Σίγουρα η πάνω Ελλάδα υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο και γενικά τα αποτελέσματα αυτής της διαμάχης, κάθε άλλο, παρά τη χώρα μας βοηθούσαν. Ο αδελφός σκότωνε τον αδελφό και το μίσος γενικά ανάμεσα στην κάθε οικογένεια ήταν συνηθισμένο. Η Κρήτη μπορούμε να πούμε ότι δεν έζησε καταστάσεις τέτοιου βαθμού.

Σε πολλά μέρη του νησιού  μας οι κάτοικοι είχαν πάρει την απόφαση τόσο για αρμονική συμβίωση, όσο και για σεβασμό των πολιτικών πεποιθήσεων εκατέρωθεν, μέσα στη δίνη του Εμφυλίου πολέμου. Προήχε το δικό τους καλό αλλά και το καλό του τόπου. Επρεπε να τηρηθεί η τάξη και να αποφευχθούν τυχόν παρεκτροπές. Επόμενο ήταν λοιπόν να αρχίσουν να βρίσκουν το δρόμο τους, σ’ όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Φυσικά οι υποσχέσεις των μεγάλων αλλά και “φίλων” μας δεν απολείπουν. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υπόσχονται σημαντική βοήθεια για τη χώρα μας.

Παρατηρείται άνοδος στον τομέα της ναυσιπλοΐας, αφού αρχίζουν τα δρομολόγια, του γνωστού στους Καστρινούς, πλοίου “Καδιώ” από το πρακτορείο του οίκου Γεωργιάδη. Το δρομολόγιό του γίνεται δύο φορές την εβδομάδα προς την Κρήτη με ταχύτητα 18 μίλια την ώρα. Το πλοίο αυτό ναυπηγήθηκε το 1945, είχε βύθισμα 17 μέτρα, πράγμα που του προσέδιδε εξαιρετική ευστάθεια. Τα εγκαίνιά του έγιναν από τον Μητροπολίτη Κρήτης Βασίλειο μετά του πρωτοσύγκελου του Δημητρίου Μπουρλάκη, για ευόδωση του έργου της Κρητικής ναυσιπλοΐας.

Τα παραπάνω αλλά και όσα ακολουθήσουν διαδραματίζονται εβδομήντα χρόνια πριν το έτος 1947. Η Ατμοπλοΐα όμως ενισχύεται και απο άλλα πολυτελή πλοία για την εποχή εκείνη όπως: το πολυτελές θαλαμηγόν “ΣΟΦΙΑ ΤΟΓΙΑ”, ταχύτητας 16 μιλίων, με υπερπολυτελείς καμπίνες Α’ και Β’ θέσεως καθώς και κλίνες Γ’ θέσης.

Πράκτορες του προαναφερόμενου πλοοίου είναι οι Α.Π. Κόρπης και Σία. Μια επίσης εγγυημένη τακτική γραμμή είναι το M/S “ΝΑΓΟΣ”, ταχύτητας 14 μιλίων που την Πέμπτη αναχωρεί από το Ηράκλειο, την Κυριακή καταφθάνει στο Βόλο και το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, επίσης το α/π Αρετή κάθε εβδομάδα ξεκινά από Ηράκλειο δια Ρέθυμνο, Χανιά, Πειραιά, Βόλο, Θεσσαλονίκη. Τα πλοία αυτά είναι του πρακτορείου αδελφών Μπουρνέλου. Επίσης το M/S Συνταγματάρχης Δαβάκης φορτίου 430 τόννων αναχωρεί κάθε Τετάρτη βράδυ από το Ηράκλειο κατευθείαν για Πειραιά, Βόλο, Θεσσαλονίκη.

