Για τους μεγάλους, τους ελεύθερους, για τους γενναίους…
τους δυνατούς
αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά…
Ν. Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ

Από την απολογία του Σ. Καράγιωργα στο Στρατοδικείο: «Αυτός ο λαός έκανε πολλάς θυσίας και δαπάνες χάριν εμού. Με εσπούδασε εις τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έστειλε με υποτροφίαν δι’ ανωτέρας σπουδάς εις το εξωτερικόν, με έκανε καθηγητή ανωτάτης σχολής και ανώτατον κρατικόν λειτουργόν.

Δι’ όλας αυτάς τας θυσίας, τι ζητεί αντάλλαγμα από εμέ ο ελληνικός λαός και η πατρίς; Τι ζητεί από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους; Δύο μόνο πράγματα.

Να προσφέρουν τας πνευματικάς των υπηρεσίας και να είναι θεματοφύλακες των ηθικών και πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού. Είχα υποχρέωσιν, επομένως  να εξοφλήσω αυτό το μεγάλο χρέος μου, ακόμη και αν παρίστατο ανάγκη να δώσω και τη ζωή μου». Tη Ρωμιοσύνη  μην την κλαις… Γιάννη Ρίτσου

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

Κατά τη διάρκεια  της δικτατορίας 1967 ο Σ. Καράγιωργας  πρωταγωνίστησε  στην ίδρυση της «Δημοκρατικής  Άμυνας» για την πτώση της Χούντας  με οργανώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό. Τον Ιούλιο του 1969 εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός  με σκοπό να χρησιμοποιηθεί κατά της δικτατορίας. Συνελήφθη βαρύτατα τραυματισμένος, ακρωτηριάστηκε το χέρι του και έχασε την ακοή του, βασανίστηκε απάνθρωπα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού με ποινή πολυετούς φυλάκισης. Στη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας καταδικάστηκαν οι: Σ. Καράγιωργας ισόβια, Γ. Μαγκάκης (βασανίστηκε άσχημα στο ΑΤ Ανθούπολης Αθηνών, παρέδωσε τα ματωμένα  ρούχα του στη γυναίκα του) δεκαοκτώ χρόνια, Μιχαλακέας δεκαπέντε χρόνια, Γ. Ιορδανίδης δέκα  χρόνια, Φίλιας οκτώ χρόνια, Ν. Κωνσταντόπουλος οκτώ χρόνια, Πρωτόπαππας, οκτώ χρόνια κ.ά. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ μη παρακαλώ σας μη την λησμονάτε τη χώρα μου…Οδυσσέα Ελύτη

Η Σύγκλητος εξέδωσε ανακοίνωση ότι καταδικάζει την ανθελληνική συμπεριφορά του καθηγητή Παντείου Σ. Καράγιωργα, «ος εις τοιούτον βαθμόν εγκληματήσας και πόρρωσιν συνειδήσεως αποδείξας ότι είναι ανάξιος όχι μόνον του τίτλου του καθηγητή αλλά και του ονόματος του Έλληνος πολίτου».

Ο Σ. Καράγιωργας, καθηγητής Παντείου, υπήρξε  μαζί με τον Αλέκο Παναγούλη και τον Σπύρο Μουστακλή, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα (1967-1974) με γενναιότητα, ήθος, εντιμότητα, σεμνότητα χωρίς εκπτώσεις  και δεν διανοήθηκε να εξαργυρώσει τους αγώνες του για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την πατρίδα.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 1975

Το 1975 ο Α. Παπανδρέου θέλοντας να ελέγχει το κίνημα και να είναι ένα συμπαγές και σφιχτά οργανωμένο αρχηγικό κόμμα κάτω από την αναμφισβήτητη ηγεσία του, σε σχέση με την Ένωση Κέντρου, ένα κόμμα χαλαρό, πολυφωνικό με ισχυρούς κομματικούς παράγοντες και τα γεγονότα του 1965(-απαρχή των δεινών για την πατρίδα, αποστασία, Μητσοτάκης-”εγώ έριξα τον Γ. Παπαδρέου”- , Τσιριμώκος, Νόβας, Στεφανόπουλος, Τσουδερός, Γαρουφαλιάς, Κοθρής, Ηγουμενάκης, Τούμπας, Μπακατσέλος, Παπασπύρου κ.ά) κατάργησε την προσωρινή Κεντρική Επιτροπή και ανακοίνωσε εκείνο το παράξενο «προσυνέδριο» με δεκάδες διαγραφές. Η ενέργεια αυτή και ο συμβολισμός έπαιξαν ρόλο και χάραξαν το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Διεγράφησαν οι Κάτρης, Κωνσταντόπουλος, Ευθυμίου, Καράγιωργας, Μερκούρη, Νέστωρ, Γιώτας, Λιβάνης, Γεννηματάς, Ροκόφυλλος, Σημίτης, Λαοκράτης Βάσσης κ.ά. με εκείνη την ύβρη για τον Καράγιωργα «κάτσε κάτω κουλοχέρη» (ποιος  το είπε από την έδρα  με ξεχασμένα ανοικτά τα μικρόφωνα;). Πολλοί από τους διαγραφέντες επέστρεψαν στο αρχηγικό πλέον κίνημα, άλλοι παραιτήθηκαν και άλλοι αδρανοποιήθηκαν.

Το 1981 ο Σ. Καράγιωργας  με την πολιτική και προφητική του σκέψη δεν δίστασε να γράψει : «Το εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Οκτωβρίου 1981 είχε μεγάλη  σημασία, αλλά όσοι θεωρούν ότι διώχθηκε οριστικά η δεξιά  και ότι είναι η απαρχή σοσιαλιστικού μετασχηματισμού έτρεφαν πλάνες και είχαν ευσεβείς πόθους» (Αναφέρεται στη δήλωση του Α. Παπανδρέου «Η δεξιά μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας»)

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο. Το όνομα του Σ. Καράγιωργα έχει δοθεί σε πλατεία του Πύργου Ηλείας, που ήταν η γενέτειρα του. Ο Σύνδεσμος  Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 πραγματοποίησε εκδηλώσεις στη μνήμη του. Ο ανιστόρητος δήμαρχος της πόλης είχε αντιρρήσεις δηλώνοντας ότι τα ονόματα σε πλατείες πρέπει να δίνονται σε αυτούς  που έχουν γράψει ιστορία…Χωρίς σχόλια… και μια ερώτηση: κ.δημάρχε  όταν ο Σ.Καράγιωργας ήταν  στη φυλακή εσύ που ήσουν;

Βιβλιογραφία

Βάσσης Λ., Η διαρκής αντίσταση του Σάκη Καράγιωργα, Αυγή, Αύγουστος 2017

Καράγιωργας, Σάκης , Μελέτες – Άρθρα – Ομιλίες, 3ος τόμος, Εκδ. Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα , Αθήνα 1994

Κουλουμπής, Θ., Η Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις, Εκδόσεις Παρατηρητή 1988

Λογοθέτης Κ., Αναζητώντας την δικαιοσύνη, Εκδόσεις Παρατηρητή 1993

Σπουρδαλάκης Μ., ΠΑΣΟΚ, Εκδόσεις Εξάντα 1988.