στα αγγλικά. Τα  αρχικά των λέξεων  Artificial Intelligence: ΑΙ -έι, άι – δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη. ΤΝ στα ελληνικά.

-Και γιάντα δε μας το λες ελληνικά να σε καταλαβαίνουμε; Ιντά ΄ναι η τεχνητή νοημοσύνη; Τεχνητά μυαλά;

-Ακριβώς! Τεχνητά μυαλά, που τα κατασκευάζει ο άνθρωπος και μπορεί να είναι πιο έξυπνα από τα δικά μας, τα φυσικά μυαλά.

-Πιο έξυπνα από τα μυαλά τα εδικά μας, που τα έφτιαξε ο Θεός; Γιάντα; Ο Θεός είναι κατώτερος μάστορας από τον άθρωπο; Δεν μπορούσε να κατασκευάσει Αυτός εξυπνότερα μυαλά;

-Δεν εννοώ αυτό…

-Μα, για να μας-ε βάλει ο Θεός τόσο μόνο έξυπνα μυαλά στην κεφαλή μας, πάει να πει ότι Εκείνος κάτεχε κάτι παραπάνω από εμάς, από τους εδικούς μας επιστήμονες. Μήπως δεν πρέπει να γίνουμε πιο έξυπνοι από όσο είμαστε; Μήπως αυτό θα μας-ε βλάψει;

-Αυτό πάω να εξηγήσω κι εγώ, απάντησε ο Κυριάκος. Αλλά από άλλη άποψη… Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεως…

Είχε μπερδευτεί και ο ίδιος. Δεν ήξερε πώς να τα δικαιολογήσει. Ντράπηκε. Και ως διέξοδο παρήγγειλε ένα τσάι.

-Γκριν, όχι μπλακ, παρακαλώ… είπε στον καφετζή.