 

Τέλος, από τον πράκτορα Ν. Μαρκίδη το Α/Π ENDEANOUR κάνει τη γραμμή Κρήτης – Αλεξάνδρειας, δηλαδή αναχωρεί από το Ηράκλειο δια Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάϊτ, Λεμεσό. Το συγκεκριμένο πλοίο δέχεται εμπορεύματα και επιβάτες. Αντίστοιχη πρόοδος σημειώνεται και σε θέματα πολιτιστικά, εκδοτικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για κείμενα και μελέτες της Κρητικής Ιστορίας, μια τετραμηνιαίας επιστημονική έκδοση με εκδότη τον Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινό για τον οποίο συνεργάζονται ο Λάμπρης και Σφακίων κ. Ευγένιος Φανουράκης – Εμμ. Κριαράς, Διευθυντής του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών – Ν. Πλάτων, Έφορος Αρχαιοτήτων – Β. Λαούρδας, Φιλόλογος – Μ. Μανούσακας, Συντάκτης του Μεσαιωνικού Αρχείου – Σπ. Μαρινάτος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αγνή Ξενάκη – Μ. Παρλαμάς, Καθηγητής Λυκείου ο “Κοραής” – Ν. Σταυρινίδης, μεταφραστής Τουρκικού αρχείου Ηράκλειου – Στ. Σπανάκης -0 Μ. Χατζηδάκης, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και Ριχάρδος Χάκτινσον, Επιμελητής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής εις Κνωσόν.

Στην οδό Χάνδακος λειτουργεί η Σχολή Κοπτικής – Ραπτικής – Οικοκυρικής, της Αριστέας Τσικαντηλάκη. Πολλές ήταν οι μαθήτριες της σχολής αυτής που πήραν το αντίστοιχο δίπλωμα και εξάσκησαν το επάγγελμά τους. Τέτοιες μέρες έγινε και η έναρξη του θεάτρου “Ντορέ” στην πόλη μας, χάρη στον φιλοπρόοδο και ρέκτη ιδιοκτήτη του Εμμανουήλ Αγγελιδάκη. Σίγουρα η αίθουσα θεάτρου κάλυψε ένα μεγάλο κενό κυρίως ως προς το Χειμερινό Θέατρο.

Οκτώβριος του 1947, τότε αποφασίζεται η ίδρυση της οικοκυρικής σχολής Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” με ημερομηνία 26.10.1947, το οποίο και ακολουθεί:

“Το εσπέρας της παρελθούσης Παρασκευής εγένετο εις τα Γραφεία της Νομαρχίας υπό την προεδρίαν του κ. Νομάρχου η προαγγελθείσα σύσκεψις δια την ίδρυσιν εις την πόλιν μας Οικοκυρικής και Επαγγελματικής σχολής.

Εις την σύσκεψιν μετέσχον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήτης κ. Βασίλειος, ο Δ/ντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας κ. Μπουρλώτος, ο Δ/ντής του Λυκείου “Κοραής”, κ. Εμμ. Πετράκης, ο Γυμνασιάρχης κ. Κοκκινάκης και αι κυρίαι Μπουρλώτου, Πλέυρη, Πολυχρονάκη, Φραγκιαδάκη, Φουντουλάκη και Παπαϊωάννου.

Κατ’ αρχήν απεφασίσθη η ίδρυσης της Οικοκυρικής Επαγγελματικής Νυκτερινής Σχολής και η ανάθεσις της Διευθύνσεως αυτής εις τον Σύλλογον Κυριών Ηρακλείου. Εις την Σχολήν θα φοιτούν άπορα κορίτσια, η φοίτησις των δε θα διαρκή επί 6 έτη, θα διδάσκωντοι δε εις αυτήν από ειδικούς επί τούτω προσληφθησομένους οικοκυρικήν, ελληνικήν γλώσσαν, μαγειρικήν, ζαχαροπλαστικήν, ραπτικήν, κοπτικήν, περιποίησιν και ανατροφήν παιδιών κ.λπ.

Η Σχολή κατ’ αρχήν θα είναι ημικρατική, την διδασκαλίαν δε αν αυτή θα αναλάβουν τελειόφοιτοι Επαγγελματικών Σχολών.

Ογδόντα χρόνια μετά, χωρίς πολέμους, χωρίς εμφύλιες διαμάχες και η χώρα μας δίνει το δικό της αγώνα προκειμένου ν’ ανορθωθεί, να σταθεί στα πόδια της, και να βρει το δρόμο που της αξίζει!

Και είμαστε βέβαιοι, ότι θα πετύχει  τους στόχους της, αφού πολλές φορές το έχει αποδείξει.