Επίκαιρη έχει καταστεί η γνωστή θρησκευτική εκκλησιαστική παράκληση περί «σεισμού, λιμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας και επιδρομής αλλοφύλων» για τον εξορκισμό όλων αυτών των κακών φαινομένων που τον τελευταίο χρόνο το ένα μετά το άλλο έπληξαν την χώρα μας.
Μέσα σε 20 μήνες η ελληνική κοινωνία βίωσε και αντιμετώπισε απροσδόκητες, πρωτοφανείς, τη μια μετά την άλλη, όλων των ειδών τις κρίσεις.
Αρχές του 2020 ξεκίνησε η επιχείρηση «εισβολής αλλοφύλων» μεταναστών στον Έβρο που σχεδίασε, οργάνωσε και πραγματοποίησε η Τουρκία.
Η επιχείρηση αυτή κράτησε δύο περίπου μήνες και ευτυχώς η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός και τα σώματα ασφαλείας, αντέδρασαν έγκαιρα, αποτελεσματικά και ειρηνικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το Μάρτιο του 2020 ξέσπασε η υγειονομική κρίση και το πρώτο «κύμα» της πανδημίας του κοροναϊου στην χώρα με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αναστολής όλων των δραστηριοτήτων και την γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Μετά την ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων της καλοκαιρινής περιόδου του 2020 και λίγο πριν εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στις 15 του Σεπτέμβρη άνοιξαν οι ουρανοί και άρχισαν οι καταποντισμοί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στην Κρήτη.
Από τον Οκτώβριο τα ακραία καιρικά φαινόμενα επαναλήφθηκαν όπως και τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα νέα εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στα Χανιά, στο Ηράκλειο την Αλικαρνασσό. Γούβες, Χερσόνησο.
Βιβλική καταστροφή χαρακτηρίστηκαν οι επιπτώσεις και οι ζημιές που προκλήθηκαν τότε, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές από τις πλημμύρες να βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ακολούθησε το δεύτερο κύμα πανδημίας, ήρθε το τρίτο τον Ιανουάριο του 2021 με όλα τα γνωστά προβλήματα, αρρώστιες, θάνατοι, ανέχεια, ανεργία και απογοήτευση της κοινωνίας.
Το Μάιο του 2021 η κυβέρνηση έσπασε την καραντίνα, τα μέτρα χαλάρωσαν και ήρθε η επιστροφή της ελεγχόμενης κανονικότητας στη χώρα.
Το καλοκαίρι η εικόνα της χώρας έδειχνε ότι θα άλλαζε η κατάσταση και τα πρώτα σημάδια στον τουρισμό αναπτέρωσαν την ελπίδα και το ηθικό των ανθρώπων της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Ενός κακού μύρια έπονται έλεγαν οι αρχαίοι και στην καρδιά του καλοκαιριού τον Αύγουστο είχαμε περιστατικά πρωτόγνωρα για τα δεδομένα κάθε αντιπυρικής περιόδου.
Φαινόμενα καθημερινής εκδήλωσης πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα με προεξάρχουσες τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και μαύρα σύννεφα καπνού στον ελληνικό ουρανό από άκρη σε άκρη.
Πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια, συζήτηση στη Βουλή, αναζήτηση αιτιών, συνθηκών και ευθυνών έφεραν γκρίνια, απογοήτευση και ανασχηματισμό στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τα σχολεία τον Σεπτέμβριο άνοιξαν κανονικά μετά φόβου κοροναϊού, επιφυλακτικότητας και ελπίδας.
Η ζωή κυλούσε με αισιοδοξία και ικανοποίηση για την τουριστική κίνηση η οποία συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη αλλά και στο Ηράκλειο.
Οι άνθρωποι έδειχναν ανακούφιση όχι τόσο από τα οικονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις την περίοδο της καραντίνας, αλλά από την παρουσιαζόμενη κινητικότητα της αγοράς ελπίζοντας να καλύψουν ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η παρατεταμένη καραντίνα.
Το κλίμα άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη μετά τον δυνατό σεισμό της Δευτέρας 27-9-2021 που έπληξε την Κρήτη με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Ένας σεισμός έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία, την ψυχολογία των κατοίκων του Δήμου Μινώα και όλων των γειτονικών Δήμων στο Νομό Ηρακλείου.
Ένας νεκρός, τραυματίες, εκατοντάδες άστεγοι, τεράστιες ζημιές και καταστροφές σε σπίτια, δημόσιες δημοτικές υποδομές, σχολεία, εκκλησίες και αρχαιολογικά μνημεία.
Μετά από τα παραπάνω τελικό συμπέρασμα είναι ότι η διετία 2020-2021 αναμένεται να χαρακτηριστεί ως η ιστορικότερη περίοδος Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά την μαζική εκδήλωση όλων των φυσικών, καιρικών και υγειονομικών φαινομένων, γιατί το μόνο που δεν έχει ζήσει αυτός ο τόπος τα τελευταία χρόνια από τα αναφερόμενα κακά, στην προαναφερθείσα θρησκευτική ρήση, είναι ο πόλεμος…